Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Αγαπητοί αναγνώστες μας

 


Δεν επιθυμούμε να προστεθούμε στη λίστα των γκρινιάρηδων του διαδικτύου. Ήδη υπάρχουν αρκετοί.

Είμαστε συγκάτοικοι αυτού του νησιού και ανησυχούμε για την πορεία που έχει πάρει.

Ο τουρισμός ασφαλώς αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας του νησιού μας, αλλά μπροστά στη βουλιμία του περισσότερου κέρδους και με ό,τι αυτή συνοδεύεται, θα χρειαστεί να υπάρξουν αναχώματα πριν είναι πολύ αργά.

Η χθεσινή μας ανάρτηση με άρθρο του κ. Παπαχελά, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, διαπιστωμένο, γενικευμένο και άμεσο.

Τα λεφτά που θα έχουμε στο τέλος της σεζόν, δεν θα λύσουν τα προβλήματά μας. Μπορεί και λόγω καλπάζοντος πληθωρισμού να αξίζουν κλάσμα όσων υπολογίζαμε, όταν πρόσφατα διεθνή γεγονότα αποδεικνύουν πόσο έρμαιοι είμαστε πλέον των διεθνών συγκυριών (Πανδημία, Οικονομία, Πόλεμος κτλ).

Τα διεθνή και εγχώρια κυκλώματα ήδη εδραιώνουν τα θεμέλια τους στο Νησί μας. Άπειρα τα παραδείγματα διεθνών τουριστικών προορισμών, πολύ καλύτερων από την Πάρο, που μεταλλάχτηκαν σε μηχανές είσπραξης χρημάτων που δεν επενδύονται στον τόπο παραγωγής τους.
Και εμείς, οδεύουμε ταχύτατα στο δρόμο που χάραξε η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο όμως, είναι τα παιδιά μας, γιατί ο κίνδυνος να τα χάσουμε είναι πλέον ορατός.
Το δόλωμα του εύκολου εποχιακού χρήματος έχει ήδη φέρει μέσα στα σπίτια μας τα παρελκόμενα του, δηλ. ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογικά προβλήματα,
bullying, παραβατικότητα, αλκοολισμό, ναρκωτικά κλπ.
Μακριά από εμάς η ηθικοδιδασκαλία, αλλά ο κίνδυνος να γίνουν κυρίαρχοι του νησιού μας οι μπράβοι των διεθνών και των εγχώριων κυκλωμάτων είναι ορατός.

Αργήσαμε πάρα πολύ, αλλά ακόμα και τώρα που οι ρομαντικές Κασσάνδρες του παρελθόντος επιβεβαιώνονται, προλαβαίνουμε, με μία όμως προϋπόθεση: Να βγούμε επώνυμα, ενωμένοι και οργανωμένα, αδιαφορώντας εάν θα δυσαρεστήσουμε συγγενείς και φίλους και να μιλήσουμε ανοιχτά και στα ίσια στον κόσμο της Πάρου για όσα πρόκειται να ΄ρθούν.

Αρκετοί από εσάς που μας διαβάζετε είστε προικισμένοι είτε από τη φύση, είτε από τις σπουδές σας, είτε από την επαγγελματική εμπειρία σας, με ικανότητες που ξεφεύγουν από το μέτριο. Μην κρύβετε το τάλαντο, που σας δόθηκε, στο χώμα.
Και επειδή με κουβέντες, όσο συγκροτημένες και αν είναι, δεν βγαίνει τίποτε απολύτως, εάν δεν συνοδεύονται με πράξεις, καλούμε όσους από εσάς ακουμπά ο προβληματισμός μας, σε συμπόρευση σε μια προσπάθεια που θα περισώσει, ό,τι μπορεί να περισωθεί από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού μας, από τον πρωτογενή του τομέα, τις παραδόσεις του και τους ανθρώπους του.

Αν αφήσουμε συνθηκολογημένες μετριότητες να συνεχίζουν να διοικούν το νησί, ενώ γνωρίζουμε που το οδηγούν, όταν το πράγμα φτάσει σε αδιέξοδο, δεν θα τους αναζητήσουμε ευθύνες.

Οι ευθύνες θα βαρύνουν όλους εμάς που ξέραμε και δεν κάναμε τίποτε για να το αποτρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου