Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Κοινότητα Κώστου: Προβλήματα, αλλά και διάθεση συνεργασίας για το κοινό καλό.


Δεν είναι δυνατόν ένα Κοινοτικό Συμβούλιο να παράγει έργο, όταν εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έχει συνεδριάσει μόνο 14 φορές, και έχουν παρθεί μόνο 53 αποφάσεις. Αν μη τι άλλο, ένα καινούριο Προεδρείο, θα έπρεπε να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 37 συνεδριάσεις ως τώρα, όπως ορίζει ο νόμος.

Μετά λύπης μου περιγράφω την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα του Κώστου.
Σίγουρα η πανδημία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτή την αδράνεια, αλλά αν κρίνουμε σύμφωνα με τη συνολική μας εικόνα, η πανδημία φαντάζει απλά δικαιολογία.

Οι 53 αποφάσεις που έχουν παρθεί ως τώρα, αφορούν κυρίως:
Την πολυπόθητη κατασκευή του γηπέδου που περιμένουν τόσα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού μας (09/2019)
Την ανάπλαση της πλατείας με χρήματα του Βελεντζείου Ιδρύματος (15 & 18/2020) Την ανακαίνιση του Ιατρείου της Κοινότητας (πάλι με χρήματα του Βελεντζείου), ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί ένας γιατρός (09/2021)
Την ανάπλαση του μνημείου του Αγίου Αθανασίου του Παρίου (με το υπέρογκο ποσό των €31,000 από «βαλτωμένες» επιχορηγήσεις του Βελεντζείου Ιδρύματος στα ταμεία του Δήμου). Επιχορηγήσεις που δεν δίνονταν στο χωριό μας είτε γιατί κάποιος παρανομούσε στο παρελθόν, προ του 2015, είτε γιατί κάποιος παρανομούσε μετά, από άγνοια ή ηθελημένα. Το θέμα βέβαια, ύστερα από απερίγραπτη κωλυσιεργία, προχώρησε τελικά, όπως αποφασίστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, κάτι που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο αλλά σεβάστηκα την απόφαση διότι λήφθηκε δημοκρατικά (4/2021).

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει το χωριό αλλά και το Συμβούλιο του, είναι το θέμα της στάθμευσης. Το καλοκαίρι δυστυχώς εκτός από τους κατοίκους του, ταλαιπωρούνται και οι οδηγοί του ΚΤΕΛ, οι οποίοι πέραν τον καθυστερήσεων, για να περάσουν από την πλατεία μας, πρέπει να έχουν και ιδιαίτερα καλές ικανότητες για να μπορέσουν να ελιχθούν από τα παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα. Λύσεις έχουν προταθεί από το συμβούλιο κατά καιρούς.(17/2019 & 1/2022) Σε καμία όμως δεν υπήρξε πίεση προς τον Δήμο για ολοκλήρωση.

Οφείλω να ομολογήσω βέβαια ότι στην μέχρι τώρα πορεία, από το 2019 μέχρι και σήμερα, το κλίμα και η συνεργασία βελτιώθηκε από όλους στην Τοπική Κοινότητα. Υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας, κάτι που δυστυχώς στην αρχή δεν υπήρχε ιδιαίτερα, διότι έπαιζε ρόλο η «παραταξιακή γραμμή». Αυτή η εξαρτημένη σχέση μόνο δυσάρεστα προκαλούσε, γιατί πάντα στο τέλος, είναι σίγουρο ότι όλοι όσοι λαμβάνουν θέσεις σε αυτό το Συμβούλιο, αγαπούν τον Κώστο και για αυτό ασχολούνται με τα προβλήματα του.
Αυτό καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε ποτέ όταν λαμβάνουμε κάποια απόφαση.

Κλείνοντας δεν θα ήθελα να σταθώ στο ποιος μπορεί να έκανε ή να μην έκανε την δουλειά του σωστά. Να κατηγορήσεις ίσως κάποιον είναι το πιο εύκολο, ειδικά στις μέρες μας.
Θα σταθώ μόνο, ότι τελικά το αποτέλεσμα για το χωριό του Κώστου είναι η απραξία και η στασιμότητα. 
Ίσως βέβαια δούμε αρκετά από αυτά τα έργα να γίνονται με το νέο έτος, λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό δυστυχώς είναι μια γνωστή τακτική, όχι βέβαια μόνο στην Πάρο, αλλά σε όλη την χώρα και πιθανόν σε όλο τον κόσμο. 
Ίσως γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος από τους «διοικούντες» ότι μέχρι να ρίξει κάποιος την ψήφο του στην κάλπη μπορεί να ξεχαστεί κάτι, και ο σκοπός μας είναι να μην το ξεχάσει. 


 Άγγελος Πιτσικάλης, Σύμβουλος Κοινότητας Κώστου

1 σχόλιο:

  1. Τα λές παρα πολύ σωστά. Δυστυχώς όμως απ'οτι καταλαβαίνω πανε όλα στο βρόντο. Φωνή Βοώντος εν τή ερήμω. Κρίμα. Εγώ μαζί σου είμαι. Συμφωνώ απόλυτα με όλα. Μακάρι να αλλάξει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή