Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Πάρου παραμένει αναξιοποίητος

 

1900. Ανασκαφές στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή (D.A.I.)

Η Πάρος είναι ευλογημένος τόπος. Δεν είναι μόνο το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον που την καθιστά προνομιούχο νησί. Το ίδιο περιβάλλον με μικρές παραλλαγές διαθέτουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Αυτό που την καθιστά ξεχωριστό νησί είναι το μάρμαρο που υπάρχει σε αφθονία στα πετρώματά του και που χάρη σ΄αυτό υπήρξε πηγή πολιτισμού και πλούτου στην αρχαιότητα.

 Στις μέρες μας το ίδιο υλικό, με τους υπόγειους ταμιευτήρες που έχει δημιουργήσει, μας παρέχει μεγάλες ποσότητες νερού που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες μας από την πηγή αυτή της ζωής.

Η Πάρος είναι προνομιούχο νησί και λόγω του αρχαιολογικού του πλούτου, που παραμένει αναξιοποίητος από το κράτος των Αθηνών, αλλά και από τη δική μας αδιαφορία.

Αρχαίες στοές εξόρυξης του μοναδικού σε λευκότητα και διαύγεια μαρμάρου, που κινδυνεύουν με κατακρήμνιση από σύγχρονες δραστηριότητες, υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, που είναι αφημένοι στην τύχη τους, πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα που δεν εκτίθενται, επειδή η κατασκευή μεγάλου και σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου έχει μπει στο χρονοντούλαπο, το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο της Εκατονταπυλιανής, που από την εποχή της αναπαλαίωσης από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, ελάχιστα έχουν γίνει ως συνέχεια και τέλος η Μονή Πατέρων, το γνωστό ως Φραγκομονάστηρο, που θα μπορούσε να αναπαλαιωθεί και να αποτελέσει το κόσμημα της Παροικιάς, όλος αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος του νησιού μας πρέπει να αναδειχθεί.

Κάποιος εύλογα θα μπορούσε να μας πει, ότι αυτό είναι έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καμία αντίρρηση. Όμως η συνεργασίας της Εφορείας και με το Δήμο θα μπορούσε να επιφέρει αποτελέσματα σε πολλά από αυτά που πιο πάνω εκτέθηκαν.

Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έπραξε τίποτε το ουσιαστικό, ενώ θα μπορούσε. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε, ήταν να προσκαλέσει τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού μας τον δραστήριο κ. Αθανασούλη, σε θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να του δηλώσει διαθεσιμότητα στη στήριξη του έργου του. Θεωρούμε βέβαιο, ότι ο κ. Αθανασούλης θα είχε ανταποκριθεί, όπως άμεσα ανταποκρίνεται σε ότι του ζητηθεί.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου