Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Τον ΕΝΦΙΑ τον θυμάται κανείς;

 

Το σημερινό μας άρθρο βασίζεται σε ειδήσεις που εμφανίστηκαν στην ροή των ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά λόγω μεγαλύτερων σε ενδιαφέρον γεγονότων, υπερκεράστηκαν, πέρασαν στα ‘ψιλά’ και ξεχάστηκαν, ενώ έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην τσέπη μας. Λίγο μεγάλο, αλλά χρειάζεται η εισαγωγή, για το δια ταύτα:

Στους δήμους θα περάσει σταδιακά από το 2022 η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο μηχανισμός είσπραξης θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση καθώς ενισχύει την ανεξαρτησία των δήμων δια της αποκέντρωσης πόρων και εντάσσεται σε αυτές που προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
(Έθνος, 18.12.2020)

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τον Απρίλιο του 2022, αναφέρθηκε  στην ανάγκη να απεξαρτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, κάτι που θα επιτευχθεί αν μεταφερθούν οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε -ένας λόγος παραπάνω- εκείνοι να είναι υπόλογοι στους πολίτες για το πώς αξιοποιούν τα χρήματά τους.
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανεξαρτητοποίηση και ενηλικίωση της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει ένα σημείο μετάβασης που θα μπορούσε να περιγραφεί στη φράση “δείξε μου το χρήμα!”. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, οπότε κάθε φορά που θέλουμε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθούμε στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη κι αν διαθέτουμε και σχεδιάζουμε τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία, πράγμα που ούτως ή άλλως κάνουμε ως δημοτική αρχή. Υπάρχει ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να διασφαλιστούμε, να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς του πολιτικού συστήματος. Θα σήμαινε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια θα ήταν άμεσα υπόλογοι στους πολίτες τους για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους», ήταν η σχετική αναφορά του κ. Μπακογιάννη στο θέμα
. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 7.4.2022)

Διορθώσεις στις τιμές ζώνης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022, οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ζητήσουν αρκετοί δήμοι της χώρας.
Οι πρώτες ενστάσεις αναμένεται να κατατεθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών από νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια, η Κως και η Κεφαλονιά όπου οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά και από δήμους όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Χερσόνησος στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και του Ναυπλίου. Εξαιρετικά πιθανό είναι να ζητηθούν διορθώσεις και από δήμους της Αττικής όπου οι τιμές ζώνης ναι μεν αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά η αναπροσαρμογή δεν οδήγησε στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
(Καθημερινή, 15.11.2022)

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι από την Αστυπάλαια ότι: "έγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μία αδικία η οποία θα διορθωθεί" δεν ήταν υπεκφυγή για να αποφύγει τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής.

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η επανεξέταση των τιμών ζώνης σε όλες τις περιοχές που καταγράφονται υπερβολικές αυξήσεις και που οδήγησαν σε εξωπραγματικό ΕΝΦΙΑ. Καλούνται λοιπόν οι Δήμοι να προχωρήσουν σε ενστάσεις μέχρι το τέλος του έτους και να παρουσιάσουν τη δική τους γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.
Με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.  Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι Δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο το τη μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.  Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσουν και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα η τιμή ζώνης στην Αστυπάλαια από τα 650 ευρώ το τ.μ. εκτινάχθηκε στα 800-2.150 το τ.μ.
(Capital.gr, 14.11.2022)

Στην Πάρο, οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά +20% περίπου. Αλλά πέρασαν απαρατήρητες, καθώς το τελικό ποσό πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2022, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν λιγότερο από τα προηγούμενα έτη, λόγω κατάργησης του Συμπληρωματικού Φόρου και άλλων μαθηματικών ‘επεμβάσεων’.

Οπότε οι (ρητορικές πάντα…) ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή είναι 2:
1. Αναφέρθηκε καθόλου, κάτι για την μεταφορά τμήματος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, στο Ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, έστω και σε πηγαδάκια;
2. Έχει κάνει κάτι η Δημοτική Αρχή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Πάρο; Η 
μεγαλύτερη αύξηση είναι σε Μάρπησσα, Κώστο κλπ, δηλ μακριά από τα ‘φιλέτα’.

Η προθεσμία λήγει σε ένα μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου