Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Περί δημοτικών προεκλογικών προγραμμάτων

Στις δημοτικές εκλογές η κάθε δημοτική παράταξη που συμμετέχει σ΄αυτές εξαγγέλλει το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει, εάν εκλεγεί.

Το κυκλοφορεί συνήθως σε καλαίσθητα έντυπα που το προβάλλουν με την υπόσχεση ότι θα το κάνουν πράξη, φροντίζοντας ώστε να είναι αρεστό στο εκλογικό σώμα και πειστικό.

Κάποια προγράμματα μάλιστα προβάλλουν μια εικονική πραγματικότητα που ανάγεται στη σφαίρα της φαντασίας.

Θα μπορούσαν π.χ. να εμφανίσουν την εικόνα του εμπορικού λιμανιού με τη λεζάντα, ότι την επόμενη πενταετία θα υποδέχεται τα πλοία-βενζινάδικα τα οποία αποτελούν κινούμενες βόμβες πλάι-πλάι σε πλοία της γραμμής.

Θα μπορούσαν επίσης να εικονογραφήσουν το νέο επιβατηγό λιμάνι σε περιοχή του νησιού μας με πλοία της ακτοπλοΐας να αποβιβάζουν κόσμο και στη λεζάντα της εικόνας να γράφουν ότι το νέο λιμάνι θα είναι προσεχώς έτοιμο να λειτουργήσει.

Σε μια άλλη εικόνα θα μπορούσαμε να δούμε έτοιμο τον δεύτερο περιφερειακό της Παροικιάς να τον διατρέχουν αυτοκίνητα. Τα είδαμε και στο παρελθόν και προφανώς θα τα δούμε και στις εκλογές του 2023.

Αυτά τα παραπλανητικά δεν μας εκφράζουν και δεν μας αφορούν. Παραμυθιάζουν το εκλογικό σώμα και το εντυπωσιάζουν, αλλά για να γίνουν πράξη απαιτούν πολλές προσπάθειες που ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα μιας θητείας. Στοχεύουμε και σε αυτά, αλλά θα χρειαστούν δεκαετίες για να πραγματοποιηθούν, ενώ κάποια από αυτά πιθανόν να μη γίνουν ποτέ.

Εμείς θα συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα μιας θητείας ρεαλιστικό με απτά αποτελέσματα, που μπορεί να γίνει πράξη κυρίως με τις δικές μας δυνάμεις.

Όμως υπάρχουν και ζητήματα που μας ξεπερνούν αφού η πραγμάτωσή τους εξαρτάται από την κεντρική κυβέρνηση και είναι άμεσης προτεραιότητας. Είναι η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, η πολιτιστική μας κληρονομιά και άλλα. Σ΄αυτά το λόγο έχει η διεκδίκηση με οργανωμένο τρόπο και με μέθοδο. Και εδώ φαίνεται η αξία ενός ανεξάρτητου από κόμματα δήμου. Γιατί μόνο τότε μπορεί να συσπειρώσει το σύνολο των δυνάμεων του τόπου και να φέρει αποτελέσματα. 

Αυτά προς το παρόν, ως γενικές αρχές και αφορμή για προβληματισμό.


Υ.Γ. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το σημερινό άρθρο, είναι ΟΛΕΣ από προεκλογικά φυλλάδια εκλεγμένων Δημάρχων.
Το οποίο σημαίνει, ότι η κατσίκα όχι μόνο μασάει ταραμά, αλλά καταπίνει και τα κουκούτσια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου