Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Δημοτικές εκλογές: Εάν δεν εντοπιστούν οι αιτίες της ήττας του ΄19, ο κίνδυνος να έχουμε και πάλι μία από τα ίδια είναι ορατός.

Στην πολιτική βάζεις στόχους και προσπαθείς να τους πετύχεις.

Οι στόχοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και με τα μέσα που διαθέτεις επιχειρείς να πείσεις τους πολίτες να τους αποδεχτούν και να τους υπηρετήσουν.

Αυτό που συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή συμβαίνει και στις τοπικές κοινωνίες.

Κόμματα κεντρικά, δημοτικές παρατάξεις τοπικά είναι τα μέσα με τα οποία πραγματοποιείς το πρόγραμμά σου.

Στις δημοτικές εκλογές ου 2019 είχαμε όλες τις προϋποθέσεις για αλλαγή στο δήμο της Πάρου. Οι συγκρίσεις ήταν καταλυτικές υπέρ των δυνάμεων της αλλαγής. Έμπειρος πολιτικά ο επικεφαλής και ψηφοδέλτιο με τους καλύτερους. Όμως δεν μπόρεσαν να κερδηθούν εκείνες οι εκλογές.

Για το γιατί, δεν έγινε ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση. Όμως, εάν δεν εντοπιστούν οι αιτίες εκείνης της ήττας, ο κίνδυνος να έχουμε και πάλι μία από τα ίδια είναι ορατός.

Εμείς θα το επιχειρήσουμε με κίνδυνο να γίνουμε δυσάρεστοι και ίσως κάποιοι να μας στολίσουν και με κοσμητικά επίθετα.

Θα το πράξουμε όμως, γιατί το ζητούμενο δεν είναι οι φιλικές και συναισθηματικές μας σχέσεις, αλλά το πώς θα αλλάξει η διοίκηση του δήμου, η οποία επιμένει να συνεχίσει, ενώ, ότι είχε να δώσει, το έχει δώσει προ πολλού.

Τότε οι διαβουλεύσεις, την προεκλογική περίοδο του ’19, ξεκίνησαν αρκετά νωρίς για τη συγκρότηση ενός τρίτου ψηφοδελτίου. Έγιναν ατέρμονες συζητήσεις, που όμως δεν κατέληξαν πουθενά.

Η μόνη λύση που ήταν ορατή, ήταν να ενισχυθεί η Λαϊκή Συσπείρωση και κυρίως ο επικεφαλής της Παράταξης Κώστας Ροκονίδας, άτομο πάνω από όλα έντιμο και έμπειρο στα αυτοδιοικητικά. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αρνήθηκε τη σύμπραξη με συμπατριώτες μας που κάλυπταν το σύνολο του δημοκρατικού τόξου. Δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, πλαισίωσαν εκείνο το ψηφοδέλτιο με τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα κερδηθούν και μάλιστα με διαφορά. Συνέβη το αντίθετο. Με εξαίρεση την Παροικιά, σε όλες τις κοινότητες του νησιού επικράτησε το ψηφοδέλτιο του Μάρκου Κωβαίου.

Για το γιατί, στο επόμενο άρθρο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου