Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Οι υποδομές υγείας του νησιού μας

 


Σε συνθήκες ουσιαστικής κατάργησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και σοβαρού ελλείμματος ιατρικού προσωπικού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια περίθαλψη, η ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πάρου και της Αντιπάρου να σταθεί πλάι στο Κέντρο Υγείας και να το στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί είναι επιτακτική.

Οι διάφορες ιδιωτικές ιατρικές μονάδες, με διάφορα ηχηρά ονόματα, που έχουν δημιουργηθεί στο νησί, συμπληρώνουν σημαντικά το έλλειμμα σε ιατρικό προσωπικό και διαγνωστικές εξετάσεις, όμως όταν υπάρξει σοβαρό ιατρικό περιστατικό, αυτό μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια γίνεται η διακομιδή του στο νοσοκομείο της Σύρου ή στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.

Επομένως το Κέντρο Υγείας πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στα πρώτα 24ωρα όποιο σοβαρό έκτακτο περιστατικό, να το σταθεροποιήσει και να φροντίσει για τη μεταφορά του σε δευτεροβάθμια μονάδα δημόσια περίθαλψης. Αυτό όμως προϋποθέτει την παρουσία έμπειρων γιατρών και τις ανάλογες ειδικότητες, γιατί το πρόβλημα με τους γιατρούς δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό.

Παλαιότερα είχε αναληφθεί πρωτοβουλία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πάρου σύνδεσης του Κέντρου Υγείας με μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο των Αθηνών. Μέρος της συμφωνίας εκείνης προέβλεπε και επιμόρφωση του ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. Κάποιοι τότε «φρόντισαν» και δεν προχώρησε η συμφωνία εκείνη για λόγους μικροπολιτικής. Εμείς επαναφέρουμε το θέμα και ας το προσέξει η διοίκηση του Κ.Υ.

Το Κέντρο Υγείας κτηριακά δεν αντιστοιχεί πλέον στις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες. Απαιτεί ανακαίνιση  και επέκταση, που όμως είναι απαγορευτική, λόγω του χώρου που βρίσκεται.

Θα χρειαστεί νέο κτήριο με διευρυμένο οργανισμό, που να περιλαμβάνει και περισσότερες ειδικότητες, εκτός από τους γιατρούς γενικής ιατρικής.

Αυτή η προσπάθεια που δεν είναι εύκολη, όμως αναγκαία, πρέπει να γίνει διεκδικητική σημαία από την δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά τις δημοτικές εκλογές.

Η παρούσα δημοτική αρχή, ότι μπορούσε να κάνει το έκανε στο διάστημα της 8ετίας που διοικεί το νησί. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο καλύτερο. Η νέα δομή δημόσιας υγείας που έχει ανάγκη το νησί μας, είναι έργο των νέων δυνάμεων που φιλοδοξούν να διοικήσουν το Δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου