Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Δημοτικές εκλογές στην Πάρο: εκτιμήσεις και σενάρια

Καμιά εκλογική αναμέτρηση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Πάρο είχαμε δύο συνδυασμούς, ενώ στις προσεχείς του Οκτωβρίου οι συνδυασμοί θα είναι τρεις.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην δημοτική αναμέτρηση του ΄19 η εκλογή χάθηκε για τον Κώστα Ροκονίδα στην κυριολεξία στο νήμα. Το γιατί συνέβη έτσι και όχι αλλιώς, δώσαμε σε άλλο μας άρθρο τη δική μας ερμηνεία.


Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ρυθμιστής θα είναι και πάλι η πολιτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και εξηγούμαστε γιατί.

Το 49% και κάτι είναι το «ταβάνι» που έπιασε η συγκεκριμένη παράταξη. Με τη δημιουργία του τρίτου συνδυασμού, είναι λογικό, ότι μέρος αυτού του ποσοστού θα μετακινηθεί στον συνδυασμό του Επάρχου Κώστα Μπιζά. Τι μέγεθος που θα έχει αυτό το ποσοστό, για την ώρα κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει ξεκινήσει σοβαρή προσπάθεια για να το περιορίσει, αλλά το πρόβλημα που έχει είναι η πολιτική της, που παραμένει η ίδια με αυτήν των δημοτικών εκλογών του ΄19. Επί πλέον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, εάν επικεφαλής της παράταξης θα είναι ο Κώστας Ροκονίδας ή κάποιο άλλο στέλεχός της. Γιατί η προσωπικότητα του Κώστα Ροκονίδα έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος σε σύγκριση με όποιο άλλο πρόσωπο τεθεί επικεφαλής.

Ο Μάρκος Κωβαίος πάλι έχει υποστεί φθορά και λόγω της πολύχρονης παραμονής του στη διοίκηση του Δήμου. Ότι είχε να δώσει, το έδωσε, υποστηρίζει σημαντική μερίδα της τοπικής μας κοινωνίας. Άρα και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μετακίνηση μέρους του εκλογικού σώματος κυρίως προς τον συνδυασμό του Επάρχου. Και εδώ κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει το ποσοστό της μετακίνησης.

Με αυτά τα δεδομένα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υποθέσεις.

Υπόθεση πρώτη. Υπάρχει δεύτερος γύρος μεταξύ του Μάρκου Κωβαίου και του Κώστα Ροκονίδα. Κατά τη γνώμη μας πάλι το αποτέλεσμα θα είναι αβέβαιο, εξαιτίας της πολιτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Κατά την εκτίμησή μας με άλλον επικεφαλής η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα μπορέσει να μπει στο δεύτερο γύρο.

Υπόθεση δεύτερη. Έχουμε πάλι δεύτερο γύρο μεταξύ του Μάρκου Κωβαίου και του Κώστα Μπιζά. Στην περίπτωση αυτή η εκλογή του Κώστα Μπιζά συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες με μία προϋπόθεση. Ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα στηρίξει τον Κώστα Μπιζά, κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν είναι βέβαιο, επειδή θεωρεί και τον Κώστα Μπιζά διαχειριστή της ίδιας πολιτικής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξει αποχή ή λευκό από τον σκληρό πυρήνα της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είναι αυτονόητο ότι ευνοεί το συνδυασμό του Κωβαίου.

Υπόθεση Τρίτη. Έχουμε δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Κώστα Μπιζά και τον Κώστα Ροκονίδα.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει συντριβή του Μάρκου Κωβαίου, που δεν τη θεωρούμε πιθανή. Βέβαια η κάλπη είναι κάλπη και «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη» και για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη και ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεχόμενο που ευνοεί έτσι κι αλλιώς τον Κώστα Μπιζά.

Τέλος υπάρχει και η πιθανότητα να έχουμε ένα μόνο γύρο, λόγω του εκλογικού νόμου, που όποιος συνδυασμός είναι πρώτος και ξεπεράσει το 43% εκλέγει δήμαρχο.

Να ληφθεί υπόψη, ότι όλα αυτά τα σενάρια που προαναφέραμε, είναι απλώς σενάρια, που μπορεί συγκυρίες και γεγονότα μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν προκαλέσει σοβαρές ανατροπές που να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και να δούμε και πάλι δήμαρχο τον Μάρκο Κωβαίο. Γι΄αυτό καλά θα κάνει ιδιαίτερα ο Κώστας Μπιζάς, που φαίνεται να προηγείται στην προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί τα λάθη στην πολιτική πληρώνονται και ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, χωρίς κομματική στήριξη, δεν είναι εύκολο εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου