Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Λίστα Πέτσα και στην Πάρο. Για καλό.

Στις 21/2 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανάρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ το παρακάτω:

“Το είπαμε, το κάναμε. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Άργος”, σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων που ανέρχεται για το τρέχον έτος σε 5 εκατ. ευρώ, διαθέτουμε συνολικά περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Γιατί, για εμάς, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων. Κάνουμε καθημερινά πράξη τη δέσμευσή μας: “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο” 

μαζί με χάρτη, όπου αναφέρεται ότι από το πρόγραμμα, στον Δήμο Πάρου αντιστοιχούν 294.386,66€, για Προμήθεια εξοπλισμού/Προμήθεια Οχήματος/Δαπάνες και Υπηρεσίες στείρωσης, επιπλέον της ετήσιας επιχορήγησης.
Στον Δήμο Αντιπάρου, αντιστοιχούν 10.000€ για Κατασκευή Καταφυγίου/Προμήθεια εξοπλισμού/Δαπάνες στείρωσης.

Όλοι εξεπλάγησαν από το μέγεθος του ποσού, πολύ περισσότερο οι υπεύθυνοι των Παριανών Φιλοζωικών Οργανώσεων (PAWS, ΦΕΠ, PAROS CAT, Cats Eden)
Η πρόεδρος του
PAWS Αργυρώ Ελευθεριάδου, σχολίασε άμεσα:

"Μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε τι αφορά το τεράστιο ποσό που έχετε εγκρίνει για την Πάρο; Τι είδος εξοπλισμού ή/και προμήθεια οχήματος αφορά και τι ποσό θα διατεθεί για υπηρεσίες στειρώσεων;
Ευχαριστούμε."

Φυσικά, κάποια στιγμή θα διευκρινιστεί πως επιμερίζεται το ποσόν.



Το ότι θα δινόταν στην Πάρο (και Αντίπαρο) κάποιο ποσό από το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» ήταν γνωστό από τις αρχές του 2023, καθώς οι σχετικές εγκρίσεις είχαν γίνει τέλη του 2022.

Φυσικά, επίσης από αρχές του 2023, πολύ πριν τις ανακοινώσεις του Υπουργού, υπήρχαν  σχολιασμοί και επιφυλάξεις από φιλοζωικές οργανώσεις.

Τελικά όμως,  ας επικεντρωθούμε στα θετικά για τα ζωάκια, χωρίς να χαλαρώνουμε την διαρκή επιφυλακή για την ποιότητα της διαχείρισης των πόρων.

1 σχόλιο:

  1. Ο Δήμος Πάρου έχει συμβόλαιο με τις κτηνιατρικές κλινικές της Κτηνιατρικής Γωνιάς (για λογαριασμό της PAWS: Paros Animal Welfare Society) και το Κτηνιατρείο ΦΕΠ (για λογαριασμό της FEP: Φιλόζωοι Εθελοντες Πάρου) για τα προγράμματά τους για τα αδέσποτα ζώα στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των στειρώσεων αλλά οι πληρωμές για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων έχουν καθυστερήσει πολλούς μήνες. Αν και το πρόγραμμα του 2023 έχει ήδη ξεκινήσει τον Ιανουάριο, καμία κλινική δεν έχει λάβει ακόμη τα συμφωνημένα κονδύλια για το 2022! Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη στείρωση των αδέσποτων γατών πριν από την περίοδο ζευγαρώματος της Άνοιξης, κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν, αλλά χωρίς αυτή την αναμενόμενη χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Παρακαλούμε βοηθήστε μας να καταστήσουμε σαφές στον Δήμο ότι εμείς οι δημότες της Πάρου περιμένουμε να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τους φιλοζωικούς μας συλλόγους και ότι θεωρούμε αυτό το θέμα προτεραιότητα.
    https://www.change.org/ParosStrays

    ΑπάντησηΔιαγραφή