Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΠΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


 Όσοι ασχολήθηκαν στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου υπήρξαν πολύ προσεκτικοί και έντιμοι στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος. Κανένας δεν κατηγορήθηκε ότι έβαλε χέρι στο μέλι. Και όλοι τους, άλλος λίγο, άλλος πολύ, όλοι πρόσφεραν στον τόπο. Και σε αυτήν την προσφορά δεν εξαιρούμε κανένα. Ούτε το σημερινό δήμαρχο.
Λάθη έγιναν.
Κανένας όμως δεν τα διέπραξε από πρόθεση.

Όμως μέχρις εδώ.

Γιατί στις μέρες μας, που το νησί κινείται με μεγάλη ταχύτητα, δεν δικαιολογείται ούτε το λίγο έργο, ούτε λάθη. Δεν αρκεί να γίνεται ‘το καλύτερο που μπορούμε’ αλλά ‘το καλύτερο δυνατόν’.
Τα προβλήματα της Πάρου έχουν μεγεθυνθεί υπέρμετρα με ευθύνες κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και η όποια εμμονή σε παρωχημένες λύσεις και νοοτροπίες αναπαραγωγής της καρέκλας του δημάρχου αποτελεί πλέον αρνητική εξέλιξη για τον τόπο.

Ο δήμαρχός μας ότι είχε να δώσει, στις δύο  τετραετίες που υπηρέτησε τον τόπο, το έδωσε.

Τελειώνοντας τη δεύτερη θητεία του θα παραδώσει στον επόμενο, που μπορεί να είναι και ο ίδιος εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, πολλά προβλήματα και έργα άμεσης προτεραιότητας που καρκινοβατούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σε Παροικιά και Νάουσα επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό λόγω διαχρονικής ολιγωρίας. Το ΣΒΑΚ για καιρό ακόμα, θα είναι άλλη μία άσκηση επί χάρτου.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Δημιουργήθηκε ένας τεράστιος και ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, επειδή δεν υπήρξε πρόνοια έγκαιρης δημιουργίας δεύτερου κύτταρου με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μοναδικό που υπήρχε.

Οι λιμενικές υποδομές. Σέρνονται για χρόνια από γραφείο σε γραφείο. Για εμπορικό λιμάνι ακούμε, αλλά μάλλον θα το δουν τα εγγόνια μας. Στο μεταξύ οι πλωτές βόμβες με τα καύσιμα κινούνται άνετα ανάμεσα σε πλοία της ακτοπλοΐας και στα κρουαζιερόπλοια.

Οι αθλητικές υποδομές. Σε Παροικιά και Νάουσα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. 20 χρόνια  πέρασαν για το κλειστό της Παροικιάς και ακόμα τα προβλήματα είναι πολλά. Και για  τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νάουσας η τωρινή νεολαία της θα δει τα παιδιά της να αθλούνται σε αυτές που θα γίνουν.

Το αποχετευτικό της Αλυκής – Αγκαιριάς. Αγνοείται ό χρόνος κατασκευής του.

Η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου. Μόνο κουβέντες του αέρα και τίποτε παραπάνω.

Σχολικά κτήρια. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην Παροικιά έχουν πολλά να πουν για την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.

Αγροκήπιο της Παροικιάς. Μια αξιόλογη πρόταση της ΟΠΑΣ και άλλων φορέων πετάχτηκε ουσιαστικά στα σκουπίδια.

Αρχαία Λατομεία. Θυμίζουμε τις προσπάθειες δημοτικής συμβούλου που παραιτήθηκε, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε στήριξη από το δήμαρχο. Οι πρόσφατες κινήσεις έγιναν από Συλλόγους, με τον Δήμο ουραγό, ο οποίος δεν μπόρεσε ούτε να εξασφαλίσει την κυριότητα της έκτασης που βρίσκονται οι στοές. Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε, για να αποτρέψουμε την πώληση της, σε όμορη επιχείρηση.

Μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλα, αλλά σταματάμε εδώ για να μην καταστήσουμε το ανάγνωσμα βαρετό.

Μόνο σε δύο θα σταθούμε με τίτλους:
Στη διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου λόγω διοικητικής ανεπάρκειας και
στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν ντόπιους και επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου