Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Πρόσφατα έγινε εκδήλωση, στην οποία ‘αλλοδαπή’ μακρόχρονα κάτοικος της Πάρου ανέλυσε την εμπειρία της ζωής στο Νησί, από τις αρχές της δεκαετίας ’60, που πρωτοήρθε. Την παρακολούθησαν αρκετοί, ντόπιοι και αλλόχθονες.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκαν οι λόγοι που καθένας είχε επιλέξει την Πάρο σαν τόπο μόνιμης κατοικίας του. Οι χρονολογίες εγκατάστασης ποικίλαν από αρχές του ’60 έως αρχές του 2000, με διαφορετικές αιτίες για τον καθένα. Αναπόφευκτα, έδιναν και ένα μικρό επαγγελματικό βιογραφικό στίγμα, που και αυτό είχε μεγάλη ποικιλία.

Κοινό χαρακτηριστικό, η αμέριστη αγάπη για την Πάρο και τους ανθρώπους της. Το έχουν αποδείξει κιόλας πολλές φορές, με την μαχητική και άμεση συμπαράταξη με τους γηγενείς σε δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, όπως οι κινητοποιήσεις για την Υγεία, οι ανεμογεννήτριες, τα αρχαία λατομεία, η προστασία και φροντίδα των αδέσποτων κ.ά. Οι περισσότεροι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα, και με όρεξη να βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε τους ζητηθεί.

Και εκεί είναι το πρόβλημα:
Παρ’ όλο που δίπλα μας έχουμε μια πρόθυμη τεράστια δεξαμενή γνώσεων, εμπειριών και διεθνών διασυνδέσεων, ελάχιστα έως καθόλου δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί!

Παραβλέπουμε το πόσοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ, παρά τα πλείστα όσα ελαττώματα μας. Και μένοντας μαζί μας, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, επαναλαμβάνουμε, σε ό,τι τους ζητηθεί.

Απόπειρες έχουν γίνει στο παρελθόν, δεκτό, αλλά απεδείχθησαν πυροτεχνήματα. Η κύρια κοινή γλώσσα συνεννόησης είναι μεν τα Αγγλικά, αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως η απαξιωτική συμπεριφορά και έλλειψη, ας πούμε, …συνέπειας των ‘δικών’ μας.

Η κοινότητα των μόνιμων αλλοδαπών που επέλεξαν να μείνουν μόνιμα στο νησί μας είναι μεγάλη, αλλά για τον Δήμο, πεισματικά αόρατη.

Και να φανταστεί κανείς, ότι έχουμε ήδη τις βάσεις συνεννόησης με Αυστριακό και Γαλλικό Τιμητικό Προξενείο!

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ωφεληθούμε όσο μπορούμε από τους νέους συμπατριώτες μας. Και έχουμε σκοπό, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν με αλλαγή της δημοτικής αρχής, να το κάνουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου