Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Οι σχέσεις του Δήμου με την τοπική μας Εκκλησία υπήρξαν διαχρονικά καλές.

Μπορεί κάποιες κοινές προσπάθειες να μην ευδοκίμησαν, όπως η περίπτωση του Δημοτικού και Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, αλλά αυτό δεν αναιρεί την προηγούμενη διαπίστωση.

Η συμβολή του Δήμου στον εορτασμό των 17 αιώνων από την ανέγερση της Εκατονταπυλιανής, η παραχώρηση ακινήτου του Δήμου και η οικονομική βοήθεια που παρέχει στο συσσίτιο για τους ανήμπορους συμπατριώτες μας, και η γενναία χρηματοδότηση πάλι του Δήμου (από το κληροδότημα Ραγκούση) για τις λειτουργικές ανάγκες του εκκλησιαστικού γηροκομείου, αλλά και η συμφωνία παραχώρησης τμήματος του δασυλλίου για τις ανάγκες του ΣΒΑΚ Παροικιάς, αποτελούν δείγματα της καλής συνεργασίας που υφίσταται.

Όμως υπάρχουν δύο θέματα εξαιρετικά σοβαρά που πρέπει να προχωρήσουν στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που υπάρχει.

Το πρώτο έχει σχέση με την προβολή του μνημείου της Εκατονταπυλιανής.

Δεν υπήρξε συνέχεια εκείνης της μεγάλης προσπάθειας του 1996. Αλλά τώρα με την τεράστια απήχηση που έχει το διαδίκτυο, υπάρχουν προγράμματα ανάδειξης του μνημείου στα πέρατα της οικουμένης.

Το δεύτερο σχετίζεται με τη Μονή Πατέρων, το επονομαζόμενο Φραγκομονάστηρο, που βρίσκεται εντός του οικισμού της Παροικιάς.

Είναι ένα νεότερο μνημείο του οποίου η αναπαλαίωση και η χρηστική του λειτουργία θα προσθέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς στην υποβαθμισμένη Παροικιά

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού.

Όμως από πλευράς δήμου και τοπικής Εκκλησίας, που είναι πλέον συνιδιοκτήτες του ακινήτου δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη και ουσιαστική ενέργεια.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους φορείς του νησιού είναι το ζητούμενο, που όμως μόνο μια ξεκούραστη και με όραμα δημοτική αρχή μπορεί να επιχειρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου