Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Οι αρχαιότητες της Πάρου και η θέση μας

 

Η αρχαιολογική υπηρεσία υπήρξε και παραμένει ο φτωχός συγγενής του ελληνικού κράτους.

Με ελάχιστα κονδύλια οι αρχαιολόγοι μας προσπαθούν να αναδείξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέρνουν κυρίως με χορηγίες εφοπλιστών. Παράδειγμα η ανασκαφή και η ανάδειξη του ιερού του Δεσποτικού από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο, που χωρίς τους χορηγούς που τον στήριξαν και τον στηρίζουν θα είχε πράξει ελάχιστα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα στην Πάρο που δεν απαιτούν χρήματα ή μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα ποσά με μία προϋπόθεση: την καλή συνεργασία του Δήμου μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Η τακτοποίηση του αύλειου χώρου της Εκατονταπυλιανής. Το υποσχέθηκε δημόσια ο προϊστάμενος της οικείας Εφορείας, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο.
  • Ο περιορισμός της αρχαιολογικής δέσμευσης του κόλπου της Παροικιάς, που δεν έχει λόγο να υφίσταται, αφού οι χώροι που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι γνωστοί στην αρχαιολογική υπηρεσία.
  • Ο ευπρεπισμός των αρχαιολογικών χώρων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου.
  • Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν από το λιμάνι της Παροικιάς και φυλάσσονται σε αποθήκη, πλησίον του αγίου Ραφαήλ, στο δρόμο προς τη Νάουσα.
  • Η σύνταξη μελέτης για τη αναπαλαίωση του Φραγκομονάστηρου στην Παροικιά.
  • Η αγορά από το δήμο, του χώρου των αρχαίων λατομείων με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αυτά χωρίς να αναφερόμαστε στα μεγάλα αρχαιολογικά έργα, όπως είναι η ανάδειξη των αρχαίων λατομείων ή η κατασκευή νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα προβάλλει αρκούντος τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πάρου.

Όμως για όλα όσα αναφέρθηκαν πρέπει να υπάρχει ευαισθησία, αισθητική καλλιέργεια και κυρίως πολιτική βούληση που ατυχώς τα τελευταία χρόνια στο δήμο μας είναι ανύπαρκτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου