Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑ



Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου Κώστου πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων για το μεγάλο ευεργέτη της Πάρου Φραγκίσκο Βελέντζα.

Γεννημένος στον Κώστο , μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού και αργότερα αρχιμηχανικός, εγκαταστημένος στις ΗΠΑ, όπου δημιούργησε σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρα γη.

Ίδρυσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του και το προίκισε με μια πολυκατοικία που βρίσκεται στο Παγκράτι των Αθηνών για να έχει έσοδα πραγματοποίησης των σκοπών του.

Για λόγους ορθής και με διαφάνεια διαχείρισης των χρημάτων του Ιδρύματος, διατύπωσε την επιθυμία του, που η πολιτεία τη δέχτηκε, να προΐσταται του ιδρύματος δικαστικός λειτουργός και μέλη του συμβουλίου να είναι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της εκπαίδευσης.

Με χρήματα του Βελεντζείου κατασκευάστηκε το Κέντρο Υγείας Πάρου – Αντιπάρου, ενισχύθηκε οικονομικά η λειτουργία του, επιχορηγείται η κοινότητα Κώστου και αγοράστηκε το υγειονομικό αεροπλάνο που είχε συνολικό κόστος πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Βελεντζείου σιωπά και έτσι δεν γνωρίζουμε το εύρος της δραστηριότητας που έχει αναπτύξει. Ελπίζουμε με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του ιδρυτού του ιδρύματος, να το πράξει. Το οφείλει στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη της Πάρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου