Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ)

 

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου Δικαίου και διέπονται από ειδική νομοθεσία, τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν θυγατρικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή και ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι το Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου, η ΔΕΥΑ Πάρου, η ΚΔΕΠΑΠ και άλλα.

Ο Δήμος της Πάρου είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του νησιού, απασχολεί τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, από οποιονδήποτε άλλο φορέα της Πάρου, δημόσιο ή ιδιωτικό και μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς εισπράττοντας σημαντικά έσοδα.

Γίνεται αντιληπτό ότι για να λειτουργήσει αποδοτικά ένας τόσο μεγάλος οργανισμός πρέπει να έχει διοίκηση που να μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλες υποχρεώσεις και ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, αφού από αυτόν εξαρτάται η καλή ή κακή πορεία του νησιού μας και η ποιότητα της ζωής μας. Αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο η επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά στο κυρίως έργο του δήμου και προσθετικά στα έσοδά του.

Και από εδώ αρχίζουν τα προβλήματα τα οποία διαφοροποιούν το δήμο - επιχειρηματία από τον ιδιώτη επιχειρηματία. Ο δήμος είναι δυσκίνητος και γραφειοκρατικός φορέας. Έχει αιρετή διοίκηση και όχι μόνιμη, που υπόκειται σε κριτική από την αντιπολίτευση και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτόν έχουν υπαλληλική ιδιότητα. Σε αντίθεση ένας επιχειρηματικός όμιλος, πάντοτε βρίσκει «τρόπους» να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα.
Το δημοτικό καφενείο στο λιμάνι της Παροικιάς π.χ. ξεκίνησε να λειτουργεί ως δημοτική επιχείρηση και χρεοκόπησε. Στη συνέχεια νοικιάστηκε, για ένα χρονικό διάστημα λειτούργησε, με προβλήματα παραβατικότητας και τώρα παραμένει κλειστό. Ο Δήμος, λόγω κακής νομοθεσίας, αναγκαστικά φέρθηκε σαν κάκιστος και άπληστος ιδιοκτήτης. Εάν ο Δήμος είχε την δυνατότητα ευκινησίας, που η πάντοτε ρευστή διαδραστικότητα ιδιοκτήτη-ενοικιαστή-αγοράς απαιτεί, τα εκατομμύρια θα έτρεχαν και από των δύο τα μπατζάκια.

Σε αυτά τα προφανή προβλήματα, η δημοτική αρχή έχει προσπαθήσει να δώσει λύση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό (Ν.Π.Ι.Δ) «Αειφόροι Νήσοι» σε συνεργασία με Αντίπαρο και Αμοργό.
Δηλ. αντί να προσπαθήσει να βρει λύση στα εγγενή προβλήματα, με γνώμονα την αειφορία της Πάρου, μεταθέτει οριστικά την επίλυση τους σε ιδιώτες, που από τον ορισμό τους προτεραιότητα έχουν το συμφέρον τους.
Έστω, αυτή είναι η αντίληψη της, αλλά στον 1,5 χρόνο λειτουργίας, δεν είδαμε κάτι καν ελπιδοφόρο.

Δεν είμαστε κατά  της δημοτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά για να πετύχει αυτό, ο δήμος πρέπει να αποκτήσει διαφορετική οργανωτική δομή και να στελεχωθεί από αιρετούς, που έχουν άλλη νοοτροπία, άλλο επίπεδο σκέψης, οργανωτική εμπειρία, κοινά αποδεχτή στρατηγική και κυρίως να ξέρουν να διεκδικούν αυτά που η κεντρική κυβέρνηση (όποια και αν είναι) οφείλει να προσφέρει σε ένα νησί που συμβάλλει σημαντικά στην εθνική μας οικονομία.

Αυτό μόνο μια καλά οργανωμένη δημοτική παράταξη μπορεί να το πράξει, αρκεί να ξεκινήσει από τώρα να προετοιμάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου