Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο χαρακτηρισμός «Κράτος το Αθηνών» δεν είναι τυχαίος. Από την Αθήνα πηγάζουν όλες οι εξουσίες και μέσα από τα υπουργεία εκπορεύονται οι αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας. Και επειδή ο μισός πληθυσμός της Ελλάδα είναι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, το κυβερνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται εκεί. Εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε στην περιφέρεια είμαστε δευτερεύον ζήτημα, για την κυβέρνηση. Και ακόμα χειρότερα για μας τους νησιώτες, οι γραφειοκράτες των υπουργείων αδυνατούν να κάνουν το διαχωρισμό ανάμεσα στη στεριανή και τη νησιωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εκδίδονται οριζόντιες υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι ανάμεσα στην Αθήνα και τα νησιά μεσολαβεί θάλασσα.

Προσπάθειες στο παρελθόν έγιναν για να υπάρξει αποκέντρωση των υπηρεσιών στο Αιγαίο με την ίδρυση των δύο περιφερειών, αλλά εάν ρωτήσετε τους περιφερειάρχες είναι βέβαιο πως θα σας πουν, ότι το κράτος των Αθηνών ζει και βασιλεύει και συχνά στο όνομα τάχα της αποκέντρωσης έχει γίνει ακόμα ισχυρότερο.

Η Αθήνα αποφασίζει σε πόσα ποια νησιά θα εγκατασταθούν Αιολικά πάρκα με βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες.

Η Αθήνα αποφασίζει για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των νησιών και βλέπουμε καθημερινά την καταστροφή που συντελείται κυρίως στα τουριστικά νησιά, που έπρεπε να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού.

Η προστασία της υγείας μας, επαφίεται στο έλεος της Υγειονομικής Περιφέρειας του Πειραιά, που αδυνατεί να ασχοληθεί σοβαρά με τα νησιά μας, αφού καθημερινά έχει να κάνει με τα προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής, που δεν είναι και λίγα.

Το είδαμε άλλωστε και στην αρχή της πανδημίας, όταν με χορηγίες στηρίξαμε τις υπηρεσίες του δικού μας Κέντρου Υγείας, το βλέπουμε και τώρα, που οι 15.000 κάτοικοι του νησιού έχουν αυξηθεί σε 100.000 και βάλε και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αριθμό γιατρών, που αριθμός τους ισούται με τα πέντε δάκτυλα της μιας παλάμης που κάποιοι αγανακτισμένοι την στρέφουν ανοιχτή προς την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την ακτοπλοΐα, στο υπουργείο Ναυτιλίας οι πλοιοκτήτες αποφασίζουν και ο υπουργός εκτελεί. Εκεί έχουμε καταντήσει.

Μέχρι και οι παραλίες με τις ξαπλώστρες ελέγχονται από το κράτος των Αθηνών.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να έχει συνέχεια.
Τουρισμός σημαίνει παροχή υπηρεσιών.
Και η δημοτική αρχή, που ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του Αυγούστου είναι ανύπαρκτη και για τα στοιχειώδη όπως είναι η καθαριότητα, όχι με ευθύνη των εργαζομένων, θα έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλους νησιωτικούς δήμους και να διεκδικήσει δυναμικά τα αυτονόητα.

Αλλά που καιρός για τέτοια, όταν η αναπαραγωγή της καρέκλας είναι το ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου