Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Απολογισμός Καλοκαιριού 2022: Τα καταφέραμε και φέτος;

 

Καλό Μήνα!
Η τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της.
Χρήσιμο είναι πρωτίστως να γίνει απολογισμός από το δημοτικό συμβούλιο για τα θετικά και τα αρνητικά που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της.
Αυτό θεωρητικά, και χαριτολογώντας, γιατί ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο…

Οι συνεντεύξεις συμπατριωτών μας στο blog μας, αν και όχι αρκετές για στατιστικές μελέτες, σε πολλά σημεία είναι σχεδόν ταυτόσημες. Που σημαίνει ότι κοινά πράγματα μας απασχολούν όλους. Εμείς απλά θεωρούμε ότι συμβάλλαμε σε μια συνειδητοποίηση των κοινών προβληματισμών διπλανών συμπολιτών μας, κάτι δηλ. διαφορετικό από τις συνηθισμένες και καθιερωμένες απόψεις αιρετών.

ΘΕΤΙΚΟ για το νησί είναι ότι άντεξε το πλήθος των επισκεπτών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δηλαδή:

Η ΔΕΥΑΠ ανταποκρίθηκε και κάλυψε τις μεγάλες καταναλώσεις νερού, ανταποκρινόταν άμεσα σε βλάβες και παράλληλα ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αποχέτευσης των λυμάτων Λευκών και Κώστου τα οποία μέχρι τώρα απορρίπτονται σε χειμάρρους της περιοχής..

Οι δύο πύλες εισόδου και εξόδου, (λιμάνι και αεροδρόμιο) παρά την έλλειψη υποδομών στο αεροδρόμιο, και την ασφυξία στην λειτουργία της Παροικίας, αναγκαστικά …λειτούργησαν.

Το Αστυνομικό Τμήμα, παρά τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού, ανταποκρίθηκε στο μέτρο του δυνατού, στο δύσκολο και ευαίσθητο έργο του, και με αρκετές συντονισμένες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας, την Καθαριότητα, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και το ΕΚΑΒ, που αντιμετώπισαν με επιτυχία πλήθος περιστατικών, τα έβγαλαν πέρα, παρά το σοβαρό έλλειμμα σε υπαλλήλους καθαριότητας και ιατρικό προσωπικό. Επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε, ότι τα μόνιμα παράπονα για την καθαριότητα, σε καμία περίπτωση δε οφείλονται στους υπαλλήλους της καθαριότητας.
Εν ολίγοις οι εργαζόμενοι, πολίτες, υγειονομικοί και ένστολοι, στις πιο πάνω υπηρεσίες συχνά υπερέβαλαν εαυτόν και τους ευχαριστούμε.

Ο ΧΥΤΑ μας απεδείχθη Τιραμόλα, και για άλλη μια χρονιά, τα χώρεσε όλα!

Εν κατακλείδι, σχεδόν όλοι είμαστε ικανοποιημένοι που τα βγάλαμε πέρα και οικονομικά ωφελημένοι. Φτάνει όμως μόνο αυτό; Και τελικά, με τι κόστος;

Οι αρνητικές επισημάνσεις έχουν σχέση με την εγγενή αδυναμία του δήμου να προγραμματίσει και να προβλέψει απόλυτα προβλέψιμες καταστάσεις, ώστε να ανταποκριθεί σε βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας που μας εξέθεσαν βαρύτατα ως τουριστικό προορισμό.
Άλλο το να σατιριζόμαστε μεταξύ μας, και άλλο να είμαστε το αντικείμενο χλεύης και πλάκας από μεγάλα Αθηναϊκά έντυπα!

Το αποκαρδιωτικό είναι ότι ΟΛΑ ήταν προβλέψιμα: Το ξέραμε ότι τουρίστες θα έλθουν, ΠΟΛΛΟΙ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ Τουρίστες θα έλθουν, και ευχόμασταν και κάναμε τα πάντα για να έλθουν!
ΑΛΛΑ όταν ήλθαν, με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές που τόσο διαφημίζαμε!
Παραδείγματα: Οι πανέμορφες φωτογραφίες με δειλινά ή ξημερώματα με πλήθος ιστιοφόρα διάσπαρτα αγκυροβολημένα στους κόλπους της Παροικίας ή στον Δέτη, κρύβουν ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΩΝ! Που θα γίνει μεγαλύτερη μετά την δυσάρεστη ‘έκπληξη’ της κατάστασης στην Μαρίνα Νάουσας!
Οι φωτογραφίες με ερημικές ρομαντικές παραλίες που ήταν ή τραβηγμένες εκτός εποχής ή αξημέρωτα, ενώ στην πραγματικότητα, υπήρχαν ομπρελοξαπλώστρες και στα βράχια.
Διαφημιστικές αεροφωτογραφίες από την έρημη Νάουσα και Παροικιά, ενώ στην πραγματικότητα συνωστίζονται χιλιάδες ενοικιαζόμενα τροχοφόρα το ένα πάνω στο άλλο, με οδηγούς να προσπαθούν να κάνουν σλάλομ σε σπασμένους δρόμους, με καθημερινά ατυχήματα.

Φυσικά, έχουμε και παράπονα για την καθαριότητα, ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ (δεν πετάνε τουρίστες στρώματα, καναπέδες και πλυντήρια), το κυκλοφοριακό, την κακή λειτουργία των πάρκινγκ και την κατάληψη των παραλιών καθώς και κάθε εκατοστού κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα.

Και δεν θα έχουμε αγγίξει καν τις Ρωμαϊκές βίλες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια και κομπάζουν δημόσια για τα εκατοντάδες τετραγωνικά τους και τις Ολυμπιακές πισίνες, συγνώμη, υδατοδεξαμενές τους!

Μήπως τελικά ΚΑΙ το ΑΡΝΗΤΙΚΟ, είναι ότι και φέτος το Νησί άντεξε;

Πέρασε και το φετινό Καλοκαίρι, με τους επισκέπτες κυρίως ικανοποιημένους, αλλά και πλήθος δυσαρεστημένους, με προσωπικό να παραιτείται 16 Αυγούστου από υπερκόπωση και κακή διαβίωση, με τους μόνιμους κατοίκους σε ομηρία και απόγνωση, με επιχειρήσεις να κλείνουν 1η Σεπτεμβρίου γιατί… δεν θέλουν άλλα λεφτά, με τον πολυαναμενόμενο ΦΟΣΔΑ να αποδεικνύεται ένα πανάκριβο ...τίποτα (όπως είχε μαλλιάσει η γλώσσα του Ροκονίδα να το λέει) και να παρακαλάμε για τα λεφτά μας πίσω.
Η Δημοτική αρχή, μετά την σφαλιάρα της Μαρίνας Νάουσας, κάνει εσπευσμένα damage control, αυτοσυγχαιρόμενη για την ουρανοκατέβατη απόκτηση του Παλιού Αεροδρομίου. Αυτό, ενώ δεν ξέρει ούτε πόσα έχει στο Ε9 της, και συνεχίζει να ποντάρει σε σχέδια με 20ετή ορίζοντα πραγματοποίησης, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την καθημερινότητα.

Τροφή για σκέψη όλα αυτά;
Δεν τελειώσαμε:
Φέτος πήραμε μόνο μια μικρή γεύση Μυκόνου και Σαντορίνης, όπως ήταν 10 χρόνια πριν.
Με κάποιους τρόπους θα ξεπεράσουμε τον ΠΟΛΥ δύσκολο Χειμώνα που έρχεται.
Του χρόνου όμως, εκτός και αν γίνει κάποιο νέο κοσμοϊστορικό γεγονός, η κατάσταση θα είναι ίδια και δυστυχώς όχι απαράλλακτη, αλλά χειρότερη.

Ας σοβαρευτούμε, και επιτέλους, ας προσέξουμε τα πουλιά που πετάνε πάνω απ’ τα κεφάλια μας.
Δεν είναι γλάροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου