Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Προεκλογικά προλεγόμενα


Η Πάρος διαθέτει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους και άλλες συλλογικότητες με πλούσια δράση.

Αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, επαγγελματικοί σύλλογοι, σύλλογοι στο χώρο της υγείας καθώς και ομάδες που συγκροτούν τα φεστιβάλ της Μάρπησσας και της Παροικιάς.

Το πλήθος των συλλόγων που ξεπερνά τους 50, εάν πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων θα διαπιστώσουμε ότι πάνω από 350 συμπατριώτες μας ενεργοποιούνται σε συλλογικές προσπάθειες συχνά με εξαίρετα αποτελέσματα, όπως πρόσφατα συνέβη με τα «καπετανέικα» στη Νάουσα από τον Ναϊάς.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο ζήλος των συμπατριωτών μας που στον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να προσφέρουν στη μικρή μας κοινωνία τον καλύτερό τους εαυτό.

Εκτός από τους συλλόγους του νησιού μας με τη μεγάλη τους εθελοντική προσφορά υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος στίβος κοινωνικής προσφοράς και δράσης, που είναι ο στίβος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το άθλημα του εθελοντισμού στο χώρο αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά εάν στελεχωθεί με τους κατάλληλους παράγει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Όμως ο χώρος αυτός δεν είναι θελκτικός για τους πολλούς. Είναι αρκετοί οι συμπατριώτες μας που τον βλέπουν ως ρωμαϊκή αρένα όπου συγκρούονται συμφέροντα, φιλοδοξίες και κόμματα. Και δεν έχουν άδικο. Τον αντιλαμβάνονται ως προσωπική έκθεση που ενέχει κινδύνους και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς και ικανούς συμπολίτες μας.

Γι΄αυτό και η συγκρότηση των συνδυασμών των δημοτικών παρατάξεων δεν είναι εύκολη δουλειά. Εάν στα πλαίσια μιας υπόθεσης εργασίας, αποφάσιζαν οι 350 και πάνω των διοικητικών συμβουλίων συμπατριώτες μας να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων, τότε θα μπορούσαν να συγκροτηθούν ακόμα και τέσσερεις ή πέντε συνδυασμοί. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Είναι ζήτημα αν μπορούν με πλήρη σύνθεση που απαιτεί 80 υποψηφίους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, να συγκροτηθούν τρείς συνδυασμοί. Και αυτό το έλλειμμα έρχονται τα κόμματα να το καλύψουν. Αλλά τα κόμματα έχουν αξιώσεις. Και όσο πιο καλά οργανωμένα είναι τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απαιτήσεις τους.

Να γιατί η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνήθως καπελωμένη από τα κόμματα και είναι κατ΄όνομα αυτοδιοίκηση. Όμως αυτό συνιστά παθογένεια για την αυτοδιοίκηση του τόπου μας και βαραίνει όλους μας. Εάν ασκούμε κριτική στην παρούσα δημοτική αρχή, ενίοτε σκληρή και κάποιες φορές υπερβολική, την ίδια κριτική θα πρέπει να ασκήσουμε και στους εαυτούς μας. Γιατί η όποια δημοτική αρχή δεν είναι διορισμένη, αλλά εκλεγμένη. Και την εκλέγουμε εμείς με τα όποια ποιοτικά χαρακτηριστικά τη συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου