Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Κάθε δημοτική εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά

 


Οι δημοτικές εκλογές του 2019, ως γνωστόν, διεξήχθησαν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και παρά τη δυνατότητα συγκρότησης τριών ή και τεσσάρων συνδυασμών που υπήρχε, τελικά πήραν μέρος δυο δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες αναδείχτηκαν σχεδόν ισόπαλες.

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά.

Ευνοείται σκανδαλωδώς ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός, αφού εκλέγει δήμαρχο με ποσοστό 43% συν μία ψήφο από τον πρώτο γύρο και με αριθμό συμβούλων συντριπτικά υπέρτερο αυτών της αντιπολίτευσης, η οποία επί της ουσίας εκμηδενίζεται.

Δεν θα κρίνουμε επί του παρόντος τον εκλογικό νόμο, αλλά το αποτέλεσμα που παράγει και το πόσο προσεκτικές οφείλουν να είναι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του νησιού μας, εάν πράγματι θέλουν να ανατρέψουν την τωρινή δημοτική αρχή, που τείνει να γίνει καθεστώς.

 Ήδη οι τρεις συνδυασμοί είναι πολλοί και εάν υπάρξει και τέταρτος, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

 Σ΄αυτές τις εκλογές απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, εάν επιθυμούμε την αλλαγή της δημοτικής αρχής και όχι η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός.

Αυτοί που σπρώχνουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν στις προσεχείς δημοτικές αυτοτελώς, δηλ. με δικό τους κομματικό συνδυασμό και μάλιστα χυδαιολογώντας, συνειδητά ρίχνουν νερό στο μύλο της δημοτικής αρχής.

Οι ίδιοι δεν έβγαλαν άχνα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τώρα τους έπιασε ο πόνος για το κόμμα;

Το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό του θέμα, όπως δικό μας δημοκρατικό δικαίωμα είναι να διατυπώνουμε τις απόψεις μας χωρίς να χυδαιολογούμε σε βάρος ενός κόμματος και των στελεχών του στο νομό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου