Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος Έλληνας, ο γιατρός Απόστολος Πολυζωίδης

Παραμονή Χριστουγέννων έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος Έλληνας, ο γιατρός Απόστολος Πολυζωίδης, ο οποίος, μετά τη συνταξιοδότησή, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας, που το έκανε δεύτερη πατρίδα.

Έλληνας της διασποράς, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σπούδασε ιατρική και άσκησε το λειτούργημά του στα νοσοκομεία του Λονδίνου.

Και αναφερόμαστε σε λειτούργημα και όχι σε επάγγελμα, γιατί η ιατρική για τον Απόστολο Πολυζωίδη ήταν ύψιστο ανθρωπιστικό έργο.

Ως ορθοπεδικός διέπρεψε. Είναι γνωστές στον επιστημονικό χώρο της ορθοπεδικής οι εφευρέσεις του για τα τεχνικά γόνατα καθώς και οι τιμητικοί τίτλοι που του απένειμε το αγγλικό κράτος.

Στην Πάρο εγκαταστάθηκε το 1992 και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Πολλοί συμπατριώτες μας απευθύνονταν στο γιατρό Πολυζωίδη για προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν και είχαν σχέση με την ειδικότητά του. Τους υποδέχονταν πάντοτε με καλοσύνη και εννοείται χωρίς ιατρική αμοιβή.

Ο Απόστολος Πολυζωίδης διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Υγείας του νησιού μας και κατέβαλε προσπάθειες αναβάθμισής του, ατυχώς σε ώτα μη ακουόντων.

Ενίσχυσε με σεβαστό ποσόν τη δημοτική βιβλιοθήκη στο ξεκίνημα της καθώς και όποια άλλη πρωτοβουλία έκρινε ότι θα βοηθούσε την Πάρο.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι νεότεροι είναι η διοργάνωση κολυμβητικής προσπάθειας από τη Δήλο στην Πάρο, στην οποία έλαβε μέρος γνωστός στην Βρετανία γιατρός, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η εκδήλωση εκείνη στέφτηκε με επιτυχία, προβλήθηκε η Πάρος και κυρίως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το βρετανικό μουσείο.

Η τελευταία εκδήλωση του Απόστολου Πολυζωίδη είχε σχέση με την παρουσίαση του βιβλίου του «Το Φεγγάρι έσβησε στην Αλεξάνδρεια» στο αύλειο χώρο της Εκατονταπυλιανής.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η εξόδιος ακολουθία θα  λάβει χώρα στον Ι. Ναό της Εκατονταπυλιανής την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ.. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου