Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η Παναγία του Σταυρού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία


Η Πάρος έχει το προνόμιο να είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος σε στεριά και θάλασσα.

Εμείς οι κάτοικοι αυτού νησιού, συνεργαστήκαμε και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε χωρίς προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μόνο μία χρονική περίοδος δυσαρμονίας σχέσεων υπήρξε, όχι με δική μας ευθύνη.

Αναφερόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Τότε μετά την πτώση της δικτατορίας, η αρχαιολογική υπηρεσία είχε αναλάβει τη φροντίδα της διατήρησης των παραδοσιακών οικισμών της Πάρου.

Για οποιαδήποτε αλλαγή εξωτερική ή εσωτερική αλλαγή των σπιτιών έπρεπε να υπάρχει σχετική έγκριση.

Δύο υπάλληλοι του αρχαιολογικού μουσείου είχαν πάρει εντολή και καθημερινά επιθεωρούσαν τα στενά της Παροικιάς και οσάκις διαπίστωναν και την πιο παραμικρή οικοδομική εργασία, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και το συνεργείο στέλνονταν στον εισαγγελέα.

Όμως η έκδοση της όποια άδειας, καθυστερούσε ανεπίτρεπτα και ξεπερνούσε συχνά και τα δύο χρόνια σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός κάλπαζε στο 25% με αποτέλεσμα να χάνονται τα χρήματα της επισκευής.

Τότε ήταν που οργανώθηκε μια μεγάλη διαδήλωση στο νησί, που την πλήρωσε ο αρχαιολόγος που έτυχε να βρίσκεται στην Πάρο.

Με το περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος φυγαδεύτηκε από το νησί, την ώρα της άφιξης του πλοίου της γραμμής, για το φόβο του λυντσαρίσματος από το συγκεντρωμένο και εξαγριωμένο πλήθος.

Από τότε και για κάποια χρόνια δεν πάτησε αρχαιολόγος στο νησί, με αποτέλεσμα στην Παροικιά να κάνει ο καθένας ό,τι γούσταρε.

Γιατί γράψαμε τα παραπάνω;

Γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει αρχίσει πάλι τις …καθυστερήσεις.

Αυτή τη φορά παίζει σε ασφαλές γήπεδο, επειδή έχει να κάνει με ιερείς του Υψίστου.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Υπάρχει εδώ και χρόνια Ερανική Επιτροπή με απόφαση του Μητροπολίτη μας, με πρόεδρο τον π. Σπυρίδωνα Φωκιανό.

 Έχει επισκευάσει μέχρι τώρα το παρεκκλήσιο του Αγίου Κωνσταντίνου του Κάστρου, στον ομώνυμο λόφο της Παροικιάς, το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, και έχει ετοιμάσει τις μελέτες για την επισκευή της Παναγίας του Σταυρού, ένα μικρό παρεκκλήσιο χωμένο στην κυριολεξία εντός του ενετικού κάστρου της Παροικιάς.

Όμως η έκκριση των μελετών καθυστερεί πάνω από 2 χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας είναι γνώστης αυτών καθυστερήσεων;

Όταν υπάρχει εθελοντική προσφορά για τη διάσωση των παρεκκλησίων της Παροικιάς, που δεν είναι και λίγα, δεν θα έπρεπε αυτή να ενισχυθεί και από την καθ΄ύλην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία; Τι περιμένει; Να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους οι ιερείς από του άμβωνος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου