Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Πολλά και δύσκολα στη διαχείριση τα «δώρα» του νέου χρόνου


Σημαδιακός μοιάζει ο νέος χρόνος που οσονούπω μας επισκέπτεται, με το παγκόσμιο περιβάλλον, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά να είναι πιο ασταθές και σε αναζήτηση νέων ισορροπιών, με την κλιματική κρίση να μας δείχνει αυτό που έρχεται με ρυθμούς γρηγορότερους από τους αναμενόμενους και με τις πανδημίες, αν πιστέψουμε τους επιστήμονες, να κάνουν πιο συχνή την παρουσία τους.

Έχοντας ως δεδομένα τα πιο πάνω, δεν χρειάζεται να προσφύγουμε σε χαρτορίχτρες και καφετζούδες και σε κάθε είδους καζαμίες για να πληροφορηθούμε τα επερχόμενα, που είναι οι διεθνείς ανταγωνισμοί, οι συνεχιζόμενοι και οι νέοι πόλεμοι, η αύξηση του πλούτου των ολίγων και η επέκταση της φτώχειας και της πείνας σε ακόμα μεγαλύτερα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, που υποχρεώνουν σε μετανάστευση εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς και το πότε θα λάβει τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ένας πόλεμος που ήδη έχει καταστρέψει μια μεγάλη χώρα στον κέντρο της Ευρώπης και αποτελεί ορατό και θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, συμπαρασύροντας και άλλες δυνάμεις προς τη μια ή την άλλη πλευρά.

Για την ώρα η μόνη κερδισμένη δύναμη είναι οι ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη υφίσταται σοβαρές οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου που δεν ξεκίνησε, αλλά υποχρεώθηκε να συμμετέχει στο πλευρό της Ουκρανίας με την αποστολή πολεμικού υλικού σύγχρονου και παλαιού και όχι μόνο.

Δεν γνωρίζουμε, εάν αυτός ο πόλεμος θα επεκταθεί και ποια είναι τα σχέδια του Πούτιν.

Αυτό όμως που θεωρούμε βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιχειρούν την οικονομική και στρατιωτική εξασθένηση της Ρωσίας, ώστε ευχερέστερα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν το μεγάλο τους αντίπαλο που είναι η Κίνα, η οποία απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία τους.

Είναι ευνόητο ότι όλη αυτή η επικίνδυνη κινητικότητα έχει και θα έχει επιπτώσεις και στη δική μας χώρα, που έχει κάνει τις επιλογές της και με την εγκατάσταση μεγάλων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφός της.

Στη γειτονιά μας τα νέα δεν προβλέπεται να είναι ευχάριστα. Το Κόσσοβο συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή εστία έντασης, που μπορεί να ανάψει φωτιές στα Βαλκάνια, η Τουρκία με το εφεύρημα της γαλάζιας πατρίδας έχει μετατραπεί σε αναθεωρητική δύναμη σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εύκολα μπορεί να ανάψει το φυτίλι ενός περιφερειακού πολέμου, που μόνο δεινά θα επιφέρει στους λαούς της περιοχής.

Η νέα χρονιά προβάλλει ενδιαφέρουσα και για τα εσωτερικά μας, αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε στο αυριανό μας σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου