Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

2023: Έτος εκλογών για τη χώρα μας με μη προβλέψιμες εξελίξεις

 

Όταν αναφερόμαστε στη χώρα μας, οι όποιες προβλέψεις για τα επερχόμενα δεν είναι κάτι εύκολο και συχνά επηρεάζονται από την συγκυρία, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με έναν αναθεωρητικό γείτονα, που ψάχνει την ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Το 2023 ανατέλλει ως έτος εκλογών, αφού εκτός από τις βουλευτικές, που θα πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου, έχουμε και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Είναι γνωστό , ότι είναι προνόμιο του πρωθυπουργού ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, που όπως συνηθίζεται, καθορίζεται με κριτήριο το συμφέρον του κυβερνώντος κόμματος.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που αποκλείει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, θα οδηγηθούμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με στόχο την αυτοδυναμία του κόμματος.

Αντίθετα σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιωχθεί σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα κόμματα, προφανώς από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Εάν όμως δεν επιτευχθεί ο στόχος, που σημαίνει και ενταφιασμό της απλής αναλογικής, τότε οδηγούμαστε και πάλι σε δεύτερες κάλπες, οπότε το λόγο έχει το πριμ των 40 εδρών που λαμβάνει ως προίκα το πρώτο κόμμα.

Το ερώτημα είναι με τι διαθέσεις θα οδηγηθεί το εκλογικό σώμα στις κάλπες.

Εάν είναι οργισμένο, θα ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας, ψήφο προειδοποίησης προς την Ν.Δ. με τη σιγουριά, ότι οι πρώτες κάλπες δεν βγάζουν κυβέρνηση.

Και αυτό μπορεί να συμβεί, εάν επιδεινωθεί και άλλο η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, εξαιτίας ενός πληθωρισμού που δεν είναι μόνο εισαγόμενος.

Αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο θα επιχειρήσει να αποτρέψει η Ν.Δ., αφού η ψήφος διαμαρτυρίας, μπορεί να βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένα τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς και της ακροδεξιάς. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση ακυρώνεται ο όλος σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος.

Εκτός όμως από την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα την ώρα της κάλπης, υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση.

Είναι οι υποκλοπές από την ΕΥΠ που εάν επιβεβαιωθούν από την ΑΔΑΕ αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας μας, είναι τα οικονομικά σκάνδαλα βουλευτών της Ν.Δ. , που υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να τους θέτει εκτός κόμματος, είναι η ουσιαστική κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν και πολλά άλλα.

Βέβαια όλα τα όσα εκτέθηκαν μπορούν να ανατραπούν μέσα σε μια νύχτα και να πάμε σε εκλογές με τελείως διαφορετικά δεδομένα ή και να μετατεθούν για αργότερα.

Πρόκειται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου από τους γείτονές μας, που το έχουν τερματίσει στα λόγια και έχουν προετοιμάσει επαρκώς την κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Και επειδή ένα θερμό επεισόδιο ευνοεί την εκλογική τακτική του Ερντογάν , γιατί και στην Τουρκία έχουμε εκλογές, τίποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.

Πάντως όπως και να έχει το νέος έτος, στο οποίο εισερχόμεθα εντός ολίγων ωρών θα έχει και για τη χώρα μας πολλές και μη προβλέψιμες εξελίξεις.

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου