Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΣ

Το καλοκαίρι το ξεχνάμε, η πληρότητα ξεπερνάει το 100% και οι υποδομές υποφέρουν, οπότε πρώτα κοιτάμε να λύσουμε τα προβλήματα των υποδομών και στη συνέχεια αν μπορούν να δοθούν νέες άδειες που θα αυξήσουν τον τουρισμό.

Σε τι κόσμο απευθυνόμαστε; Δεδομένης της φέρουσας ικανότητας του νησιού, σε εύρωστα, κοινώς χοντρά πορτοφόλια, τα οποία όμως πρέπει να διατηρήσουμε αξιολογώντας πρώτα τις υποδομές και καθορίζοντας πλαφόν τιμές που θα εξασφαλίζουν αφενός μεν μια βιωσιμότητα αφετέρου δε, ντροπιαστικές για το νησί κοινοποιήσεις αισχροκέρδειας.

Πάμε λοιπόν στην περιβόητη πλέον επιμήκυνση (???) της περιόδου!!!

Τι έχουμε να αναδείξουμε πέρα από τον ήλιο, την παραλία και το φαγητό δίπλα στο κύμα που τον χειμώνα παίρνει και τις πέτρες;;;

Πολλά, πάρα πολλά, η παράδοσή μας έχει τόσα πολλά να δώσει και όμως φαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ την στηρίζουν, τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, από παντού ξεσπιτώνονται, καμία υποστήριξη δεν έχουν και όλα επαφίενται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην δράση των ορφανών συλλόγων!!!

Το χειμώνα είναι η ευκαιρία να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ολόκληρο το νησί, αλλά για να γίνει αυτό προαπαιτείται προετοιμασία, υποστήριξη και ανάδειξη του έργου όλων αυτών των συλλόγων, ανάδειξη και υποδομές σε θέατρα, σε σκηνές, σε μουσικές παραστάσεις, σε εγκαταστάσεις που δεν θα σταθεί ο άλλος με ένα t-shirt το χειμώνα, σε μονοπάτια την εποχή που το νησί είναι πράσινο και μοσχοβολάει ο τόπος, να περάσουν και να δουν πως ζει ο ντόπιος, ποια είναι η κουλτούρα του, το ήθος του, η αγάπη του προς τον ξένο και όχι ένα βραχιολάκι στο χέρι και να τους τραβάνε από το χέρι από συγκεκριμένα μέρη που θα πέσει το σχετικό κόντρα ξύρισμα, ώστε να επιβεβαιώσουν με selfy ότι "τα έσκασα και εγώ εκεί, γιατί μπορώ!!! Λατρέψτε με!!!".

Ποιότητα κύριοι, ποιότητα και σε αυτό τον τόπο και σε όλα τα νησιά μας όχι φτάνει αλλά και περισσεύει, αλλά όχι στους λίγους οικονομικά ισχυρούς, αλλά στους πολλούς του μεροκάματου που δεν ελπίζουν στην αρπαχτή αλλά επιθυμούν μια επαφή, να δείξουν ποιο είναι το μεγαλείο αυτού του τόπου, που εκείνοι ανέδειξαν με την αγάπη τους, με το μεράκι τους και χρόνο με τον χρόνο καταστρέφεται, χάνει το νησί τον χαρακτήρα του, αυτόν που το έκανε γνωστό, αυτόν για τον οποίο έγινε αγαπητό και όχι από τα πεντάστερα ξενοδοχεία που εξασφαλίζουν τα μεγάλα κέρδη στους ιδιοκτήτες τους.

Αλλού είναι η αξία του νησιού και των νησιών μας εν γένει, στους κατοίκους τους, στους ντόπιους και σε όσους ήρθαν και αγάπησαν και εντάχθηκαν στην τοπική κοινωνία κάθε νησιού!!!

Σε αυτούς πρέπει να δοθεί η μέγιστη προτεραιότητα και από αυτούς θα έρθει η ανάδειξη και η επέκταση της τουριστικής περιόδου και της ανάπτυξης σε όλες τις εκφάνσεις της και όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος.

Υποδομές και ντόπιοι, πολιτισμός και φυσική ανάδειξη, δραστηριότητες και πλήρη αποκέντρωση, μακριά από μεθοδεύσεις και αειφόρος ανάπτυξη και διαχρονική και αρμονική βιωσιμότητα.

Δημήτρης Καφφάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου