Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Η οργάνωση του δήμου έχει πρόβλημα

 


Ο αριθμός και η ειδίκευση των εργαζομένων, η ορθολογική κατανομή τους και η εργατικότητά τους, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός και το έργο μιας επιχείρησης.

Ο δήμος, χωρίς να σκοπεύει στο κέρδος, αλλά μόνο στο κοινό όφελος, έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με μια επιχείρηση, όσον αφορά την αξιοποίηση του προσωπικού του, το οποίο υπάγεται διοικητικά απευθείας στο δήμαρχο.

Κατά συνέπεια η ποιότητα της απόδοσης του προσωπικού έχει σχέση με τον τρόπο διοίκησής του.

Δύο νευραλγικές υπηρεσίες που έχει ο Δήμος είναι η οικονομική και η τεχνική, οι οποίες εάν δεν λειτουργούν σωστά δεν μπορεί να παραχθεί έργο. Αποτελούν την καρδιά του δήμου, που αιματοδοτεί το σύνολο του δημοτικού οργανισμού. Λειτουργούν με βάση τη οριζόντια κρατική νομοθεσία, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, παρά τη συνταγματική της κατοχύρωση.

Ο τρόπος διοίκησης αυτών των υπηρεσιών, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, υπήρξε αλλοπρόσαλλος, προσβλητικός για το προσωπικό που υπηρετεί σ΄αυτές και αντιπαραγωγικός. Και αναφερόμαστε κυρίως στην οικονομική υπηρεσία, η οποία δεν μπορεί ούτε τον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου να συντάξει, γεγονός πρωτοφανές.

Όσον αφορά την τεχνική υπηρεσία, εκτός από τις μελέτες που επισυνάπτονται στα εντάλματα, δεν έχει καμιά άλλη κατεύθυνση από τη δημοτική αρχή για τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των αναγκαίων μελετών. Πασχίζει από μόνη της να ιεραρχήσει τις αναγκαιότητες, και αυτό γίνεται αντιληπτό στην απόδοσή της, χωρίς να ευθύνεται.

Η οργάνωση του δήμου έχει πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι σ΄αυτόν, με ένα πολιτικό προϊστάμενο, τον δήμαρχο, χωρίς τις διοικητικές ικανότητες που απαιτούνται και με αντιδημάρχους ανεπαρκείς, πλην ενός, έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδιεξόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές μεταξύ τους, που έφτασαν σε μια ακραία περίπτωση να έχει υποβληθεί και μήνυση εργαζόμενου σε βάρος του προϊσταμένου του.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, γίνεται αντιληπτό, ότι η κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή, όχι μόνο από εμάς, αλλά από μεγάλη μερίδα των δημοτών είναι δικαιολογημένη.

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος φορέας του νησιού μας, όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων και το μέγεθος της κοινωνικής του προσφοράς, όπως αυτή μεταφράζεται στην ποιότητα της ζωής όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου