Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Εκλογές βουβές, που μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις.

 

Στις εκλογές της γειτονικής Τουρκίας η ένταση, το πάθος, ο φανατισμός, οι τεράστιες συγκεντρώσεις, περίσσεψαν.

Στη δική μας Χώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές δεν σαλεύει φύλλο.

Κάτι συμβαίνει, που δεν το έχουμε πάρει είδηση.

Δεν μπορεί ξαφνικά να γίναμε βόρειοι ευρωπαίοι.

Η ράτσα μας αρπάζει εύκολα φωτιά. Μια σπίθα αρκεί. Και τώρα που συμβαίνουν τόσα και τόσα, τέτοια απάθεια; Τέτοια αδιαφορία;

Τα κόμματα δεν βρίσκουν ή με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν αντιπροσώπους για τα εκλογικά τμήματα.

Δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό θα κυμανθεί η αποχή.

Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι νέοι μας.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, μεγάλη κινητικότητα εμφανίζει το πλήθος των μικρών ή των μικροσκοπικών κομμάτων.

Που βρέθηκαν τόσοι αρχηγοί;

Και έχουν στις ομιλίες τους, στο YouTube, τέτοια και τόση σιγουριά, που όταν τους ακούς, έχεις την αίσθηση, ότι τους ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων. Και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι μπορούν να λύσουν ακόμα και το πιο σύνθετο πρόβλημα αμέσως, εάν γίνουν πρωθυπουργοί.

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας γίνεται χαμός. Και δεν έχουν όλοι το σύνδρομο του Δελαπατρίδη. Υπάρχει το κόμμα του καθηγητή της ιατρικής Δημήτρη Κούβελα με τις διαφωτιστικές ομιλίες του την περίοδο της πανδημίας, καθώς και το κόμμα «Νίκη» του δασκάλου Δημήτρη Νατσιού, που στηρίζεται από μεγάλη μερίδα μητροπολιτών και κλήρου, το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά στις δημοσκοπήσεις με 1,7%, και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ άλλο ένα πλήθος μικρών κομμάτων, από τα οποία το κόμμα «Πλεύση ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται με αξιώσεις στις δημοσκοπήσεις.

Η απλή αναλογική δημιούργησε πανσπερμία κομμάτων, τα οποία αφαιρούν ποσοστά από τα κόμματα εξουσίας, τα οποία, αν και μοιάζει απίθανο, ίσως να κατέβουν και κάτω από όριο του 30%.

Σε αυτές τις εκλογές η χαλαρή ψήφος, ίσως να κρύβει εκπλήξεις. Ίσως το «όλοι ίδιοι είναι» να έχει περάσει σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και οι εκλογολόγοι να μην το έχουν πάρει είδηση. Πάντως όπως και να έχει, το πολιτικό μας σύστημα έχει πρόβλημα και αυτό μάλλον θα φανεί το βράδυ της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου