Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (της Πάρου)

 

Λεπτομέρεια από το La Porte de l'Enfer
Λεπτομέρεια από το La Porte de l'Enfer του Αυγούστου Ροντέν.

Το άνθος του κακού, ή αλλιώς ο λαϊκισμός, ανθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και το αυτοδιοικητικό οικοδόμημα του νησιού μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντίθετα εντάσσεται στον κανόνα.

Πρόκειται για πρακτική παραπλάνησης του εκλογικού σώματος με σκοπό τη χειραγώγησή του με κολακείες, προγραμματικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και παροχή ατομικών διευκολύνσεων.

Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια του λαϊκισμού, όπου αναζητούνται υποψήφιοι από μεγάλες οικογένειες, αδιαφορώντας για την ποιότητα των προσώπων που θα καταλάβουν τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

Αναζητούνται επίσης άτομα με κοινωνική απήχηση, όχι γιατί αποτελούν δραστήρια μέλη της κοινωνίας, αλλά γιατί διαθέτουν κοινωνικές επαφές λόγω επαγγέλματος ή  εξωστρεφούς χαρακτήρα.

Η υποσχετική είναι δοκιμασμένα αποτελεσματική: Είτε ατομικές εξυπηρετήσεις, δηλαδή ρουσφέτια με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, είτε τοποθέτηση σε θέση ευρύτερης κοινωνικής καταξίωσης.

Και όταν με την κατάλληλη επικοινωνιακή τακτική πλασαριστεί το λαϊκίστικο αυτό προϊόν στο εκλογικό σώμα, τότε οι εκλογές κερδίζονται και μαζί με αυτές διαιωνίζεται και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Όμως στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της Πάρου, ο λαϊκισμός λίγο έλλειψε  να ηττηθεί.

Και θα είχε ηττηθεί, εάν δεν είχαν γίνει σοβαρά λάθη προεκλογικής τακτικής, που στέρησαν το νησί  από ένα ποιοτικό δημοτικό συμβούλιο και έναν δήμαρχο στον οποίο το εκλογικό σώμα είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες.

Αυτά τα παιδαριώδη λάθη τακτικής δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν.

Η Πάρος τα πλήρωσε και συνεχίζει να τα πληρώνει πολύ ακριβά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου