Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #15: "πρέπει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες"


Η Μαρία Χανιώτη εργάζεται στον τομέα Τουρισμού
Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022 

 1. Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
-Θεωρώ ότι το 2022 θα κλείσει με θετικό πρόσημο.
Ήταν μια καλή χρονιά για όλους τους τομείς. Μετά από 3 δύσκολα χρόνια Πανδημίας ήταν αναμενόμενη η αυξητική τάση λόγω της διάθεσης του κόσμου να ταξιδέψει και όσοι ήμασταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι σωστά δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα.

 Η Πάρος τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν γίνει στο νησί , αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Πάντα όμως ήταν ένας προορισμός που κατείχε το προνόμιο να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό  επαναλαμβανόμενων τουριστών στις Κυκλάδες,των εραστών της αυθεντικής Πάρου με την ήπια ανάπτυξη, την φιλοξενία και το πηγαίο χαμόγελο των κατοίκων του.

 2. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
-Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Είναι απογοητευτική θα έλεγα.

Οι υποδομές έχουν σχεδόν καταρρεύσει κι ότι λειτουργεί είναι λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλουν οι εργαζόμενοι είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Τα προβλήματα τεράστια με μεγαλύτερα εκείνα του κυκλοφοριακού, της αποκομιδής των σκουπιδιών, της καθαριότητας του νησιού και της κατάληψης των δημοσίων χώρων. Αυτά είναι και τα προβλήματα που επισημαίνουν κυρίως και οι επισκέπτες του νησιού.

3. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
-Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή έχει καταθέσει τα μολύβια πέραν ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων .

Είναι απούσα σε όλα τα επίπεδα ακόμη και σαν φυσική παρουσία των αιρετών.

Υπάρχει μια αδιαφορία για τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του νησιού αλλά και τους επισκέπτες. Δείχνουν να μετρούν μόνο νούμερα (αφίξεις) και πανηγυρίζουν. Π.χ., αλγεινή εντύπωση έκανε η δημοσιοποίηση της ποσότητας των απορριμμάτων ως δικαιολογία για την ανικανότητα οργάνωσης της καθαριότητας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες νομίζω όλοι έχουμε  εικόνα.  

Η παρούσα δημοτική αρχή μετρά ήδη 8 χρόνια στο τιμόνι, δεν είναι χθεσινή, γνωρίζει τα προβλήματα όπως γνώριζε και το ότι φέτος η χρονιά θα ήταν «δυνατή», θα έπρεπε να έχει οργανωθεί πιο σωστά και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στα βασικά.

4. Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
-Κυκλοφοριακό, διαχείριση των φυσικών πόρων, υποδομές

5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
-Σίγουρα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και αυτές της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου και του Επαρχείου, ΟΜΩΣ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία γι’ αυτό το χάος και την αναρχία  που αντιμετωπίζουμε στο νησί.

Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν, ότι η Πάρος είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός, ότι γίνονται επενδύσεις (ιδιωτικές) και να μην μπορείς να υποστηρίξεις το προϊόν σου. Δεν μπορεί να αφήνεις τα πάντα στον αυτόματο πιλότο  καταστρέφοντας στην ουσία ότι με πολύ κόπο δημιουργήθηκε, την ταυτότητα του νησιού στο όνομα της fast track Ανάπτυξης, διώχνοντας στην ουσία τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που τόσα χρόνια στήριζαν την οικονομία του τόπου.

Κατά την γνώμη μου οι Παριανές και οι Παριανοί, οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες, να θέσουμε ως προτεραιότητα τον τόπο και την ταυτότητά του και να απομονώσουμε όλους όσους δεν το σέβονται, το καταπατούν και κάνουν αφαίμαξη των πόρων του. ΑΛΛΑ και αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στην άλωσή του…

Σας ευχαριστώ,

Μαρία Χανιώτη
Επιχειρηματίας Τουρισμού
Πρ. Αντιδήμαρχος Πάρου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου