Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΑΜΙΝΑ: Όταν η Πάρος δίδαξε ανθρωπισμό και αλληλεγγύη


Από τη νύχτα εκείνη της τραγωδίας και μέχρι που αναχώρησε  και ο τελευταίος ναυαγός από το νησί, εμείς οι Παριανοί αποδείξαμε με τις πράξεις μας ότι ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη και  το ενδιαφέρον γενικότερα για τον συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή και χρώμα παραμένουν ακόμα ζωντανά.

Δεκάδες Έλληνες και αλλοδαποί φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, ντύθηκαν με δικά μας ρούχα, βοηθήθηκαν στην επικοινωνία με τους δικούς τους  και τους δόθηκαν χρήματα, όχι δανεικά, για να καλύψουν άμεσες ανάγκες.

Υπήρξε ναυαγός που επί μήνες αναζητούσε συμπατριώτη μας, που του έβαλε σεβαστό ποσόν στην τσέπη, όταν τον άκουσε να λέει ότι έχασε όλα του τα χρήματα.

Η αναγνώριση της προσφοράς των Παριανών στη διάσωση και τη φιλοξενία των ναυαγών ήταν για μέρες θέμα στον ημερήσιο τύπο και στα κανάλια και δεκάδες ήταν οι φορείς που τίμησαν τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου,  όπως η Βουλή των Ελλήνων, η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τα  υπουργεία  Ναυτιλίας και Εσωτερικών, αρκετοί δήμοι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και πολλά σωματεία και σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Αλλά και οι χώρες που είχαν ναυαγούς έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον και κινητοποίησαν τις πρεσβείες τους.  Το νησί μας επισκέφτηκαν οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας. Μάλιστα ο Γερμανός πρέσβης δώρισε στο Κέντρο Υγείας της Πάρου έναν υπολογιστή για τις ανάγκες της τηλεϊατρικής και ο Γάλλος ένα φουσκωτό Zodiac το οποίο ο δήμος παρέδωσε στο Ναυτικό Όμιλο για τις ανάγκες του.

Το ΣΑΜΙΝΑ ακόμα και στις μέρες μας κάνει αισθητή την παρουσία του, ρυπαίνοντας τις ακτές μας. Και οσάκις συμβαίνει να έχουμε ορατή ρύπανση, ο αρμόδιος υπουργός κάνει δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα για την απομάκρυνση του. 
Ο τελευταίος υπουργός που έκανε τέτοιες δηλώσεις ήταν ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου