Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό Σύλλογοι της Νάουσας επιθυμούμε να εκφράσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ανησυχία μας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Πάρο και με ιδιαίτερη ένταση στο δικό μας χωριό, στη Νάουσα. Τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και οι συνακόλουθες δραστηριότητες έχουν πλέον λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε να απειλούν να επιφέρουν μόνιμες παραμορφώσεις τόσο στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον του τόπου μας, όσο και στην ταυτότητα και τον τρόπο ζωής μας.
Τα συμπτώματα της παθογένειας είναι παντού εμφανή. Καταγράφουμε τα σημαντικότερα:
• Πολύ ψηλό κόστος διαβίωσης που καθιστά τη ζωή των ανθρώπων με μέσο και χαμηλό εισόδημα που ζουν μόνιμα στο νησί ιδιαίτερα προβληματική.
• Ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει μετατραπεί σε mall και στον οποίο η κανονική διαβίωση είναι ανέφικτη για πολλούς λόγους: πολύ υψηλές αξίες γης, θόρυβος εκτός ελέγχου στη διάρκεια μεγάλου μέρους του 24ώρου, διάσπαση της δομής ενός βιώσιμου οικισμού στον οποίο οι χρήσεις γης (κατοικία, καταστήματα κλπ.) είναι λειτουργικές και επιτρέπουν στους ανθρώπους να εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες, κυριαρχία ενός πολύ συγκεκριμένου τρόπου ψυχαγωγίας και άλλα πολλά.
• Μια ανεξέλεγκτη δόμηση, στην οποία φαίνεται να καταστρατηγούνται οι ισχύοντες κανόνες που έχουν καθιερωθεί τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όσο και άλλους κανονισμούς, μια δόμηση που καταπίνει κάθε ελεύθερο χώρο και δημιουργεί όλο και πιο συχνά δήθεν υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονικά εξαμβλώματα, εντελώς ασύμβατα με το πνεύμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
• Η σκληρή δοκιμασία όλων των εύθραυστων υποδομών ενός μικρού τόπου, είτε αυτοί είναι δρόμοι, είτε νερά, είτε αφορούν σε παράγωγα της ανθρώπινης δραστηριότητας (λύματα και σκουπίδια).
• Η δοκιμασία επίσης αυτού που έχει καθιερωθεί να λέγεται φέρουσα ικανότητα ενός τόπου και υπονοεί τη δυνατότητά του να εξυπηρετήσει με ικανοποιητικό τρόπο τις ανθρώπινες ανάγκες χωρίς τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
• Η γενικευμένη ανομία.
• Η σταδιακή απώλεια του ήθους της απλότητας, του μέτρου, της ταπεινότητας και η επικράτηση ενός πνεύματος επίδειξης και μεγαλομανίας.
Η κατάσταση αυτή απειλεί να καταστήσει πολλούς από τους μόνιμους κατοίκους της Πάρου παρίες στον ίδιο τους τον τόπο, ενώ συγχρόνως απωθεί τους καλύτερους και πιο αφοσιωμένους φίλους και επισκέπτες της. Από την άλλη πλευρά η Πάρος έχει ισχυρές εφεδρείες σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής τους και να διατηρήσουν όσο γίνεται περισσότερο τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της. Όμως το έργο των ανθρώπων αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι δυνάμεις που ωθούν την Πάρο στην οδό της λεγόμενης «μυκονοποίησης» είναι πανίσχυρες, τα συμφέροντα επίσης και τα προβλήματα εξαιρετικά σύνθετα. Είναι πρακτικά αδύνατο το αναγκαίο έργο της στροφής της αναπτυξιακής πορείας του νησιού προς ένα βιώσιμο μοντέλο να αναληφθεί από μόνους τους ανθρώπους της Πάρου και τους συλλογικούς φορείς τους. Η ευθύνη για την αλλαγή αυτή είναι κυρίως του κεντρικού κράτους, το οποίο πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης αυτής της παρακμιακής πορείας. Είναι όμως και της Δημοτικής Αρχής, η οποία θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην προσπάθεια ελέγχου της.
Ως συλλογικοί φορείς της Νάουσας εκπέμπουμε σήμα κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το χωριό μας. Απευθυνόμαστε στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη και τους καλούμε να εστιάσουν στα ιδιαίτερα αυτά προβλήματα που απασχολούν όχι μόνον την Πάρο αλλά και άλλους τόπους με ανάλογα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και να τα αντιμετωπίσουν με σύγχρονο πνεύμα και μέσα από την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης. Καλούμε επίσης τη Δημοτική Αρχή αλλά και τις παρούσες και υπό διαμόρφωση εν όψει δημοτικών εκλογών Δημοτικές Παρατάξεις να αναδείξουν σε κύρια προτεραιότητά τους τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων, αναλογιζόμενες τις επιπτώσεις τους στη φυσιογνωμία του μοναδικού αυτού τόπου και στο μέλλον των παιδιών μας.
Διοικητικό Συμβούλιο
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΙΩΝ ΠΑΡΟΥ
Κάποιος είπε οτι ( ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν οι νόμοι. Αλλά ποιός τους εφαρμόζει κανείς.
Ειδικά για τον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας υπάρχουν προεδρικά διατάγματα που απαγορεύουν κάποια μαγαζιά. Αλλά αυτά έχουν γίνει και δεν μιλάει κανείς.
Για την ηχορύπανση υπάρχουν ΠΔ αλλά τίποτα δεν γίνεται.
24 ωρα μαγαζιά δεν πρεπει να υπάρχουν αλλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,ΔΡΟΜΟΙ,ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ,είναι ανεπαρκείς.
Σε λίγο θα πουμε το νερό νεράκι, και εμείς το πετάμε στην θάλασσα.
Τα υπόλοιπα που είναι πολλά τα αφήνω στην φαντασία σας.
Σας ευχαριστώ.