Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Αγροκήπιο Παροικίας: Μόνιμη ανοικτή πληγή;


Στις 20/10 ο πρώην Δήμαρχος Πάρου κ. Κ. Αργουζής, ανακίνησε θέμα για την κατάσταση του Αγροκηπίου Παροικίας:

Σημερινές φωτογραφίες από το Αγροκήπιο της Παροικιάς. 

Εικόνες ντροπής για ένα πολιτισμένο τόπο.  Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια από τότε που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας  η μεγάλη αυτή έκταση των πολλών στρεμμάτων που βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού της Παροικιάς.

Ξεπερνάμε την ανικανότητα της δημοτικής αρχής που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει και να αναδείξει αυτόν τον σπουδαίο χώρο. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να φροντίσει να τον διατηρεί καθαρό;  Υπάρχει και το ζήτημα της προστασίας της υγείας των περιοίκων.


και στην συνέχεια:
Και πάλι για το αγροκήπιο της Παροικιάς.

Δεν θα αναφερθώ στα σχέδια και τις μελέτες για την αξιοποίηση και την ανάδειξή του. Αυτά έχουν παραπεμφθεί στις δημοτικές καλένδες.
Θα αναφερθώ μόνο στον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του χώρου.
Αυτό είναι εύκολο να γίνει από τις υπηρεσίες του δήμου. Αλλά είπαμε. Ο δήμος είναι ανήμπορος και γι΄αυτό.
Αλλά τότε ας αναλάβουν τον καθαρισμό οι σύλλογοι της Παροικιάς.
Εάν και οι σύλλογοι αδιαφορήσουν και περιοριστούν μόνο σε γραπτές διαμαρτυρίες προς τη δημοτική αρχή, τότε υπάρχει η άλλη λύση: Να βρεθούν 10 εθελοντές, δεν χρειάζονται παραπάνω και 2 ή 3 χορηγοί που θα προσφέρουν υλικά για να ασπρίσουμε τους τοίχους.
Αν δεν βρεθούν ούτε εθελοντές, τότε είμαστε μια κοινωνία σε παρακμή, που δεν έχει μέλλον. Αλλά αυτό αρνούμαι να το δεχτώ. Θα συνεχίσω να ασχολούμαι, μέχρι να βρεθεί λύση.

Υπήρξαν σχολιασμοί (με χρονολογική σειρά) από τον Πέτρο Αυλήτη, Πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας: Σχετικά με την ανάρτηση για το Αγροκήπιο. Ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού πάντα είχε ιδιαίτερη ευαισθησία για το Αγροκήπιο. Μη ξεχνάμε, ότι είμασταν μπροστά ξεκινώντας την ‘υπενθύμιση’ του το 2018 με την Πρωτομαγιά στο Αγροκήπιο, όσο και στην συνέχεια από κοινού με άλλους Συλλόγους για να έλθει σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που τελικά το πετύχαμε, μετά από ‘κανονική’ μάχη με την Δημοτική Αρχή. Είχαμε πολλούς απέναντί μας, και μέσα από την παράταξη του Δημάρχου, αλλά και εκτός, π.χ. από νυν ανεξάρτητο σύμβουλο, που επί αντιδημαρχίας του, πισωγύρισε η προσπάθεια διατήρησης της καθαριότητας του Αγροκηπίου σε ανεκτά επίπεδα. Παρ’όλο που είναι δύσκολο να φανεί, λόγω ταχύτητας σαλιγκαριού, το νερό μπαίνει στο αυλάκι: Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι ‘ενοχλητικές’, αλλά κάποιον που ξέρει την κατάσταση, δεν τον εκπλήσσουν: 1. Περιμετρικοί γκρεμισμένοι τοίχοι έχουν διορθωθεί και τα χόρτα έχουν κοπεί. 2. Για τα σκουπίδια στις φωτογραφίες: Όλο το Αγροκήπιο είχε καθαριστεί ‘μέσα-έξω’ αρχές Καλοκαιριού. Αυτά στις φωτογραφίες, είναι μετά από 5 μήνες ενός πραγματικά πρωτάκουστου Καλοκαιριού, που η Υπηρεσία Καθαριότητας έτρεχε και δεν έφτανε. Καλό θα ήταν να καθαριστούν, και σύντομα, αλλά μην το κάνουμε σαν ‘φίλο της Πάρου’ (ΟΘΝΤΚ) που ζήταγε να καθαριστούν τα σοκάκια από τα φύλλα από μπουκαμβίλιες κατά τη διάρκεια σοροκάδας! 3. Τα Graffiti, προτιμώ να τα βλέπω εκεί, παρά στον Παραδοσιακό Οικισμό σε τοίχους, καφαο, και στον Άγιο Κωνσταντίνο. 4. Τα κτίρια ΟΛΑ τελικά θα κατεδαφιστούν. Μπορεί όχι σύντομα, αλλά ΔΕΝ σώζονται, οπότε πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο για να βαφτούν ερείπια. 5. Και τέλος, παρ’ όλο που η διαδικασία αργοπόρησε, έχουν ξεκινήσει ενέργειες διάσωσης και θεραπείας των Κυπαρισσιών. Όλα αυτά όχι για υπεράσπιση της Δημοτικής Αρχής, που στο θέμα ‘Αγροκήπιο’ μου έχει πρήξει τα συκώτια, αλλά για να είμαστε δίκαιοι. Τέλος, παρ’ όλη την λήψη απόφασης για Βιωματικό Πάρκο από 17/2/2022, ακόμα δεν έχει γίνει (ή δεν έχει ακουστεί ότι έχει γίνει) κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι που πραγματικά με ενοχλεί εμένα. Και με την παρούσα Δημοτική Αρχή, δε βλέπω φως!

και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Λεμονή: Αγαπητέ κ. Αργουζή, όπως αντιλαμβάνεστε δεν μου πρέπει να εκφράσω πολιτικής φύσης σχόλιο, παρόλα αυτά αντιλαμβάνομαι τη σπουδαιότητα και το συμβολισμό του προβληματισμού σας και παραθέτω ότι με την Υπ αριθμ 253/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, στις 19-10-2022 εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το γενικό προγραμματικό σχέδιο αξιοποίησης του Αγροκηπίου. Η διαδικασία βρίσκεται στην ανάληψη της οικονομικής υποχρέωσης από την οικονομική υπηρεσία και εντός των επόμενων ημερών θα είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε. Ο Δήμαρχος επισταμένα και επίμονα μας είχε αναθέσει τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τη διαλεύκανση των τίτλων και της μεταγραφής αυτών, πράξη η οποία ολοκληρώθηκε και αμέσως η διαδικασία εξομαλύνθηκε. Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης δεν είναι των αρμοδιοτήτων μου να αξιολογήσω. Παρόλα αυτά, ας μου επιτραπεί το σχόλιο ότι ουδέποτε αμελήθηκε το ζήτημα από την παρούσα δημοτική αρχή και η καθυστέρηση οφείλεται σε συνδυασμό εξωγενών αντιξοοτήτων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα και η κριτική είναι το ισχυρότερο εργαλείο βελτίωσης. Ευχαριστώ και παραμένω στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις. Με τελικο σχολιασμό από τον κ. Αργουζή:
Απάντηση προς τον κ. Χρήστο Λεμονή
Γενικό Γραμματέα του Δήμου μας
Κύριε Λεμονή,
Εκτιμώ , ότι σπεύσατε να μου απαντήσετε με την ευγένεια που σας χαρακτηρίζει, υποθέτω έπειτα από σύσταση και του Δημάρχου, με τον οποίο διαφωνώ πολιτικά, όμως τον εκτιμώ ως άτομο καθώς και την οικογένειά του.
Επειδή μπορεί να μην το γνωρίζετε, το Αγροκήπιο το έσωσα το 2001 από την πώλησή του σε ιδιώτη, όταν πληροφορήθηκα , ότι είχαν σταλεί εκτιμητές του δημοσίου στο νησί, προκειμένου αυτό να βγει σε δημοπρασία.
Επισκέφτηκα αμέσως τον τότε υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Ανωμερίτη και του ζήτησα την παραχώρησή του στο Δήμο.
Παρά την κυβερνητική εντολή που είχε για την εκποίηση ακινήτων που ανήκαν στο υπουργείο του, δέχτηκε να παραχωρήσει τη χρήση του Αγροκηπίου στο Δήμο. Δυνατότητα για κάτι άλλο δεν είχα επειδή έληγε η θητεία μου.
Στη συνέχεια οι επόμενοι δήμαρχοι κατάφεραν με ενέργειές τους, να περάσει στο δήμο και η κυριότητα.
Όμως 20 χρόνια χωρίς να γίνει αξιοποίηση της μεγάλης αυτής έκτασης, που βρίσκεται εντός του οικισμού της Παροικίας, είναι πολλά και η τοπική μας αυτοδιοίκηση είναι εκτεθειμένη.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η γραφειοκρατία ευθύνεται για πολλά. Όμως μου είναι δύσκολο να δεχτώ, ότι έπειτα από 8 χρόνια θητείας του Δημάρχου μας, η έκταση αυτή βρίσκεται σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
Θα σας παρακαλέσω να μεταφέρετε στο Δήμαρχο, ότι ο χώρος αυτός πρέπει να καθαριστεί και στοιχειωδώς να ευπρεπισθεί, το γρηγορότερο δυνατό, γιατί είναι ντροπή για όλους μας η εικόνα που εμφανίζει.
Επ΄ ευκαιρία θα παρακαλούσα να μου αποστείλετε την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, στην οποία αναφέρεστε, για να λάβω γνώση.
Είμαι στη διάθεση του Δημάρχου, εάν μου ζητηθεί, ώστε να συμβάλω στην κοινή προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου.
Η Πάρος είναι το κοινό μας σπίτι και η φροντίδα του είναι υποχρέωση όλων μας.
Με εκτίμηση
Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου