Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Μπάμ ηκούσθη στον αέρα…


Η προεκλογική αναμέτρηση έχει ξεκινήσει, με τις πρώτες αστοχίες. Ο δημοτικός συνδυασμός "Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη" έβγαλε δελτίο τύπου, κατηγορώντας μέσω ερωτήσεων τον Έπαρχο, για μόνιμα προβλήματα στο θέμα της Υγείας. Η αστοχία είναι, ότι τα θέματα αυτά, ενώ είναι όντως υπαρκτά, ποτέ δεν ήταν μέσα στις αρμοδιότητες του Επάρχου!

Που αποδεικνύει ένα (ή και τα δύο) από τα παρακάτω:

  • Ή ότι ο παραπάνω συνδυασμός, ακόμα και μετά από πάνω από 10 χρόνια στην εξουσία, δεν γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος στα συγκεκριμένα καυτά θέματα,
  • ή ότι επιστρατεύει ανακρίβειες με στόχο την ευαισθησία των Παριανών. (βλέπε και χθεσινή ανάρτηση μας…)

Φυσικά, ο συνδυασμός "Πάρος Ευθύνη και Ενότητα" απάντησε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Παρακάτω, τα δύο δελτία τύπου.

Δελτίο Τύπου του δημοτικού συνδυασμού "Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη"


Ο κ. Μπιζάς έκανε εχτές έναν αυτάρεσκο απολογισμό για το έργο του στην Υγεία στην Πάρο. Έναν κρίσιμο τομέα που είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια.
Σε μια περίοδο που οι πολίτες της Πάρου βιώνουν καθημερινά τεράστιες και πολλές φορές τραγικές (όπως αυτές των τελευταίων ημερών) ελλείψεις του συστήματος Υγείας, είναι τουλάχιστον άκαιρο να πανηγυρίζει κάποιος για το ανεπαρκές έργο που έγινε από τον υπεύθυνο της Περιφέρειας.
Πιστεύουμε ότι αντί για φανταχτερούς απολογισμούς, θα ήταν πιο χρήσιμο ο κ. Μπιζάς να απαντήσει σε κρίσιμα και απτά ερωτήματα για τα οποία αγωνιούν όλοι οι Παριανοί, όπως:
- Πότε και αν θα γίνει τελικά η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με τους δύο γιατρούς;
- Τι θα γίνει με το πρόβλημα των έκτακτων διακομιδών;
- Τι γίνεται και γιατί δεν λειτουργεί το Δημόσιο πλωτό μεταφορικό μέσο που έχει προμηθευτεί το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των διακομιδών των Νοτίων Κυκλάδων;
- Τι σκοπεύει να κάνει με την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της δημόσιας Υγείας των Παριανών;
- Πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού;

Εμείς ως Παράταξη, μολονότι ο Δήμος λόγω του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον τομέα Υγείας, αγωνιζόμαστε για:
1. Την επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Πάρου με όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται.
2. Την δημιουργία Δευτεροβάθμιας Μονάδας Υγείας-Νοσοκομείο, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, της Αιμοκάθαρσης, της Νοσηλείας ασθενών Συμπολιτών μας και γενικότερα σε υψηλότατες παροχές Υπηρεσιών Υγείας.

Σημειώνουμε ότι ο Δήμος αναμένει τη μετεγραφή της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, την οποία διεκδίκησε και κέρδισε δικαστικά, προκειμένου να τη διαθέσει για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευάσει κεντρική μονάδα οξυγόνου και 3 θαλάμους αρνητικής πίεσης, έχει εξοπλίσει και συντηρεί το Κέντρο Υγείας Πάρου και καλύπτει όποια ανάγκη παραστεί και δύναται.

Απάντηση του συνδυασμού "Πάρος Ευθύνη και Ενότητα" στην ανακοίνωση Κωβαίου για την υγεία

Ο κ. Κωβαίος καλά θα κάνει να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν προβαίνει σε ανακοινώσεις που αφορούν στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και ιδιαιτέρως, σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα που το νησί μας πενθεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών που δεν θα έπρεπε ουδόλως να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής καπηλείας.

Οι ευθύνες και οι αιτιάσεις που επιχειρεί να μεταθέσει στον Έπαρχο κ. Μπιζά και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Π.Ε. Κυκλάδων (για την περίοδο 9.9.19 – 19.2.21), σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σε αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κ.Υ., Π.Ι., Π.Π.Ι.) που ως γνωστό ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου η Περιφέρεια ούτε διορίζει γιατρούς, ούτε εκτελεί διακομιδές ασθενών, αλλά ούτε ιδρύει και στελεχώνει νοσοκομεία.

Αρμοδιότητα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας είναι η εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας κυρίως με τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των ιδιωτικών ιατρείων, των φαρμακείων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και η εξασφάλιση της υγιεινής του περιβάλλοντος.

Συνεπώς ο συντάκτης του δελτίου τύπου του συνδυασμού «Πάρος Επιμένουμε στην Πράξη» ή έχει πλήρη άγνοια σχετικά με τους τομείς αρμοδιότητας του 1ου και του 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης, ή ψεύδεται ηθελημένα επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία του Παριανού λαού σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα της δημόσιας περίθαλψης.

Είναι προφανές ότι ο φόβος απώλειας της εξουσίας έχει προκαλέσει πανικό σε κάποιους. Επειδή όμως έχουμε δρόμο μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνιστούμε ψυχραιμία γιατί ζούμε σε μικρό τόπο όπου η κοινωνική συνοχή δεν είναι μόνο ευχή αλλά και προαπαιτούμενο για τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Από το Γραφείο Τύπου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου