Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΡΟΥ

Προς: Κύριο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου

Κοινοποίηση: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
                       Δ
ήμος Πάρου
                       ΚΔΕΠΑΠ
                       ΜΜΕ

Πάρος 30 Μαρτίου 2023

Ο Δήμος Πάρου πήρε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση του Ωδείου από το χώρο που στεγάζεται από το  1984 σε κτήριο το οποίο βρήκε η ΚΔΕΠΑΠ με την υπ’αριθμό ΑΔΑ Φ6ΠΛΟΡΔΩ-8Σ3 δημόσια μειοδοτική φανερή  και προφορική δημοπρασία και μίσθωσε με τα ΑΔΑ συμβόλαια 9ΖΘ0ΟΡΔΩ-Φ76 και 6ΥΡ0ΟΡΔΩ-ΘΥΠ.

Οι γονείς, ενήλικες σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί του Ωδείου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτή τη μετεγκατάσταση για την οποία ο Δήμος μας ενημέρωσε μέσω του δημάρχου πως έχει λάβει σχετική άδεια.
Ως γονείς θεωρούμε πως ο χώρος είναι ακατάλληλος και η τοποθεσία του θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά που θα μεταβαίνουν εκεί για τα μαθήματά τους.

Πέρα από την ακαταλληλότητα του χώρου, στην οποία και αναφερόμαστε εκτενώς στην επισυναπτόμενη καταγγελία μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απευθυνόμαστε και σε εσάς καθώς αγωνιούμε αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών που θα μεταβαίνουν στο Δημοτικό Ωδείο.

Παραθέτουμε εικόνα με χάρτη της τοποθεσίας του κτηρίου από το google earth.


Το μισθίο για την εν λόγω μετεγκατάσταση βρίσκεται την περιοχή «Κλήματα», εκτός των ορίων του αστικού ιστού της Παροικίας, στον Επαρχιακό δρόμο Παροικίας - Χωριών, περίπου 200 μέτρα μετά την διασταύρωση Λευκών-Νάουσας. Ο δρόμος αυτός, φάρδους 6 μέτρων, είναι πολυσύχναστος και ταχείας κυκλοφορίας, με απουσία πεζοδρομίου και χωρίς επαρκή φωτισμό.
Ακολουθούν φωτογραφίες που δείχνουν τα παραπάνω.

Εφόσον βρίσκεται σε επαρχιακό δρόμο χρειάζεται άδεια εισόδου-εξόδου, σύμφωνα με το Βασιλικό διάταγμα 465/70, Άρθρο 39.
Καταγγέλλουμε πως δεν έχει συμπεριληφθεί στο φάκελο αδειοδότησης η άδεια εσόδου
εξόδου από την περιφέρεια.

Το κτήριο το οποίο βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού δεν εξυπηρετείται από τη Δημοτική συγκοινωνία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος ασφαλούς πρόσβασης πέρα από τη χρήση ιδιωτικού οχήματος.

Ο χώρος στάθμευσης του κτηρίου που μπορεί να υποδεχθεί 3 (4 το πολύ) οχήματα είναι ανεπαρκής δεδομένου πως κάποιες θέσεις θα καταλαμβάνονται από το προσωπικό του Ωδείου. Αν έχουμε ένα μάθημα θεωρίας ή χορωδίας (ή φιλαρμονικής όπως έχει συζητηθεί να επαναλειτουργήσει) θα προσέρχονται ταυτόχρονα στο ωδείο πολλά αυτοκίνητα τα οποία θα επιβαρύνουν την ήδη αυξημένη τοπική κυκλοφορία. Υπάρχει παρακείμενο ξενοδοχείο το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από το Πάσχα και μέχρι το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω επιβάρυνση της κυκλοφορίας. Υπάρχει ο κίνδυνος να εξωθούνται οι επισκέπτες του Ωδείου σε παραβάσεις του ΚΟΚ
(διπλοπαρκάρισμα, αναστροφή/παραβίασης διπλής γραμμής) για να μπορέσουν να αφήσουν και να παραλάβουν τα παιδιά. Σημειωτέο πως τα οχήματα που πηγαίνουν στο Ωδείο από την Παροικία, για να γυρίσουν νομίμως για να σταθμεύσουν μπροστά από αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν για ακόμη 500μ μέχρι τον κόμβο που υπάρχει σε επιχείρηση πιο πάνω, και να επιστρέψουν.

Ο δρόμος ενώνει την Παροικία και το λιμάνι με τα λατομεία του Ρήγα που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του νησιού. Σημαντικό ποσοστό των οχημάτων σε αυτό το δρόμο είναι βαρέως τύπου. Ο δρόμος μπροστά από το κτήριο είναι κατηφορικός και αυτά τα οχήματα μεκατεύθυνση την Παροικία είναι φορτωμένα και η ορμή τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Με το πέρας του μαθήματος τα παιδιά θα βγαίνουν σε αυτό το δρόμο!!!!
Σε περίπτωση σεισμού/ φωτιάς τα παιδιά θα τρέξουν τρομαγμένα έξω από το ωδείο και μέσα στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς πεζοδρόμια, διαβάσεις….
Στο δρόμο αυτό έχουν γίνει οδικά ατυχήματα. Ενδεικτικά, από την καθημερινότητά μας γνωρίζουμε πως τον περασμένο μήνα μια νταλίκα της οποίας έφυγε ο κοτσαδόρος και τσούλησε ακυβέρνητη η ρεμούλκα έπεσε σε παρακείμενο του δρόμου τοιχίο γειτονικού ακινήτου από το κτήριο που προορίζεται για Ωδείο. Παλιότερα, λίγο πιο πάνω κτυπήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά δικυκλιστής από αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, στην κάθοδο από το ωδείο στην Παροικία βρίσκεται μια από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις του νησιού (Νάουσας- Λευκών), με κακή ορατότητα κατά την κάθοδο, χωρίς διαβάσεις και πεζοδρόμια. Και εκεί έχουν γίνει και γίνονται πάρα πολλά τροχαία και με τραυματισμό ατόμων.
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να ζητήσετε από το Α.Τ Πάρου για το θέμα αυτό.

Τα παραπάνω στοιχεία θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν την έκδοση της όποιας άδειας Δημοτικού Ωδείου και με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών μας, να απορριφθεί το συγκεκριμένο κτήριο.

Κλείνοντας να επιστήσουμε την προσοχή σας στο επισυναπτόμενο αίτημα μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Αρ. πρωτοκόλλου 8707/30-3-2013) και συγκεκριμένα στην νομική ισχύ της απόφασης συγκρότησης επιτροπής για την καταλληλότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι σύννομη.

Αιτούμαστε να ελεγχθούν τα παραπάνω και σε περίπτωση επιβεβαίωσης πώς η διαδικασία της μετεγκατάστασης του δημοτικού ωδείου που έχει βασιστεί στην υπ’αριθμό 21044/27-3-2015 συγκρότηση επιτροπής ελέγχου προϋποθέσεων καταλληλότητας κτηριακών εγκαταστάσεων Ιδιωτικού Μουσικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δήμου Πάρου που θεωρούμε πως δεν είναι σε ισχύ να ακυρωθεί η μετεγκατάσταση και να ανακληθεί η σχετική απόφαση.
Σε περίπτωση δε δημοσίευσης σε ΦΕΚ στηριζόμενο στην εν λόγω απόφαση συγκρότησης επιτροπής καταλληλότητας που θεωρούμε πως δεν είναι σε ισχύ παρακαλούμε να γίνουν οι διαδικασίες για ακύρωση.

Πως μπορούμε να επιτρέψουμε την μετεγκατάσταση του ωδείου σε αυτό το χώρο!!!
Ζητούμε να γίνει έλεγχος των παραπάνω παρατιθέμενων στοιχείων και να κινηθεί η όποια διαδικασία για σταματήσει αυτή η μετεγκατάσταση του Ωδείου για την ασφάλεια των Παιδιών μας.


Οι Υπογράφοντες
Γονείς, ενήλικες σπουδαστές, και εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Ωδείου Πάρου


Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Κώστας Αργουζής: Απόπειρα ερμηνείας της πρόσφατης δημοσκόπησης για τις δημοτικές εκλογές της Πάρου


Παρ΄όλες τις ενστάσεις που έχουμε γενικότερα για τις δημοσκοπήσεις και γι αυτήν που έγινε για λογαριασμό τοπικής εφημερίδας, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα ευρήματα της έρευνάς της και να τα αξιολογήσουμε στηριζόμενοι στην κοινή λογική και στις δικές μας εκτιμήσεις. Δημοσκόποι δεν είμαστε ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε.

Ίσως από την ανάλυση που θα ακολουθήσει, προκύψει το κίνητρο που οδήγησε σε αυτήν τη δημοσκόπηση  και μάλιστα σε χρονική περίοδο που οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί.  Μεσολαβούν το πιθανότερο δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι άγνωστα τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων και κυρίως απουσιάζουν τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα τρία ψηφοδέλτια , που μπορεί στην πορεία να γίνουν και τέσσερα.

Στο ερώτημα για το ποιος πλήρωσε τη δημοσκόπηση, που στα καφενεία ακούγονται διάφορα, εμείς στεκόμαστε σε αυτό που επίσημα προκύπτει. Η δημοσκόπηση πληρώθηκε από την εφημερίδα. Αν είχε και χορηγούς αυτό ας μας το κάνει γνωστό η ιδιοκτησία της.

Ξεκινάμε από το τέλος, δηλαδή από το συμπέρασμα της δημοσκόπησης που προφανώς είναι και συμπέρασμα της εφημερίδας. Αντιγράφουμε: «Με βάση όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από έναν ικανοποιητικό αριθμό δείγματος πολιτών εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής εκτίμηση όχι μόνο για το ποιος έχει “πλεονέκτημα” νίκης, αλλά ούτε και για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο».

Άρα η δημοσκόπηση δεν έβγαλε κάτι το ουσιαστικό, όσον αφορά τον νικητή των εκλογών.

Ας προχωρήσουμε όμως στις δικές μας εκτιμήσεις.

Η δημοσκόπηση βγάζει πρώτο σε δημοφιλία τον Κώστα Ροκονίδα με ποσοστό 60%. Δεν θα διαφωνήσουμε. Είναι πρόσωπο αγαπητό στην κοινωνία της Πάρου, ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1995, δηλ. επί 28 χρόνια και συνεχίζει.

Ο Κώστας Ροκονίδας θα είχε εκλεγεί δήμαρχος το ΄19 εάν είχε κάνει την κομματική του υπέρβαση. Δεν το έπραξε και δεν πρόκειται να το πράξει.  Το ΚΚΕ είναι το δεύτερο σπίτι του.  Ζει και αναπνέει και αντλεί αγωνιστικές δυνάμεις από το κόμμα του. Και αυτό τον τιμά .Όμως  η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος της Πάρου σκέφτεται διαφορετικά. Αυτή άλλωστε είναι και η μόνη διαφορά μας.

Μεγάλη όμως είναι και η  δημοφιλία του Μάρκου Κωβαίου πάντοτε σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Μετά από δύο θητείες παραμένει δημοφιλής με ποσοστό 56%. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ποσοστό του 51% που έλαβε στις εκλογές του ΄19. Ο Μάρκος Κωβαίος είναι αγαπητός σε μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνίας. Καλός οικογενειάρχης και λαϊκό στοιχείο. Διατηρεί πολύ καλές επαφές με τον κόσμο ακόμα και σε περιοχές της Πάρου που για μας τους πολλούς είναι άγνωστες.  Με την κοινωνικότητα που τον διακρίνει, είναι περιζήτητος στις παρέες με την ορθοφωνία του και τις χορευτικές του ικανότητες, τις οποίες μάλιστα φροντίζει να μας κάνει γνωστες.

Όμως ας μας επιτρέψει η ALCO να έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Μάλλον εδώ η μέτρηση έπεσε έξω.  Υπάρχει μεγάλη γκρίνια  για το έργο που μας αφήνει. Ιδιαίτερα στον τομέα της καθημερινότητας. Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση.

Ο Κώστας Μπιζάς είναι έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου για πολλά χρόνια και εκλέγεται με ποσοστά που φτάνουν το 60%.  Είναι άτομο συντηρητικών αρχών, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όλους τους φορείς της Πάρου και ιδιαίτερα με την τοπική μας Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο, που μέχρι πρόσφατα, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου. Η κοινωνία της Πάρου δεν έχει να του προσάψει τίποτε απολύτως. Γι΄αυτό και μας κάνει εντύπωση, που το ποσοστό 60% της εκλογής του ως επάρχου,  έπεσε στο 40% στη μέτρηση της δημοφιλίας του.

Εκτίμηση δική μας. Λέμε ΝΑΙ στη δημοφιλία του Κώστα Ροκονίδα,  όμως διαφωνούμε με τα ποσοστά που έδωσε η  μέτρηση στο Μάρκο Κωβαίο και τον Κώστα Μπιζά. Υψηλά για τον Κωβαίο, χαμηλά για τον Μπιζά.

Μελετώντας την δημοσκόπηση  βρίσκουμε  ευρήματα που αφορούν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.  Είναι αναμενόμενο, ότι δίνουν μεγάλα ποσοστά στον Κωβαίο και τον Μπιζά, θα διαφωνήσουμε όμως για τα ποσοστά που δίνουν στον Κώστα Ροκονίδα. Τα θεωρούμε υπερβολικά. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το δείγμα αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές του ΄19, που το σήμα του ψηφοδελτίου απέτρεψε πολλούς νεοδημοκράτες να το ρίξουν στην κάλπη.

Αντιρρήσεις εκφράζουμε και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  που σε ποσοστό 87% προτιμούν τον Κώστα Ροκονίδα και σε ποσοστό 40% το Μάρκο Κωβαίο. Αυτό που εμείς διαπιστώσαμε την επομένη των δημοτικών εκλογών του ΄19 ήταν η έντονη κριτική στο πρόσωπο του Κώστα Ροκονίδα, επειδή επέλεξε την κομματική γραμμή και όχι αυτό που αντιπροσώπευε η σύνθεση του ψηφοδελτίου του.

Αλλά και το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ  που προτιμούν το Μάρκο Κωβαίο, είναι υπερβολικό, όταν σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν Κώστα Ροκονίδα το ΄19.  Όπως θα διαφωνήσουμε και για το μικρό ποσοστό (27%) του ΣΥΡΙΖΑ  που προτιμά τον Κώστα Μπιζά, όταν διάχυτη είναι η πληροφορία ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  συντάσσονται ανοιχτά με την υποψηφιότητα του Κώστα Μπιζά.

Η μεγάλη αντίφαση της δημοσκόπησης βρίσκεται στη μέτρηση, που με ποσοστό 60% οι ερωτηθέντες, επιθυμούν να εκλεγεί άλλος δήμαρχος, ενώ σε άλλη μέτρηση η παράσταση νίκης ευνοεί το Μάρκος Κωβαίος με 7 μονάδες διαφορά από δεύτερο.

Γιατί, εάν το 43% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν επιθυμεί 3η θητεία  για το Μάρκο Κωβαίο και το 76% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ομοίως, τότε αυτοί οι εν δυνάμει εκλογείς προς τα πού θα στραφούν; Όχι  πάντως στον Μάρκο Κωβαίο.

Λογικό είναι το 43%  να προτιμήσει τον Μπιζά και όχι τον Κώστα Ροκονίδα καθώς και μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, εάν επώνυμα στελέχη του, όπως προκύπτει από δικές μας έγκυρες πληροφορίες συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπιζά.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να είναι πρώτος ο Κώστας Μπιζάς, δεύτερος ο Μάρκος Κωβαίος και τρίτος ο Κώστας Ροκονίδας. Και γράφουμε «θα μπορούσε» γιατί η δημοσκόπηση δεν βρήκε, στη μέτρηση που έκανε, ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, που όμως με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του ΄19 συγκέντρωσαν ποσοστό 30,29% που μεταφράζεται σε 2.298 ψήφους.

Όμως οι δημοτικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές. Και δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσκόπηση  μόνο με κριτήριο τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Πολύ περισσότερο όταν η δυναμική των κομμάτων και στην Πάρο  βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

Υπάρχουν και άλλα κριτήρια,  τα οποία έχουν σχέση με την απήχηση των προσώπων και των οικογενειών, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες των χωριών, τα ρουσφέτια και τις ηχηρές εξαγγελίες  που χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση σαφώς ευνοεί τον Μάρκο Κωβαίο και τον Κώστα Ροκονίδα, οι οποίοι υπερτερούν επικοινωνιακά του Κώστα Μπιζά. Και επειδή σ΄αυτές τις δημοτικές εκλογές η επικοινωνία με το εκλογικό σώμα θα παίξει σημαντικό ρόλο, καλά θα κάνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κώστας Μπιζάς να οργανώσει καλύτερα την επικοινωνιακή του τακτική.

Πηγή: blog Η ωραία Πάρος

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Χθεσινό ατύχημα στο δρόμο των Αγίων Αναργύρων στην Παροικιά



Γουρούνα ανασύρεται από γκρεμό με τη βοήθεια  γερανοφόρου οχήματος. Ο δρόμος προς την Μονή των Αγίων Αναργύρων παραμένει ασυντήρητος για πολλά χρόνια και επικίνδυνος για τους ανυποψίαστους.

Που ανήκει στο Δημοτικό Οδικό Δίκτυο, βεβαίως, βεβαίως.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Παριανή Δημοσκόπηση: Απόπειρα ανάλυσης.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ALCO για τις Παριανές Δημοτικές εκλογές. Είναι εδώ (19/3) και εδώ (25/3).

Μέχρις στιγμής, (27/3) κανείς από τους τρεις υποψηφίους, δεν έχει σχολιάσει κάτι.
Στα Αμερικανικά, αυτό λέγεται 
Mexican standoff.

Αν επιχειρήσουμε ανάλυση…ξεχάστε το, καθώς τα αποτελέσματα είναι κάτι ανάμεσα σε χρησμό της Πυθίας και οργανωμένο τρολάρισμα από τους ερωτηθέντες.
Χώρια που χωρίς ανακοινωμένο πρόγραμμα και υποψήφιους και με τη δεδομένη αδιαφορία των Παριανών για τα Κοινά, ήταν σαν να ρώταγες τον Τραμπάκουλα αν του αρέσει ο Λιστ ή ο Μπετόβεν.

Ακόμα όμως και οι χρησμοί της Πυθίας, έδιναν κάτι σίγουρο: Θα γυρίσεις πίσω. Ζωντανός ή νεκρός.

Έτσι και εδώ: Ο Δήμαρχος παίρνει 30-32% και δεν τον χωνεύουν 60+%. Αυτά τα δύο δείχνουν δεύτερο γύρο.
Που εκεί δεν θα είναι σαν το ’19.

Ο Δήμαρχος από καιρό πανηγυρίζει ‘διαρρέει’, ότι ‘βγαίνει πρώτος με 6 μονάδες διαφορά’. Βέβαια, διαφορετικό το ‘βγαίνει’ και διαφορετικό το ‘προηγείται’.

Ψιλά γράμματα για τους παλαμακιστές του.
(Αυτό, όχι για τίποτα άλλο, αλλά μπας και ρίξουμε λίγο φως για το ποιοί παρήγγειλαν την δημοσκόπηση…)

Αν τα μαθηματικά δεν έχουν αλλάξει, 43% χρειάζεται για εκλογή με την μία, και όχι 31%.

Μήπως έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν χοντρά λεφτά στην αναμέτρηση, αλλά από μία μόνο παράταξη, που θέλει να ολοκληρώσει τις μόνιμα ανολοκλήρωτες από το 2014 προεκλογικές της υποσχέσεις;

Και κάτι τελευταίο:
Ήδη το Facebook έχει γεμίσει ψεύτικα προφίλ με Παριανοειδή ονόματα, που εντελώς συμπτωματικά, είναι όλα υπέρ του Κωβαίου.
Τα καλύτερα, πλέον 'έσω' ενημερωμένα και πλέον 'σοβαρά', μας έχουν βάλει στο μάτι στόχαστρό τους.
Τιμή μας!!!

Προσοχή, γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή και προβλέπεται καταιγίδα.

Αυτά.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος

 

Όλοι μας έχουμε ακούσει άλλος λίγο, άλλος πολύ, για το μπάρμπα Γιάννη τον Κανατά.

Ήταν η εποχή που στην παλιά Αθήνα ο συμπαθής μπάρμπα Γιάννης πουλούσε νερό στους κατοίκους των Αθηνών.

Ήταν ένας από τους εμπόρους νερού της εποχής εκείνης και ήταν ιδιαιτέρως συμπαθής στον κόσμο. Έγινε τραγούδι και αργότερα ταινία.

Το 1924 μας ήλθε η αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ που με τη συμμετοχή της εθνικής τράπεζας δημιούργησε σοβαρή υποδομή για την ύδρευση της πρωτεύουσας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι δήμοι και οι κοινότητες είχαν αναλάβει τη διαχείριση του νερού στις περιοχές τους.

Το 1974 οι αμερικανοί αποχωρούν και πωλούν το μερίδιό τους στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει ιδρύσει στο μεταξύ την Ελληνική Εταιρεία Υδάτων (ΕΕΥ).

Το 1980 ιδρύεται η ΕΥΔΑΠ και ψηφίζεται ο νόμος 1069 που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στην Πάρο το 2000 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ιδρύθηκε η ΔΕΥΑ Πάρου η οποία εδώ και 23 χρόνια συνεχίζει να οργανώνει και να αναπτύσσει σημαντικό έργο και στην ύδρευση και την αποχέτευση, ανεξάρτητα και πέρα από την όποια δημοτική αρχή.

Εμείς οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους της επιχείρησης και στον Γενικό Διευθυντή της κ. Νίκο Καραμανέ.

Στη χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ με πρωτοβουλία των εργαζομένων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού, καταδικάστηκε από όλους τους ομιλητές εκπροσώπους φορέων η κυβερνητική απόφαση με την οποία η πλειοψηφία της Βουλής και με αντίθετο το σύνολο της αντιπολίτευσης, άνοιξε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Είναι μια απόφαση που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος. 

Ντροπή.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Νερό: Κοινωνικό Αγαθό και Όχι Εμπόρευμα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που συμπίπτει χρονικά με την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου που ανοίγει την πόρτα για ιδιωτικοποίηση του νερού, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ και Φορείς της Πάρου, προσκαλούν όλους τους Παριανούς σε εκδήλωση - ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΠΑΛ, την Τετάρτη 22/3/2023 και ώρα 7 μ.μ..
Θα προβληθεί 20 λεπτο ντοκυμαντέρ παραγωγής 2017 με θέμα το νερό, που αποδείχθηκε προφητικό για την σημερινή κατάσταση.
Θα μιλήσουν εκπρόσωποι των φορέων, της Περιφέρειας, των Δημοτικών συνδυασμών, υποψήφιοι Βουλευτές κλπ

Οι φορείς:

  • Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ
  • Επιτροπή Συνταξιούχων Πάρου-Αντιπάρου
  • Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ)
  • Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου
  • Σύλλογος Π.Ε. Πάρου-Αντιπάρου "Παναγιώτης Καλλιέρος"
  • Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α. Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Πάρου Αντιπάρου
  • Ένωση Ξενοδόχων Πάρου - Αντιπάρου
  • Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
  • Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πάρου - Αντιπάρου
  • Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου
  • Αρχίλοχος Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΕΕΑΣ ΥΡΙΑ Λευκών Πάρου
  • Μ.Ε.Α.Σ. Κώστου



Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον σύλλογο φίλων στήριξης του Κ.Υ. Πάρου


Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στον σύλλογο φίλων στήριξης του Κέντρου Υγείας Πάρου, παρουσία πολλών μελών του αξιόλογου αυτού φορέα.

Για το νέο διοικητικό συμβούλιο στις εκλογές που ακολούθησαν μετά τη γενική συνέλευση, έλαβαν:

1. Νίκος Ραγκούσης 74

2. Άννα Κάγκανη 67

3. Λέστου Αικατερίνη 62

4. Μαούνη Φλώρα 61

5. Μωραϊτίδης Γιάννης 61

6. Στέλλα Φερεντίνου 45

7. Δημήτρης Γεωργιάδης 43

8. Κυριάκος Γεωργίου 15

Για την ελεγκτική επιτροπή έλαβαν:

1. Γρηγορία Πρωτολάτη 58

2. Αμαλία Φερεντίνου 53

3. Γιώργος Τζανακόπουλος 51

4. Θεοδοσία Μανωλάκη 34

πηγή: Fileleutheros Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην συνέχιση του έργου τους!

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Υπάρχει θέμα με τα σκουπίδια

 


Δεν αναφερόμαστε στην καθαριότητα των οικισμών και στα παράπονα των δημοτών για το σοβαρό έλλειμμα που υπάρχει. Το ζούμε καθημερινά και κοστίζει στην ποιότητα της ζωής μας.

Η αναφορά μας γίνεται σε κάτι σοβαρότερο. Στο αδιέξοδο που υπάρχει στο χώρο απόθεσης των απορριμμάτων. Εκεί η εικόνα είναι εφιαλτική.

Το κύτταρο που είχε κατασκευαστεί για την υγειονομική ταφή και κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ, έχει καταστραφεί από την υπερφόρτωση. Βλέπεις η πρόνοια απουσιάζει για να μην πούμε καλύτερα η ασχετοσύνη.

Το δεύτερο κύτταρο έπρεπε να είχε κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, αλλά η δημοτική αρχή αδιαφόρησε. Τώρα η Πάρος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα δεδομένου ότι και τα σκουπίδια της Αντιπάρου μεταφέρονται στον ίδιο χώρο.

Είναι από τα οξύτερα προβλήματα του νησιού, που μπορεί να μην είναι ορατά, όμως μολύνουν το περιβάλλον, σε βάθος χρόνου τον υδροφόρο ορίζοντα και υποβαθμίζουν τις γύρω ιδιοκτησίες.

Όμως τα προβλήματα αυτά μπορούν να περιμένουν, αφού επικοινωνιακά δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση.

Το χαρτί περιτυλίγματος προβάλλουμε εν όψει των εκλογών και όχι το περιεχόμενο.

Επειδή όμως πλησιάζει η τουριστική περίοδος, μήπως η αντιπολίτευση θα έπρεπε να φέρει και πάλι το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο; Το καλοκαίρι προβλέπεται εκρηκτικό και η δημοτική αρχή έχει τους λόγους της να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο σύνθετο, αφού εμπλέκεται πλέον και η Περιφέρεια και θα υπάρξει αύξηση και των σχετικών δημοτικών τελών.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

 

Ένας σημαντικός σύλλογος που αφορά όλους μας ανεξάρτητα από την ηλικία, το επάγγελμα και τα ενδιαφέροντά μας είναι ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Αρχίλοχου έχει απολογιστική συνέλευση και αρχαιρεσίες.

Είναι ο σύλλογος που ενδιαφέρεται με πράξεις και όχι με λόγια, για την προστασία της υγείας των παιδιών μας, των ηλικιωμένων μας και γενικά όλου του πληθυσμού του νησιού μας.

Θυμίζουμε τι έγινε στην αρχή της πανδημίας και τις ελλείψεις που υπήρχαν.

Την περίοδο εκείνη ο Σύλλογος με την δραστηριότητα που ανέπτυξε ευαισθητοποίησε μεγάλο αριθμό συμπατριωτών και φίλων της Πάρου, που με τις χορηγίες τους αντιμετωπίστηκαν οι πρώτες ανάγκες.

Είναι ο Σύλλογος που με έγγραφά του προς το Υπουργείο Υγείας, όχι μόνο ζητούσε, αλλά απαιτούσε και απαιτεί την κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό.

Είναι ο Σύλλογος που στηρίζει τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας και συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του.

Γι΄αυτό και η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε όλοι μας είναι να βρεθούμε για μία περίπου ώρα στην αίθουσα του Αρχίλοχου, να ακούσουμε την απερχόμενη διοίκηση και να ψηφίσουμε τη νέα.

Κανείς δεν γνωρίζει το πρωί που ξυπνάει, αν το βράδυ θα βρεθεί στο Κέντρο Υγείας για περίθαλψη.

Κώστας Αργουζής



Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Γύρος της Πάρου με τα πόδια με σκοπό την αγορά εξοπλισμού για το Κ.Υ Πάρου


Γύρος της Πάρου με τα πόδια με σκοπό την αγορά εξοπλισμού για το Κ.Υ Πάρου, από την περισσότερο από πενήντα χρόνια μόνιμη κάτοικο Πάρου Phillada Lecomte, γεννημένη στην Αυστραλία.

Αγαπητοί Παριανοί , φίλοι και κάτοικοι,

Όσο μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε προκλήσεις για να μας κρατάνε δυνατούς. Για να τιμήσουμε τη μνήμη του αγαπητού μας φίλου και αναγνωρισμένου γιατρού χειρουργού  Απόστολου Πολυζωίδη, αποφάσισα να πραγματοποιήσω το γύρο της Πάρου με τα πόδια με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Η ιδέα είναι να συνεισφέρω ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά αναγκαίου εξοπλισμού για το ορθοπεδικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Πάρου. Αυτή ήταν άλλωστε  και η επιθυμία του αγαπητού μας εκλειπόντος γιατρού Α. Πολυζωίδη και του καλού του φίλου, επίσης γιατρού Ανδρέα Μπελδέκου που ήδη έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά ενός μηχανήματος υπερήχων για το Κ.Υ. Πάρου.

 Όποιος θα ήθελε να με ενθαρρύνει στο γύρο της Πάρου που θα κάνω  με τα πόδια και να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας, παρακαλώ όπως δωρίσετε όποιο χρηματικό ποσό θέλει και μπορεί ο καθένας, όσο μικρό και αν είναι.

Παρακαλώ επικοινωνήστε απευθείας με την κα Jean Πολυζωίδη στο παρακάτω προσωπικό της email, η οποία θα σας δώσει τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο συγκεντρώνονται οι δωρεές*. Σας ευχαριστώ για τη γενναιόδωρή σας υποστήριξη.

Θα σας κρατάω ενήμερους. Να είστε όλοι καλά. Καλή άνοιξη!

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να στέλνετε μήνυμα στο προσωπικό μου τηλεφωνικό αριθμό, Phillada Lecomte, 6938908401 (Ελληνικά)

Για τις δωρεές σας παρακαλώ επικοινωνήστε (Αγγλικά) με την κα
Jean Πολυζωίδη στο polysurg@otenet.gr με τα στοιχεία σας, αναφέροντας τον περιπατητικό μου γύρο της Πάρου.

* Ή καταθέτετε κατευθείαν στον λογαριασμό στην PIRAEUS BANK 
ΙΒΑΝ: GR 0701714350006435010012200 στο όνομα Ανδρέας Μπελδέκος, ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ (περιπατητικός γύρος Πάρου)


Σας ευχαριστώ πολύ, όλους.

Phillada Lecomte





Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Πάρος και δημοσκοπήσεις

 


Σύντομα θα βγει και στην Πάρο μια δημοσκόπηση για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές που παρήγγειλε η «Φωνή της Πάρου».

Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν πρόκειται να βγάλει κάτι το ουσιαστικό είτε είναι κατευθυνόμενη, είτε όχι, εκτός από μια πολιτική παραφιλολογία, που θα δώσει επικοινωνιακά επιχειρήματα στην παράταξη που το δείγμα θα βγάλει πρώτη.

Είμαστε βλέπετε μικρός τόπος και εύκολα ο καθένας ακόμα και εάν διαθέτει μικρή πολιτική εμπειρία, μπορεί να καταλάβει προς τα πού φυσά ο άνεμος.

Υπάρχει άλλωστε και το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, που έδειξε πολύ καθαρά τι θα είχε συμβεί, εάν δεν είχαν γίνει την τελευταία εβδομάδα τα όσα γνωστά έγιναν και έδωσαν το οριακό προβάδισμα και τη νίκη στο Μάρκο Κωβαίο.

Αυτή τη φορά η παράταξη Κωβαίου υφίσταται μεγαλύτερη πτώση στην Παροικιά λόγω της παρουσίας και του Κώστα Μπιζά και στη Νάουσα τα ποσοστά της θα είναι χαμηλά για τον ίδιο λόγο.

Αλλά και στα άλλα χωριά, ακόμα και στη Μάρπησσα υπάρχει γκρίνια, που ενδέχεται να καταγραφεί και στην κάλπη.

Βέβαια ο δήμος, στο όνομα του οποίου ομνύομε, έχει εγκαταλειφτεί ή καλύτερα έχει μετατραπεί σε ένα απαράδεκτο ρουσφετολογικό μηχανισμό με υποσχέσεις που, μετά τις εκλογές, οι περισσότερες θα αποδειχτούν ψεύτικες, αλλά τη δουλειά τους θα την έχουν κάνει και θα δώσουν ένα ποσοστό στον Κωβαίο, που αυτό το χρονικό διάστημα τρέχει και δεν φτάνει, λες και βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών.

Το ερώτημα είναι, για να επανέλθουμε στη δημοσκόπηση, ποιον εξυπηρετεί.

Είναι μιμητισμός; Αλλά δεν βλέπουμε την αναξιοπιστία τους σε εθνικό επίπεδο; Το ΝΑΙ των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα, δεν έγινε ΟΧΙ στην κάλπη; Στις πρόσφατες εκλογές στη Κύπρο δεν έπεσαν έξω; Και μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπου όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο, ο Μητσοτάκης δεν προηγείται πάλι;

Μήπως επιχειρείται ο επηρεασμός της κοινής γνώμης του νησιού; Και προς ποια κατεύθυνση;

Όταν η δημοσκόπηση βγει στη δημοσιότητα θα έχουμε τη δυνατότητα να τη σχολιάσουμε.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Δυναμική συγκέντρωση της Μ. Χανιώτη στην Πάρο

 Με την παρουσία δεκάδων παριανών πραγματοποιήθηκε στην πολυγωνική αίθουσα του ΓΕ.Λ. Πάρου η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της υποψηφίας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις Κυκλάδες, Μαρίας Χανιώτη.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν δεκάδες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ο έπαρχος της Π.Ε. Πάρου, Κώστας Μπιζάς, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων του νησιού μας, καθώς και από άλλα νησιά των Κυκλάδων. Ακόμα, χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Μανιός, το μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια συντονίστρια στο Τμήμα Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος, Καίτη Γιαννακά, ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Λεβογιάννης και ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σύρου, Σπύρος Λάβδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και συνεχίστηκε με την εκπρόσωπο της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου Αντιπάρου, Μαριαλένα Παναγάκη, ενώ τον συντονισμό είχε η Φιλία Γρηγοράσκου. Την παρουσίαση της κ. Χανιώτη, έκανε η πρόεδρος της κοινότητας Πάρου, Μαργαρίτα Αργουδέλη.

Η ομιλία της Μαρίας Χανιώτη, που διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα, περιστράφηκε στα θέματα της επικαιρότητας και σε ζητήματα δημοκρατίας στον δημόσιο βίο. Ακόμα, έγιναν αναφορές στα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, τη νησιωτικότητα και το μεταφορικό ισοδύναμο.

Η κ. Χανιώτη ολοκληρώνοντας την ομιλία της είπε:

«Επιθυμώ να δεσμευτώ από αυτό το βήμα, ότι θα  δώσω, μαζί με τους συνυποψήφιους μου, τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή την πολιτική μάχη με αξιοπρέπεια, πολιτικό πολιτισμό και ανιδιοτέλεια.

Θα μοιραστώ το προοδευτικό όραμα και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πρώτο κόμμα στις Κυκλάδες. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη!

Σας καλώ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή, για εμάς, τα παιδιά μας, για να πάρουμε την ζωή μας πίσω και να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για δικαιοσύνη παντού! (…).

Να παλέψουμε για την κεφαλαιοποίηση της Ανάπτυξης που προέρχεται από τα νησιά  μας σε υποδομές και υπηρεσίες. Να παλέψουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη που επιτυγχάνουν οι Κυκλαδίτες/ισσες κάθε χρόνο, να επιστρέφει σε έργα και υπηρεσίες ΠΡΩΤΑ για εμάς τις ίδιες/ους και τα παιδιά μας, εδώ πίσω, στα νησιά μας. Να παλέψουμε όλοι μαζί έτσι ώστε το σύνθημα μας δικαιοσύνη παντού να μη μείνει μια φράση χωρίς αντίκρισμα.

Να παλέψουμε για δικαιοσύνη στην υγεία, δικαιοσύνη στην παιδεία, δικαιοσύνη στον πολιτισμό, δικαιοσύνη στα ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη στο κοινωνικό κράτος, δικαιοσύνη στην εργασία, δικαιοσύνη στην προστασία του περιβάλλοντος, δικαιοσύνη στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Σας προτρέπω, να αξιοποιήσετε την τεράστια δύναμη που έχετε στα χέρια σας. Να Ψηφίσετε!

Σας ζητώ, να μην αφήσετε την οργή και την απογοήτευση να σας αποδυναμώσει. Μην επιτρέψετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς ΧΩΡΙΣ εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε την προσπάθεια μου, να στηρίξετε τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., να στηρίξετε την Εθνική προσπάθεια για να επιστρέψει η ελπίδα και το χαμόγελο».

Τέλος, μετά την ομιλία έγιναν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους για στήριξη στον αγώνα της κ. Χανιώτη, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τους συγκεντρωμένους προς την υποψήφια βουλευτή Κυκλάδων.


Πηγή: Φιλελεύθερος

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Λίγα λόγια για το Χρίστο Γεωργούση από τον Κώστα Αργουζή


Λόγοι υγείας, που με ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα, δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στην τιμητική εκδήλωση για το Χρίστο Γεωργούση. Και το φέρω βαρέως.

Γνωρίστηκα με το Χρίστο όταν ήμαστε μαθητές στο γυμνάσιο της Παροικίας. Ήταν ανήσυχο πνεύμα. Μαζί με το Νίκο Σαρρή αποτελούσαμε μια τριάδα που προσπαθούσε να ανακαλύψει έναν δίκαιο κόσμο.
Φωτισμένοι καθηγητές, όπως ο Αβραάμ Ουλκέρογλου και ένας ναύτης, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, που υπηρετούσε στο Λιμεναρχείο της Πάρου μας βοήθησαν και ανακαλύψαμε τον σοσιαλισμό.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, ήταν τότε εξατάξιο, χαθήκαμε. Την περίοδο της χούντας ζούσαμε στην Αθήνα αλλά σπάνια βλεπόμαστε.
Όταν έπεσε η δικτατορία, μετά την προδοσία της Κύπρου, πρέπει να ήταν Οκτώβρης του 1974, δέχτηκα επίσκεψη του Χρίστου στο σπίτι μου, στον Κολωνό.
Μου ανακοίνωσε την απόφασή του να κατέβη υποψήφιος με το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία, αν και γνώριζα το αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία της Πάρου είχε προσανατολιστεί να ψηφίσει τον Κων/νο Καραμανλή, όπως άλλωστε συνέβη και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τότε το κλίμα στην Πάρο δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για την αριστερά όλων των αποχρώσεων.
Αποφασίσαμε κάτι να κάνουμε και η ιδέα της έκδοσης μιας τοπικής εφημερίδας μας βρήκε σύμφωνους. Το αποφασίσαμε στο Φροντιστήριο του Νίκου Σαρρή το καλοκαίρι του 1975. Είχε δημιουργηθεί ήδη μια μεγάλη ομάδα από παριανούς νέους με αγωνιστική διάθεση που ήταν αποφασισμένη να αλλάξει την πολιτική κατάσταση στο νησί.
Ο Χρίστος ήταν πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας και η δημοσιογραφική μας περιπέτεια ξεκίνησε. Η «Παριανή Γνώμη» κυκλοφόρησε αδιαλείπτως για 21 χρόνια.
Η προσφορά του Χρίστου στο νησί μας είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο το εκπαιδευτικό του έργο, που γαλούχησε πολλές γενιές νέων με ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσφέρει η προσωπικότητά του. Είναι και η συμβολή του στον πολιτισμό με τη συνεχή παρουσία και δράση του στον πολιτιστικό μας σύλλογο τον «Αρχίλοχο». Είναι η πολιτική του δραστηριότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Και βέβαια το συγγραφικό του έργο με το πλήθος των βιβλίων που έχει συγγράψει.
Αν και καθηγητής των φυσικών επιστημών τα γραφτά του και αυτά που καθημερινά διαβάζουμε στο διαδίκτυο διαπνέονται από μοναδική ευαισθησία και ποιητική διάθεση.
Χρίστο, σε ευχαριστούμε για την όλη προσφορά σου στον τόπο, που μας γέννησε και μας έθρεψε.
Κώστας Αργουζής

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Και πάλι για τον βιολογικό και τα δίκτυα αποχέτευσης της Αγκαιριάς- Αλυκής


Αν αναφερθήκαμε, σε προηγούμενο άρθρο μας, στην κατασκευή βιολογικού και δικτύων αποχέτευσης στην Αγκαιριά – Αλυκή και στην αναγκαιότητα αξιόλογης εκπροσώπησης της περιοχής στα ψηφοδέλτια των προσεχών δημοτικών εκλογών, ήταν γιατί η δυναμική παρουσία των κατοίκων στα δημοτικά όργανα, θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της. Αν υπάρχουν δυσκολίες συμμετοχής, αυτό σημαίνει ότι αναθέτουμε τη διαχείριση του οίκου μας αποκλειστικά στο δήμαρχο ή σε κάποιον αντιδήμαρχο. Και η οκταετία Κωβαίου, που διατρέχει το τελευταίο έτος της, απέδειξε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή και την πλειοψηφία της κοινότητας που είναι προσκείμενη στον δήμαρχο. Άφησε το έργο εκεί που το βρήκε, δηλαδή στο μηδέν.

Φίλοι που σχολίασαν το άρθρο μας επισήμαναν ότι η ίδια κατάσταση αδιαφορίας συμβαίνει σε όλη την Πάρο. Καμία αντίρρηση. Όμως το έργο της αποχέτευσης δεν είναι το ίδιο με την έλλειψη καθαριότητας ή την απουσία δημόσιων τουαλετών στις Λεύκες. Είναι άλλου μεγέθους έργο και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να λάβει σάρκα και οστά.

Και για να δρομολογηθεί θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της Αγκαιριάς και της Αλυκής, όποια και εάν είναι η δημοτική παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές.

Κάποιος άλλος αναγνώστης του άρθρου μας, που όπως μας πληροφόρησαν ασκεί και το «λειτούργημα» του λογογράφου (;), μας επισήμανε ότι οι Λεύκες και ο Κώστος, που δεν εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, «κέρδισαν το έργο της αποχέτευσης». Προφανώς δεν το κέρδισαν στα ζάρια, αλλά για να γνωρίζει ο καλός μας αναγνώστης και λίγο από την ιστορία της Πάρου, τον πληροφορούμε, ότι το έργο αυτό αφορά ολόκληρο το νησί. Οι Λεύκες διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης με τη διαφορά ότι τα λύματα του χωριού χύνονται σε ένα ξεροπόταμο και βυθίζονται σε σημαντικό υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Και αυτό συμβαίνει πολλές δεκαετίες. Ο αείμνηστος κοινοτάρχης των Λευκών Ανδρέας Κονταράτος μας είχε προειδοποιήσει πριν από 30 χρόνια για τον κίνδυνο μόλυνσης των υπόγειων νερών της Πάρου.

Πάντως, όπως και να έχει, η θητεία της νέας δημοτικής αρχής, που θα είναι πλέον πενταετής, πρέπει να συνδεθεί με τη δρομολόγηση αυτού του μεγάλου έργου υποδομής, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για την Αλυκή. 

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Ο βιολογικός καθαρισμός και τα δίκτυα αποχέτευσης στην Αγκαιριά – Αλυκή αποτελούν έργα πρώτης προτεραιότητας


Όσο αφήνουμε το χρόνο να περνά αναξιοποίητος, τόσο θα δυσκολεύουν (από έλλειψη χώρου) έργα, όπως αυτά των βιολογικών καθαρισμών.

Κανένας δεν θέλει τέτοια έργα στη γειτονιά του.

Το έργο του βιολογικού της Παροικιάς λίγο έλειψε να ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ευτυχώς η ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή κατοίκων της περιοχής, και το έργο ολοκληρώθηκε.

Στην περίπτωση της Αγκαιριάς – Αλυκής (πριν από 20 και πάνω χρόνια) η τότε δημοτική αρχή είχε προχωρήσει τη μελέτη βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Το έργο στηρίχτηκε από τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της εποχής εκείνης αλλά και από ενεργούς πολίτες της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Μαρία Γουρδούκη, τον Ηλία Γουρδούκη, τον Γιώργο Λουκή του Σ., το Στέφανο Λουκή του Σ., το Γιώργο Ραγκούση, το Μιχάλη Λουκή, το Σπύρο Καλακώνα κ.ά.

Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις που τις οργάνωσε γιατρός – κάτοικος της περιοχής, στην οποία επρόκειτο να χωροθετηθεί το έργο. Παρέσυρε αρκετό κόσμο μεταξύ των οποίων και τον τότε πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου. Τελικά το έργο ακυρώθηκε από την επόμενη δημοτική αρχή. Αντί αυτού ανατέθηκε μελέτη μεταφοράς των λυμάτων στον βιολογικό της Μάρπησσας, ένα παραμύθι που όμως έπεισε αρκετούς.

Από τότε μέχρι τις μέρες μας δεν έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό. Πρωτοπόρησε η Νάουσα και η Μάρπησσα, ακολούθησε η Παροικιά, δρομολογείται τώρα η μεταφορά λυμάτων από τις Λεύκες και τον Κώστο στον βιολογικό της Μάρπησσας, που θα επεκταθεί και η μόνη δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, η Αλυκή, παραμένει χωρίς αποχέτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραλίες της.

Εάν δεν κατασκευαστεί το ζωτικό αυτό έργο κατά την προσεχή πενταετία, το πιθανότερο είναι να μην γίνει ποτέ.

Η Αγκαιριά – Αλυκή διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτό το δυναμικό οφείλει να ενεργοποιηθεί και να απαιτήσει από τους μελλοντικούς μας δημοτικούς άρχοντες να δεσμευτούν, ότι αμέσως μετά την εκλογή τους, θα ξεκινήσουν ενέργειες για τη κατασκευή του έργου. Εξυπακούεται ότι αυτό το δυναμικό, θα παλέψει από καλύτερες θέσεις, εάν στελεχώσει τους δημοτικούς συνδυασμούς.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Το τρύπιο κράτος


Γράφει ο Κώστας Καλλίτσης στην Καθημερινή:


Κράτος αδιάφορο. Έβαλε τους συρμούς να τρέχουν με 160 και πάνω χλμ./ώρα, χωρίς να νοιαστεί να εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας – κι ήταν περήφανο για τα «τρένα βέλη»! Κράτος κουφό και τυφλό: μάλλιασε η γλώσσα των μηχανοδηγών να προειδοποιούν κι είχαν πυκνώσει τα δυστυχήματα που από τύχη –μέχρι την Τρίτη– δεν είχαν θύματα, αλλ’ αυτό ούτε είχε δει ούτε είχε ακούσει κάτι. Τσαπατσούλικο κράτος: σε υπεύθυνες θέσεις άνθρωποι με προσχηματική εκπαίδευση και συμβάσεις 3, 6 ή 12 μηνών – για να εξυπηρετηθούν όλοι οι «πελάτες» που περιμένουν στην ουρά. Κράτος κλωτσοσκούφι: αντί να το φοβούνται οι εργολάβοι, αφήνει να το εκβιάζουν οι θρασείς εξ αυτών, να κάνουν ό,τι θέλουν και να «νταραβερίζονται» – χωρίς κόστος.

Το δίδαγμα της εθνικής τραγωδίας είναι ότι το κράτος είναι τρύπιο και χρειαζόμαστε ένα άλλο, σύγχρονο, αποτελεσματικό και ισχυρό. Η μεταρρύθμιση του κράτους ήταν η πιο μεγάλη προσδοκία της δεύτερης 4ετίας Σημίτη. Διαψεύστηκε. Η ανασύνταξή του ήταν η κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης Καραμανλή. Διαψεύστηκε. Στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος του κράτους αναβαθμίζεται παντού στον αναπτυγμένο κόσμο, όλοι κατανοούν ότι χωρίς ένα κράτος – στρατηγό, χωρίς στενή συνεργασία κράτους – ιδιωτικού τομέα, δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη. Αλλά ενώ το σκηνικό αλλάζει ριζικά διεθνώς, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε ένα κράτος – βαρίδι, που εκτός των άλλων αποδεικνύεται και επικίνδυνο για τη ζωή των πολιτών του: ένα πελατειακό, αυταρχικό και καθυστερημένο κράτος.

Όσον αφορά τους πολιτικούς, κάποιοι νομίζουν ότι πολιτική είναι να ασκείς υψηλή εποπτεία σε έναν τομέα, να απολαμβάνεις τα προνόμια της εξουσίας, να μισθώνεις συμβούλους για να βρίσκουν ξύπνιες ατάκες και παρεμβάσεις με στυλ. Κι όταν έρχεται η κρίση, φταίει κάποιος άλλος – η αντιπολίτευση, κάποιος εσωκομματικός αντίπαλος, ίσως ο ανάδρομος Ερμής. Η εξουσία δεν είναι για να περνάς καλά, πάει μαζί με την ύψιστη ευθύνη, χωρίς ευθύνη η εξουσία δαγκώνει άσχημα – τώρα πια, όλο το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να το ‘χει κατανοήσει…

Με αυτό το κράτος πρέπει να τελειώνουμε, ή θα το μεταρρυθμίσουμε ή θα καταστρέψει την Ελλάδα.

Η μεταρρύθμιση του κράτους και η οικοδόμηση ενός σύγχρονου, φιλικού στην ανάπτυξη και τον πολίτη κράτους, προϋποθέτει τη συγκέντρωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, στη βάση ενός μακράς πνοής σχεδίου, από έναν ουσιαστικό και πειθαρχημένο δημοκρατικό διάλογο. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, επειδή είναι οι μόνες που μπορούν να εκφράσουν ένα πράγματι πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας, θα ήταν ιδανικές για να εφαρμόσουν ένα τόσο σύνθετο και δύσκολο σχέδιο – άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι κυβερνήσεις συνεργασίας ανέλαβαν όλα τα δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει κάποιου είδους συνεννόηση και, σε ορισμένα θέματα, συναίνεση. Η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να προσφερθεί για έναν τέτοιο διάλογο.

Αφορά το αύριο της Ελλάδας, είναι ένα κατεξοχήν σπουδαίο πολιτικό θέμα για έναν ουσιαστικό προεκλογικό διάλογο. Στο τέλος τέλος, την τραγωδία στα Τέμπη δεν την προκάλεσε το κράτος του παρελθόντος, αλλά το σημερινό – που αδιαφόρησε να κλείσει τον δρόμο στην τραγωδία. Είναι το ίδιο κράτος που επέτρεπε τις τηλεφωνικές υποκλοπές εις βάρος του Ν. Ανδρουλάκη και όσων άλλων υποψιαζόταν, για διάφορους λόγους, το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν το ίδιο κράτος που μοίρασε σχεδόν 65 δισ., εν πολλοίς με πελατειακά κριτήρια, για να περηφανεύονται στην κυβέρνηση ότι έφεραν οικονομική μεγέθυνση – κακής ποιότητας, με τροφοδότηση της κατανάλωσης οριζόντια, με κρατικά, των φορολογουμένων, λεφτά. Με αυτό το κράτος πρέπει να τελειώνουμε. Ή θα το μεταρρυθμίσουμε ή αυτό θα καταστρέψει την Ελλάδα.

Πηγή