Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ


Δεν αναφερόμαστε στους παλιούς, σ΄αυτούς που υπηρέτησαν επάξια το χωριό τους, πριν από το νόμο με το ηχηρό όνομα του Καποδίστρια. Οι κοινότητες τότε δεν ήταν εξαρτήματα κανενός δήμου. Ήταν ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα, με κρατική επιχορήγηση, με υπαλληλικό προσωπικό, με δικό τους προϋπολογισμό και λειτουργούσαν ισότιμα με το Δήμο Πάρου του οποίου  τα διοικητικά όρια περιελάμβαναν μόνο την Παροικιά και τα πέριξ αυτής.

Αναφερόμαστε στους κοινοτάρχες, που, μετά τον «Καποδίστρια» και τους άλλους νόμους  που ακολούθησαν, με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς κατέστησαν ανάπηροι και αναποτελεσματικοί, αδυνατώντας να υπηρετήσουν έναν καταξιωμένο θεσμό, που λειτουργούσε και πριν από την συγκρότηση του Ελληνικού κράτους.

Παλεύουν οι τωρινοί κοινοτάρχες για το χωριό τους και αγωνίζονται άλλος πολύ, άλλος λιγότερο, για το καλύτερο, παρακαλώντας ή συγκρουόμενοι με τις υπηρεσίες του Δήμου, οι αιρετοί και για τα αυτονόητα.

Ποιος δεν θυμάται τη σύγκρουση του πρώην κοινοτάρχη της Νάουσας με υπάλληλο υπεύθυνου υπηρεσίας του δήμου μας που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια;

Παρά το αρνητικό για τις κοινότητες νομικό πλαίσιο, η δημοτική αρχή θα μπορούσε να κάνει πολλά, που θα έδιναν νέα πνοή σε έναν θεσμό, που έχει έντονο θετικό αποτύπωμα στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης της πατρίδας μας.
Αρχής γενομένης, από την προώθηση και αποδοχή των αποφάσεων των κοινοτήτων!

Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υπηρέτη ενός συγκεντρωτικού – Δημαρχοκεντρικού συστήματος, που μετέτρεψε σε δέσμιους επαίτες τους κοινοτάρχες  και τα κοινοτικά συμβούλια της Πάρου.

Ο επόμενος Δήμαρχος, πρέπει να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει ισότιμα, με κάθε τρόπο τις κοινότητες, που αυτές άλλωστε είναι και η δεξαμενή της υποστήριξής του.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (της Πάρου)

 

Λεπτομέρεια από το La Porte de l'Enfer
Λεπτομέρεια από το La Porte de l'Enfer του Αυγούστου Ροντέν.

Το άνθος του κακού, ή αλλιώς ο λαϊκισμός, ανθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και το αυτοδιοικητικό οικοδόμημα του νησιού μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντίθετα εντάσσεται στον κανόνα.

Πρόκειται για πρακτική παραπλάνησης του εκλογικού σώματος με σκοπό τη χειραγώγησή του με κολακείες, προγραμματικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και παροχή ατομικών διευκολύνσεων.

Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια του λαϊκισμού, όπου αναζητούνται υποψήφιοι από μεγάλες οικογένειες, αδιαφορώντας για την ποιότητα των προσώπων που θα καταλάβουν τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

Αναζητούνται επίσης άτομα με κοινωνική απήχηση, όχι γιατί αποτελούν δραστήρια μέλη της κοινωνίας, αλλά γιατί διαθέτουν κοινωνικές επαφές λόγω επαγγέλματος ή  εξωστρεφούς χαρακτήρα.

Η υποσχετική είναι δοκιμασμένα αποτελεσματική: Είτε ατομικές εξυπηρετήσεις, δηλαδή ρουσφέτια με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, είτε τοποθέτηση σε θέση ευρύτερης κοινωνικής καταξίωσης.

Και όταν με την κατάλληλη επικοινωνιακή τακτική πλασαριστεί το λαϊκίστικο αυτό προϊόν στο εκλογικό σώμα, τότε οι εκλογές κερδίζονται και μαζί με αυτές διαιωνίζεται και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Όμως στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της Πάρου, ο λαϊκισμός λίγο έλλειψε  να ηττηθεί.

Και θα είχε ηττηθεί, εάν δεν είχαν γίνει σοβαρά λάθη προεκλογικής τακτικής, που στέρησαν το νησί  από ένα ποιοτικό δημοτικό συμβούλιο και έναν δήμαρχο στον οποίο το εκλογικό σώμα είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες.

Αυτά τα παιδαριώδη λάθη τακτικής δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν.

Η Πάρος τα πλήρωσε και συνεχίζει να τα πληρώνει πολύ ακριβά.


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ


 Στο νησί μας απουσιάζει ένα κέντρο παραγωγής πολιτικής, που θα επεξεργαστεί λεπτομερές σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) και με ποιότητα ζωής για όλους εμάς που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σ΄αυτό.

Οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, που αυτές κυρίως θα έπρεπε να επεξεργαστούν πολιτικές με αναφορά στο νησί μας, δεν το πράττουν ή το πράττουν εκ του προχείρου. Συνήθως αφυπνίζονται παραμονές εκλογών ή όταν επισκέπτεται το νησί κάποιο κεντρικό στέλεχος.

Οι δημοτικές παρατάξεις, που συγκροτούνται παραμονές δημοτικών εκλογών, την επομένη αυτών υπολειτουργούν ή διαλύονται, άρα ούτε από αυτές μπορεί να προκύψει κάτι το ουσιαστικό.

Η παρούσα δημοτική αρχή ακολουθώντας πιστά την πεπατημένη, ενεργεί χωρίς πρόγραμμα και με νοοτροπία διαχείρισης και είτε εκμεταλλεύεται είτε σύρεται μόνο από την εκάστοτε συγκυρία (π.χ. Aegean –  Αεροδρόμιο, MASTER PLAN Λιμανιού).

Αποτέλεσμα: το νησί πορεύεται στο μέλλον χωρίς πυξίδα, και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για όλους μας.

Κάποιοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοούμε και κυρίως σ΄αυτούς απευθυνόμαστε.

Ο εφησυχασμός, η αδράνεια, η ανοχή σε φιλόδοξα άτομα που νοιάζονται για μια καρέκλα στο Δήμο, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις για να την τιμήσουν, θα οδηγήσουν σε αρνητικές και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, πολύ χειρότερες από αυτές που βιώνουμε.

Είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να συγκροτηθεί το κέντρο παραγωγής πολιτικής που αναφέρθηκε στην αρχή.  Όμως για να υπάρξει, προϋπόθεση είναι η συγκρότηση δημοτικής παράταξης  με αρχές, πρόγραμμα, διάρκεια και απαλλαγμένη από στείρους κομματικούς εναγκαλισμούς, που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ρεαλιστικής πολιτικής.
Έτσι θα είναι δυνατόν να διεκδικηθεί με αξιώσεις η διοίκηση του δήμου μας.

Δυνάμεις αυτής της ποιότητας στο νησί μας υπάρχουν.

Είναι καιρός να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν πρωτοβουλίες.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


 Η προσφορά τους στον εντοπισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί είναι πολύτιμη. Πολλά από αυτά θα
παρέμεναν άγνωστα, εάν η ευαισθησία τους και η αγάπη τους για τον τόπο δεν τα εντόπιζε και δεν τα ανέβαζε στο διαδίκτυο.

Εάν είχαμε δημοτική αρχή με την ανάλογη ευαισθησία, θα αντιμετωπίζονταν όλα άμεσα.
Όμως η φωνή τους απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων
μέσα σε μια δημοτική αρχή που έχει πνιγεί από το πλήθος των προβλημάτων, πολλά από τα οποία είναι δικά της δημιουργήματα.

Τις περισσότερες φορές εισπράττεται αδιαφορία, ειρωνεία έως και χλεύη.
Κάποιες φορές μάλιστα, 
από ψεύτικα προφίλ.

Το διαδίκτυο μπορεί πολύ εύκολα να είναι καφενείο απλής εκτόνωσης.

Η δική μας πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μικρών ή μεγάλων είναι η οργανωμένη κοινή δράση.

Επικοινωνούμε μεταξύ μας, ενεργούμε συλλογικά, δημιουργούμε δημοτική κίνηση με μοναδικό σημείο αναφοράς την Πάρο και διεκδικούμε με αξιώσεις τη δημαρχία.

Οι εκλογές είναι κοντά και όποιος ή όποια έχει διάθεση και αγαπά με πράξεις και όχι με λόγια τον τόπο μας, δηλώνει παρών ή παρούσα.

Διαφορετικά την επόμενη πενταετία θα έχουμε μια από τα ίδια και το φταίξιμο θα είναι όλο δικό μας.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΠΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


 Όσοι ασχολήθηκαν στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου υπήρξαν πολύ προσεκτικοί και έντιμοι στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος. Κανένας δεν κατηγορήθηκε ότι έβαλε χέρι στο μέλι. Και όλοι τους, άλλος λίγο, άλλος πολύ, όλοι πρόσφεραν στον τόπο. Και σε αυτήν την προσφορά δεν εξαιρούμε κανένα. Ούτε το σημερινό δήμαρχο.
Λάθη έγιναν.
Κανένας όμως δεν τα διέπραξε από πρόθεση.

Όμως μέχρις εδώ.

Γιατί στις μέρες μας, που το νησί κινείται με μεγάλη ταχύτητα, δεν δικαιολογείται ούτε το λίγο έργο, ούτε λάθη. Δεν αρκεί να γίνεται ‘το καλύτερο που μπορούμε’ αλλά ‘το καλύτερο δυνατόν’.
Τα προβλήματα της Πάρου έχουν μεγεθυνθεί υπέρμετρα με ευθύνες κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και η όποια εμμονή σε παρωχημένες λύσεις και νοοτροπίες αναπαραγωγής της καρέκλας του δημάρχου αποτελεί πλέον αρνητική εξέλιξη για τον τόπο.

Ο δήμαρχός μας ότι είχε να δώσει, στις δύο  τετραετίες που υπηρέτησε τον τόπο, το έδωσε.

Τελειώνοντας τη δεύτερη θητεία του θα παραδώσει στον επόμενο, που μπορεί να είναι και ο ίδιος εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, πολλά προβλήματα και έργα άμεσης προτεραιότητας που καρκινοβατούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σε Παροικιά και Νάουσα επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό λόγω διαχρονικής ολιγωρίας. Το ΣΒΑΚ για καιρό ακόμα, θα είναι άλλη μία άσκηση επί χάρτου.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Δημιουργήθηκε ένας τεράστιος και ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, επειδή δεν υπήρξε πρόνοια έγκαιρης δημιουργίας δεύτερου κύτταρου με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μοναδικό που υπήρχε.

Οι λιμενικές υποδομές. Σέρνονται για χρόνια από γραφείο σε γραφείο. Για εμπορικό λιμάνι ακούμε, αλλά μάλλον θα το δουν τα εγγόνια μας. Στο μεταξύ οι πλωτές βόμβες με τα καύσιμα κινούνται άνετα ανάμεσα σε πλοία της ακτοπλοΐας και στα κρουαζιερόπλοια.

Οι αθλητικές υποδομές. Σε Παροικιά και Νάουσα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. 20 χρόνια  πέρασαν για το κλειστό της Παροικιάς και ακόμα τα προβλήματα είναι πολλά. Και για  τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νάουσας η τωρινή νεολαία της θα δει τα παιδιά της να αθλούνται σε αυτές που θα γίνουν.

Το αποχετευτικό της Αλυκής – Αγκαιριάς. Αγνοείται ό χρόνος κατασκευής του.

Η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου. Μόνο κουβέντες του αέρα και τίποτε παραπάνω.

Σχολικά κτήρια. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην Παροικιά έχουν πολλά να πουν για την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.

Αγροκήπιο της Παροικιάς. Μια αξιόλογη πρόταση της ΟΠΑΣ και άλλων φορέων πετάχτηκε ουσιαστικά στα σκουπίδια.

Αρχαία Λατομεία. Θυμίζουμε τις προσπάθειες δημοτικής συμβούλου που παραιτήθηκε, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε στήριξη από το δήμαρχο. Οι πρόσφατες κινήσεις έγιναν από Συλλόγους, με τον Δήμο ουραγό, ο οποίος δεν μπόρεσε ούτε να εξασφαλίσει την κυριότητα της έκτασης που βρίσκονται οι στοές. Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε, για να αποτρέψουμε την πώληση της, σε όμορη επιχείρηση.

Μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλα, αλλά σταματάμε εδώ για να μην καταστήσουμε το ανάγνωσμα βαρετό.

Μόνο σε δύο θα σταθούμε με τίτλους:
Στη διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου λόγω διοικητικής ανεπάρκειας και
στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν ντόπιους και επισκέπτες.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μια από τις σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος σχετίζεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης (το φαινόμενο είναι διαχρονικό) να καθυποτάξει την τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως μέσω του υπουργείου εσωτερικών. Και πάντοτε βρίσκει τρόπους να το πετυχαίνει σε σημαντικό βαθμό.

Διαθέτοντας νομοθετικό πλαίσιο και σειρά ελεγκτικών μηχανισμών ελέγχει ασφυκτικά ένα θεσμό, που είναι κατ΄ όνομα αυτοδιοικούμενος. Π.χ., Εάν δεν ελεγχθούν και δεν εγκριθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από την αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση ως προς το σύννομο (;) δεν είναι έγκυρες. Εάν ο δήμαρχος δεν είναι προσκείμενος στην κυβέρνηση, ο Δήμος που διοικεί, δύσκολα εντάσσεται σε σοβαρά προγράμματα του υπουργείου εσωτερικών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Και όσον αφορά τις πάγιες χρηματοδοτήσεις για τη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου, αυτές λόγω της οικονομικής κρίσεις και των μνημονίων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η εφιαλτική γραφειοκρατία, που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Για να ωριμάσει ο φάκελος ενός σοβαρού έργου απαιτείται μεγάλη τεχνική και γραφειοκρατική υποστήριξη με αποτέλεσμα η εκτέλεση του έργου να σέρνεται για χρόνια και κάποιες φορές να χάνεται και η χρηματοδότηση.

Και βέβαια το τελευταίο και κραυγαλέο: Αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, που ανέτρεψε τους συσχετισμούς των δημοτικών παρατάξεων, μεταβάλλοντας σε δημαρχοκεντρικό το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Μετά τα όσα πιο πάνω εκτέθηκαν εύλογα μπαίνει το ερώτημα. Μα τότε πως μπορεί να παραχθεί έργο;

Έργο παράγεται μόνο από οργανωμένους δήμους, από τολμηρούς δημάρχους που κάποιες φορές κινούνται στα όρια της νομιμότητας, δημάρχους που συγκρούονται με τον κομματικό τους φορέα, δημάρχους που διεκδικούν μαχητικά και κινητοποιούν το λαό, ο οποίος αποτελεί μεγάλη και αναξιοποίητη δύναμη.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 



Είμαστε ενεργοί πολίτες που αποτελούν ομάδα η οποία ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις των μελών της ταυτίζεται και υποστηρίζει ότι στο νησί μας πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρό αυτοδιοικητικό κίνημα που θα αλλάξει την πορεία του.

Η παρούσα δημοτική αρχή με τις κομματικές της επιλογές και δεσμεύσεις ταύτισε το δήμο μας με τη Νέα Δημοκρατία και αποτελεί κυβερνητικό εκτελεστικό της βραχίονα.

Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από αναγκαία έργα υποδομής να καθυστερούν ανεπίτρεπτα και η καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού μας να υποβαθμίζεται επειδή στέρησε από την τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου τον διεκδικητικό της χαρακτήρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούμε τον εξοστρακισμό των κομμάτων από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Τα κόμματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατία μας και χωρίς αυτά δεν νοείται δημοκρατική λειτουργία. Όμως η όποια έλλειψη σεβασμού της αυτοδιοικητικής λειτουργίας δημοτικών παρατάξεων για προώθηση κομματικών και όχι αυτοδιοικητικών θέσεων μας βρίσκει και θα μας βρίσκει αντίθετους.

Με βάση τις θέσεις που πιο πάνω περιληπτικά εκθέσαμε δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε και θα συμβάλλουμε στο να αναδειχτούν νέες δυνάμεις που θα σέβονται και θα υπηρετούν με συνέπεια τις αυτοδιοικητικές αρχές στο δήμο μας.