Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Προσοχή στα παιδιά μας


 Αυτό που συνέβη με τη γυψοσανίδα στο νηπιαγωγείο της Νάουσας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από κανένα γονιό. Όλοι οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά, σχολικές αίθουσες, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με αυστηρές εντολές από το δήμαρχο που είναι και ο κατεξοχήν υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος.

Δελτία τύπου επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού», είναι επικίνδυνα, όταν βρέχει γυψοσανίδες πάνω από τα κεφάλια παιδιών του νηπιαγωγείου, γιατί δημιουργούν εφησυχασμό στη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα στους γονείς.

Το συμβάν, που ευτυχώς δεν είχε θύμα, θα έπρεπε να ανησυχήσει σοβαρά το δήμαρχο, που αντί για διαβεβαιώσεις που μπορεί να είναι και χωρίς αντίκρισμα, όφειλε να δώσει αμέσως εντολή για ένα δεύτερο έλεγχο των σχολικών μονάδων. Το γεγονός ότι ο πρώτος έλεγχος δεν εντόπισε το πρόβλημα με την οροφή του νηπιαγωγείου, δικαιολογεί απόλυτα μια δεύτερη έρευνα. Επιπρόσθετα εάν οι εκπαιδευτικοί μας εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα στη σχολική μονάδα που υπηρετούν, οφείλουν εγγράφως και αμέσως να το γνωστοποιούν στο δήμαρχο και στην τεχνική υπηρεσία του δήμου μας.

Είναι γνωστή η παλαιότητα πολλών σχολικών κτηρίων και δεν επιτρέπεται ούτε η ελάχιστη ολιγωρία όταν πρόκειται για την ασφάλεια της ζωής των παιδιών μας.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα

Όταν πέφτουν γυψοσανίδες από την οροφή νηπιαγωγείου της Νάουσας,

Όταν πλημμυρίζει το δημοτικό σχολείο της Νάουσας.

Όταν η κατασκευή του 2ου γυμνασίου στην Παροικιά καρκινοβατεί,

Όταν τα 4 νηπιαγωγεία της Παροικιάς στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια,

Όταν τα προβλήματα του 2ου δημοτικού σχολείου δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια,

Τότε το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής, που εκδόθηκε με αφορμή την πτώση της γυψοσανίδας μοιάζει με ανέκδοτο, όταν δηλώνει, ότι «προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού και η αναβάθμιση των σχολικών μας μονάδων».

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται, τι θα είχε συμβεί,  εάν η γυψοσανίδα είχε πέσει στο κεφάλι μαθητή ή εκπαιδευτικού.

Μήπως είναι καιρός η εκπαιδευτική κοινότητα να πάρει την υπόθεση της σχολικής στέγης στα χέρια της και να δώσει εκείνη τη λύση; Οκτώ  χρόνια απραξίας της δημοτικής αρχής δεν είναι πολλά;

Και κάτι άλλο: Οι γενικές φωτογραφίες από την αίθουσα, ανεξάρτητα από το συμβάν, μας επιβεβαιώνουν, 
δυστυχώς, για αυτά που γράφαμε από 7/8/2022 για την γενικότερη 'μιζέρια':

"Το χειρότερο όμως είναι ότι με αυτά μεγαλώνουν τα παιδιά μας, από τα οποία λείπουν οι παραστάσεις για κάτι καλλίτερο, άρα θεωρούν αυτό που ζουν, φυσιολογικό."

Παρακάτω: φωτογραφίες και οι ανακοινώσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πάρου και της Δημοτικής Αρχής.

====================================

================================================

Προς: ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
Μ.Μ.Ε.


Πάρος 24 Φεβρουαρίου 2023

Αρ. Πρωτοκόλλου : 2


Θ
έμα: Πτώση τμήματος οροφής αίθουσας του νηπιαγωγείου της Νάουσας

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ενημερωθήκαμε για την πτώση τμήματος οροφής σε αίθουσα του νηπιαγωγείου της Νάουσας. Αμέσως μόλις έκλεισε το σχολείο, παρευρέθηκαν στο χώρο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου της Νάουσας, Τζοάννα Ρομπόρρα και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, Μάνος Σταυριανός, οι οποίοι κατέγραψαν το συμβάν και τράβηξαν φωτογραφίες.

Από την Τεχνική Υπηρεσία, μέλη της οποίας έσπευσαν αμέσως στο σχολείο, ανέφεραν ότι λόγω υγρασίας, αποκολλήθηκε το κομμάτι γυψοσανίδας από την οροφή. Αντίστοιχο περιστατικό είχε λάβει χώρα στο ίδιο σχολείο, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, έξω ακριβώς από τις τουαλέτες, αλλά τα παιδιά ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν στην εκκλησία.

Ως γονείς, δεν μπορούμε να διανοηθούμε, ότι τα παιδιά μας είναι αφημένα στην τύχη τους. Είναι αναρίθμητα πλέον τα περιστατικά των σχολικών ατυχημάτων σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον πρέπει να επενδυθεί χρόνος και χρήματα στην πρόληψη, ώστε να μηδενιστούν τα κτηριακά προβλήματα στις σχολικές μονάδες.

Ο Δήμος Πάρου, ως υπεύθυνος των σχολικών κτηρίων, πρέπει να διορθώσει άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε στο νηπιαγωγείο της Νάουσας, και να μεριμνήσει για τα υπόλοιπα σχολικά κτήρια του νησιού μας. Είναι επιβεβλημένο να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι και να δημιουργηθεί ημερολόγιο καταγραφής και επίλυσης προβλημάτων.

Εκ του Δ.Σ.
==============================================

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πάρος, 25 Φεβρουαρίου 2023

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αποκατάσταση ζημιάς στην οροφή του Νηπιαγωγείου Νάουσας

 

Σχετικά με το θέμα της πτώσης μικρού τμήματος της γυψοσανίδας οροφής σε αίθουσα του νηπιαγωγείου Νάουσας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι στον χώρο μετέβη άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και η ζημιά αποκαταστάθηκε την ίδια μέρα.

Επιπλέον, οι μηχανικοί της Τεχνικής μας Υπηρεσίας διενέργησαν γενικότερο έλεγχο για προληπτικούς λόγους σε όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας και το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει κανονικά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Σημειώνουμε ότι στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, ο Δήμος Πάρου προβαίνει σε εργασίες συντήρησης και  βελτίωσης των κτιριακών σχολικών εγκαταστάσεων, οι οποίες παραδίδονται σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα για την έναρξη των μαθημάτων. Παρόλο όμως τους ελέγχους που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία, δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη και ίχνος υγρασίας που θα μπορούσε να προβλέψει τη πτώση.

Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και να συμβάλλουμε με κάθε μέσο για την λειτουργικότητα και αναβάθμιση των σχολικών μας μονάδων.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ιστορική διήγηση για προβληματισμό


Το πρόβλημα με τη χώρα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, ούτε επιλύεται αύριο ή μεθαύριο.

Δεν «ανήκομεν εις την Δύσιν», ως νοοτροπία και ας ισχυριζόμαστε αυτάρεσκα το αντίθετο. Εξ ου και οι τεράστιες δυσκολίες προσαρμογής με τα δυτικά καπιταλιστικά πρότυπα και οδηγίες.

Κάθε λαός έχει την ιστορία του και εμείς τη δική μας, που μας καθορίζει και ας μην την γνωρίζουμε οι περισσότεροι.

Αρματολοί και κλέφτες στη στεριά, έμποροι και πειρατές στη θάλασσα, απείθαρχοι, επαναστατήσαμε, φτιάξαμε κράτος, σκοτώσαμε τον πρώτο μας κυβερνήτη, φέραμε βασιλιά για να τον ανατρέψουμε και να τον διώξουμε, φέραμε άλλον που τον σκοτώσαμε στη Θεσσαλονίκη, μαυρίσαμε τον Τρικούπη, που πέθανε πικραμένος στο εξωτερικό, αλλά ονομάσαμε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με το όνομά του, κυνηγήσαμε το Βενιζέλο, που διπλασίασε την Ελλάδα, αλλά στάθηκε τυχερός και τη γλύτωσε από δύο απόπειρες δολοφονίας, δολοφονήσαμε τον Ίωνα Δραγούμη, καταστρέψαμε την Ελλάδα της Ιωνίας, εκτελέσαμε τους 6 μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ανάμεσά τους και δύο πρωθυπουργούς, διώξαμε πάλι το βασιλιά, για να τον ξαναφέρουμε μαζί με τη δικτατορία του Μεταξά, πολεμήσαμε τους Ιταλούς και μας είπαν, ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», φτιάξαμε τη μεγαλειώδη εθνική αντίσταση με το ΕΑΜ στην κορυφή, χωριστήκαμε στη μέση και για 3 χρόνια σκότωνε ο ένας τον άλλο, φάγαμε τα χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ σε βάρος της ανοικοδόμησης της Χώρας μετά τον εμφύλιο, φτιάξαμε τον Παρθενώνα της «νεωτέρας Ελλάδος», στην Μακρόνησο, εκτελέσαμε τον Μπελογιάννη, τον Πλουμπίδη και τον Λαμπράκη, φυγαδεύσαμε τον Καραμανλή με το όνομα Τριανταφυλλίδης για να τη γλυτώσει, φέραμε τη χούντα των συνταγματαρχών το ΄67, που μας έβαλε στο γύψο για 7 χρόνια και παρέδωσε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους, ξαναφέραμε τον Καραμανλή, διώξαμε πάλι το βασιλιά, μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σκληρή ζώνη του ευρώ, φτιάξαμε ολυμπιακούς αγώνες και χρεοκοπήσαμε τη Χώρα και τώρα φτωχευμένοι και εξαρτημένοι από την Αμερική γεωπολιτικά και από τους Γερμανούς οικονομικά, συνεχίζουμε να  διαβιούμε πάντοτε ανήσυχοι και έτοιμοι για νέα ανδραγαθήματα, προάγγελος των οποίων είναι η κρίση στη Δικαιοσύνη, στην Εκκλησία, στις ανεξάρτητες αρχές, στην ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις που φτάνουν μέχρι την ηγεσία του στρατεύματος, και με βουλευτές που λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, σε αντίθεση με άλλους που το υπερασπίστηκαν με λάθος τρόπο και τώρα είναι κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι.

Και το επιμύθιον. Για όλα τα παραπάνω, που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, φταίνε οι ξένοι και όχι το κακό μας το κεφάλι. Όποιος ψυχίατρος θελήσει να μας ψυχαναλύσει, καλά θα κάνει να μην το επιχειρήσει, γιατί θα αποτύχει.

Και για να μην θεωρηθεί, ότι εμείς οι παριανοί αποτελούμε εξαίρεση, πριν από 4 χρόνια με σημαία μας τα γαρίφαλα και τα σφυροδρέπανα επιχειρήσαμε ανοιξιάτικη έφοδο για να καταλάβουμε τα θερινά ανάκτορα της Αγίας Άννας. Και επειδή αποτύχαμε, ετοιμαζόμαστε να το επιχειρήσουμε και πάλι.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Λίστα Πέτσα και στην Πάρο. Για καλό.

Στις 21/2 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανάρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ το παρακάτω:

“Το είπαμε, το κάναμε. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Άργος”, σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων που ανέρχεται για το τρέχον έτος σε 5 εκατ. ευρώ, διαθέτουμε συνολικά περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Γιατί, για εμάς, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων. Κάνουμε καθημερινά πράξη τη δέσμευσή μας: “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο” 

μαζί με χάρτη, όπου αναφέρεται ότι από το πρόγραμμα, στον Δήμο Πάρου αντιστοιχούν 294.386,66€, για Προμήθεια εξοπλισμού/Προμήθεια Οχήματος/Δαπάνες και Υπηρεσίες στείρωσης, επιπλέον της ετήσιας επιχορήγησης.
Στον Δήμο Αντιπάρου, αντιστοιχούν 10.000€ για Κατασκευή Καταφυγίου/Προμήθεια εξοπλισμού/Δαπάνες στείρωσης.

Όλοι εξεπλάγησαν από το μέγεθος του ποσού, πολύ περισσότερο οι υπεύθυνοι των Παριανών Φιλοζωικών Οργανώσεων (PAWS, ΦΕΠ, PAROS CAT, Cats Eden)
Η πρόεδρος του
PAWS Αργυρώ Ελευθεριάδου, σχολίασε άμεσα:

"Μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε τι αφορά το τεράστιο ποσό που έχετε εγκρίνει για την Πάρο; Τι είδος εξοπλισμού ή/και προμήθεια οχήματος αφορά και τι ποσό θα διατεθεί για υπηρεσίες στειρώσεων;
Ευχαριστούμε."

Φυσικά, κάποια στιγμή θα διευκρινιστεί πως επιμερίζεται το ποσόν.



Το ότι θα δινόταν στην Πάρο (και Αντίπαρο) κάποιο ποσό από το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» ήταν γνωστό από τις αρχές του 2023, καθώς οι σχετικές εγκρίσεις είχαν γίνει τέλη του 2022.

Φυσικά, επίσης από αρχές του 2023, πολύ πριν τις ανακοινώσεις του Υπουργού, υπήρχαν  σχολιασμοί και επιφυλάξεις από φιλοζωικές οργανώσεις.

Τελικά όμως,  ας επικεντρωθούμε στα θετικά για τα ζωάκια, χωρίς να χαλαρώνουμε την διαρκή επιφυλακή για την ποιότητα της διαχείρισης των πόρων.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Παροικιά – πρωτεύουσα των Κυκλάδων


Δεν είναι δικός μας ο τίτλος.  Τον δανειστήκαμε από προεκλογικό έντυπο του Μάρκου. 

Και αναφερόμαστε στην Παροικιά γιατί εδώ έπεσε το ποιο πολύ δούλεμα.

Παραπλανητικός ο τίτλος παραμονές προηγούμενων εκλογών, για να ξεγελαστούν οι αφελείς και να τον ψηφίσουν.

Αλλά οι παροικιώτες έπαψαν προ πολλού να σιτίζονται από το σιτηρέσιο του Μάρκου, που συνήθως αποτελείται από σανό.

Μια πρωτεύουσα με την έννοια που την προσδιορίζει ο Μάρκος, πρέπει να έχει χαρακτηριστικά πολιτισμού, όπως είναι η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός των κοινόχρηστων χώρων, η διατήρηση των αρχιτεκτονικών της ιδιαιτεροτήτων, η υποδειγματική λειτουργία του κυκλοφοριακού, η υπογείωση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, τα συντηρημένα πλακόστρωτα, η ανάδειξη των περιοχών που αξίζει να εστιάσει τον ενδιαφέρον του ο επισκέπτης, η προσεγμένη παρουσίαση των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και οι καθαρές και σύγχρονες τουαλέτες.

Τότε μόνο έχει αξία η μεταφορική έννοια της πρωτεύουσας, γιατί ως γνωστόν πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι η Ερμούπολη της Σύρου και το αξίζει, γιατί είχε και έχει την τύχη να διοικείται  διαχρονικά από άξιους δημάρχους.

Εμείς εδώ έχουμε χάλια αδιόρθωτα και κυριολεκτούμε. Αν αποφασίσει η Πάρος να αλλάξει δημοτική αρχή, αναρωτιόμαστε από πού να πιάσουν και από πουν ν΄αρχίσουν οι νέοι δημοτικοί μας άρχοντες. Βαρύ το φορτίο που θα τους αφήσει ο Μάρκος και χρειάζονται γερές πλάτες για να το σηκώσουν.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Νέα tempora, νέα mores;

 


Ακόμα και αυτοί που έχουν σοβαρή αλλεργία με το ‘γαρύφαλλο’, παραδέχονται τρία πράγματα για την Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου:
1. Ότι είναι αμέμπτου ηθικής.
2. Ότι είναι απόλυτη στην τήρηση των Νομίμων διαδικασιών και κανονισμών.
3. Ότι ο Κώστας Ροκονίδας είναι Ο απόλυτος γνώστης των Νομίμων διαδικασιών σε όλους τους τομείς της τοπικής διακυβέρνησης.

Επακόλουθα αυτών βέβαια, είναι ο τακτικός καυτηριασμός ενεργειών του Δημάρχου και ‘ενοχλητικά’ ψηφίσματα ‘παρών’ στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε Επιτροπές, όταν οι προτάσεις είναι προβληματικές, ή παρεκκλίνουν από τα νόμιμα, κτλ.
(Εκ των υστέρων βέβαια, ΠΑΝΤΑ δικαιώνεται.)

Οπότε αναρωτιόμαστε τι άλλαξε;

Στο θέμα με τις λακκούβες, η Λ.Σ. Πάρου έβαλε στον ίδιο κουβά, τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο, ενώ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ότι ο πρώτος δεν θέλει ενώ ο δεύτερος είναι παγιδευμένος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, λόγω ένστασης εργολάβου και δικαστήρια.
Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες περί συνεργείων, εργολαβιών κλπ.
Απλά υπενθυμίζουμε ότι επί αντιδημαρχίας Κωβαίου ακόμα, η επιδιόρθωση στις λακκούβες, είτε στο Επαρχιακό είτε στο Δημοτικό Οδικό Δίκτυο, γινόταν άμεσα μετά την επισήμανση, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ!

Τώρα λόγω προεκλογικής περιόδου, την παραξενιά του Δημάρχου, την πληρώνουν οι Παριανοί. Πασιφανές και τι να κάνουμε...

Αλλά μας προξενεί απορία, γιατί η Λ.Σ. Πάρου, ενώ αυτά τα παίζει στα δάχτυλα, τηρεί αυτή τη στάση;

Αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί της και να κτυπά και αυτή κάτω από την μέση;
Δηλαδή, όλα επιτρέπονται στον Έρωτα, στον Πόλεμο και στην Προεκλογική περίοδο;


Παρακάτω τα Δελτία Τύπου για τις λακκούβες, της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου» και της «ΠΑΡΟΣ με Ευθύνη και Ενότητα»

=======================

ΣΤΙΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΑ…

Τα προβλήματα του οδικού δικτύου. επαρχιακού και δημοτικού τα έχουμε επισημάνει στο παρελθόν πολλές φορές. Τώρα, χωρίς ιδιαίτερες βροχές το χειμώνα οι λακούβες μεγάλου βάθους είναι υπαρκτές τόσο στο δημοτικό όσο και το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο δημοτικός δρόμος των Καμαρών και ο επαρχιακός στο τμήμα Προδρόμου - Χοιρόλακα. Αντί λοιπόν δήμαρχος και έπαρχος να «κονταροκτυπιούνται» ποιος έχει περισσότερες λακούβες, ας βρουν τρόπο για να τις κλείσουν, όπως Περιφέρεια και Δήμος βρίσκουν τρόπους για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Ούτε η εργολαβία της Περιφέρειας που λόγω ένστασης έχει καθυστερήσει να εκτελεστεί περίπου 2 χρόνια ούτε οι επικείμενες ασφαλτοστρώσεις του Δήμου που επικαλείται ο Δήμαρχος απαντούν στο ερώτημα που απασχολεί τους δημότες, όταν καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τις λακούβες.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν γίνει η «στραβή»;

Πάρος 19-2-23

=========================

Λαϊκισμός και από την <<Υπεύθυνη Αντιπολίτευση>>

Γνωστό το πρόβλημα με την κατάσταση του οδικού δικτύου της Πάρου και όχι μόνο με τις λακκούβες.

Γνωστή επίσης στην Λαϊκή Συσπείρωση η εμπλοκή στα δικαστήρια με τις ενστάσεις των εργολάβων που καθυστερούν την εκτέλεση των έργων επισκευής του περιφερειακού οδικού δικτύου.

Το ίδιο έργο  η Πάρος το έχει δει πολλές φορές. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην αφαλάτωση που πέρασαν 8 χρόνια ταλαιπωρίας και στο αεροδρόμιο που και εκεί υπήρξαν ενστάσεις εργολάβων στο  ΣτΕ.

Παρόλα αυτά η  Λαϊκή Συσπείρωση, αν και γνωρίζει, αντί της αλήθειας στην πληροφόρηση, λαϊκίζει, παραπληροφορεί και κάνει λογοπαίγνια.

«Ισοπαλία»  λοιπόν στις λακκούβες μεταξύ Δημάρχου και Επάρχου.

Αυτή είναι η «Υπεύθυνη Αντιπολίτευση» των ίσων αποστάσεων του Κώστα Ροκονίδα που επί της ουσίας για οχτώ χρόνια στηρίζει στην εξουσία μια ανεπαρκέστατη Δημοτική Παράταξη και στόχο έχει την διαιώνιση του υπάρχοντος διπολικού σχήματος  που ευθύνεται για την κατάντια του νησιού. Ο παριανός λαός έχει καταλάβει πως παίζονται τα παιχνίδια στην πλάτη του και έχει πάρει την απόφαση να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να βάλει στο περιθώριο την μετριοκρατία που κυβερνά και τις σοφές κουκουβάγιες που ενδιαφέρονται μόνο να κολλάνε κομματικά ένσημα.

Δελτία τύπου και πέραν αυτών ουδέν.  Από συνδιαχείριση πάμε καλά.

Από το Γραφείο Τύπου

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Μπάμ ηκούσθη στον αέρα…


Η προεκλογική αναμέτρηση έχει ξεκινήσει, με τις πρώτες αστοχίες. Ο δημοτικός συνδυασμός "Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη" έβγαλε δελτίο τύπου, κατηγορώντας μέσω ερωτήσεων τον Έπαρχο, για μόνιμα προβλήματα στο θέμα της Υγείας. Η αστοχία είναι, ότι τα θέματα αυτά, ενώ είναι όντως υπαρκτά, ποτέ δεν ήταν μέσα στις αρμοδιότητες του Επάρχου!

Που αποδεικνύει ένα (ή και τα δύο) από τα παρακάτω:

  • Ή ότι ο παραπάνω συνδυασμός, ακόμα και μετά από πάνω από 10 χρόνια στην εξουσία, δεν γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος στα συγκεκριμένα καυτά θέματα,
  • ή ότι επιστρατεύει ανακρίβειες με στόχο την ευαισθησία των Παριανών. (βλέπε και χθεσινή ανάρτηση μας…)

Φυσικά, ο συνδυασμός "Πάρος Ευθύνη και Ενότητα" απάντησε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Παρακάτω, τα δύο δελτία τύπου.

Δελτίο Τύπου του δημοτικού συνδυασμού "Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη"


Ο κ. Μπιζάς έκανε εχτές έναν αυτάρεσκο απολογισμό για το έργο του στην Υγεία στην Πάρο. Έναν κρίσιμο τομέα που είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια.
Σε μια περίοδο που οι πολίτες της Πάρου βιώνουν καθημερινά τεράστιες και πολλές φορές τραγικές (όπως αυτές των τελευταίων ημερών) ελλείψεις του συστήματος Υγείας, είναι τουλάχιστον άκαιρο να πανηγυρίζει κάποιος για το ανεπαρκές έργο που έγινε από τον υπεύθυνο της Περιφέρειας.
Πιστεύουμε ότι αντί για φανταχτερούς απολογισμούς, θα ήταν πιο χρήσιμο ο κ. Μπιζάς να απαντήσει σε κρίσιμα και απτά ερωτήματα για τα οποία αγωνιούν όλοι οι Παριανοί, όπως:
- Πότε και αν θα γίνει τελικά η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με τους δύο γιατρούς;
- Τι θα γίνει με το πρόβλημα των έκτακτων διακομιδών;
- Τι γίνεται και γιατί δεν λειτουργεί το Δημόσιο πλωτό μεταφορικό μέσο που έχει προμηθευτεί το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των διακομιδών των Νοτίων Κυκλάδων;
- Τι σκοπεύει να κάνει με την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της δημόσιας Υγείας των Παριανών;
- Πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού;

Εμείς ως Παράταξη, μολονότι ο Δήμος λόγω του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον τομέα Υγείας, αγωνιζόμαστε για:
1. Την επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Πάρου με όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται.
2. Την δημιουργία Δευτεροβάθμιας Μονάδας Υγείας-Νοσοκομείο, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, της Αιμοκάθαρσης, της Νοσηλείας ασθενών Συμπολιτών μας και γενικότερα σε υψηλότατες παροχές Υπηρεσιών Υγείας.

Σημειώνουμε ότι ο Δήμος αναμένει τη μετεγραφή της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, την οποία διεκδίκησε και κέρδισε δικαστικά, προκειμένου να τη διαθέσει για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευάσει κεντρική μονάδα οξυγόνου και 3 θαλάμους αρνητικής πίεσης, έχει εξοπλίσει και συντηρεί το Κέντρο Υγείας Πάρου και καλύπτει όποια ανάγκη παραστεί και δύναται.

Απάντηση του συνδυασμού "Πάρος Ευθύνη και Ενότητα" στην ανακοίνωση Κωβαίου για την υγεία

Ο κ. Κωβαίος καλά θα κάνει να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν προβαίνει σε ανακοινώσεις που αφορούν στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και ιδιαιτέρως, σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα που το νησί μας πενθεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών που δεν θα έπρεπε ουδόλως να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής καπηλείας.

Οι ευθύνες και οι αιτιάσεις που επιχειρεί να μεταθέσει στον Έπαρχο κ. Μπιζά και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Π.Ε. Κυκλάδων (για την περίοδο 9.9.19 – 19.2.21), σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σε αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κ.Υ., Π.Ι., Π.Π.Ι.) που ως γνωστό ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου η Περιφέρεια ούτε διορίζει γιατρούς, ούτε εκτελεί διακομιδές ασθενών, αλλά ούτε ιδρύει και στελεχώνει νοσοκομεία.

Αρμοδιότητα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας είναι η εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας κυρίως με τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των ιδιωτικών ιατρείων, των φαρμακείων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και η εξασφάλιση της υγιεινής του περιβάλλοντος.

Συνεπώς ο συντάκτης του δελτίου τύπου του συνδυασμού «Πάρος Επιμένουμε στην Πράξη» ή έχει πλήρη άγνοια σχετικά με τους τομείς αρμοδιότητας του 1ου και του 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης, ή ψεύδεται ηθελημένα επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία του Παριανού λαού σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα της δημόσιας περίθαλψης.

Είναι προφανές ότι ο φόβος απώλειας της εξουσίας έχει προκαλέσει πανικό σε κάποιους. Επειδή όμως έχουμε δρόμο μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνιστούμε ψυχραιμία γιατί ζούμε σε μικρό τόπο όπου η κοινωνική συνοχή δεν είναι μόνο ευχή αλλά και προαπαιτούμενο για τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Από το Γραφείο Τύπου

 

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Προεκλογικά φούμαρα


Κάθε προεκλογική περίοδο, ακούγονται υποσχέσεις.
Κανόνας.
Όταν όμως οι υποσχέσεις αυτές εμφανίζονται σαν άμεσα πραγματοποιήσιμες ενώ είναι εμφανέστατα μακροπρόθεσμες, έγκειται στην διορατικότητα και σοβαρότητα του εκλογικού σώματος να διακρίνει τις αποκρυπτόμενες διαφορές, και να τις κρίνει καταλλήλως.

Το συγκεκριμένο θέμα, γέννημα-θρέμμα του Δημάρχου, ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες προεκλογικά από τον Μάϊο του 2019, εκμεταλευόμενο κυρίως δύο βασικές ελλείψεις της Πάρου:
Δημόσια Υγεία και στέγη για γιατρούς, δασκάλους, υπαλλήλους κλπ.

Έλεγε τότε ο κ. Κωβαίος:
"Οι δάσκαλοι, οι γιατροί, οι αστυνομικοί αποφεύγουν την Πάρο γιατί η καθημερινότητά τους δεν είναι βιώσιμη. Δε γίνεται με μισθό 700 ευρώ να πληρώνουν ενοίκιο 500 ευρώ...εμείς θα τους προσφέρουμε σύγχρονες κατοικίες με πολύ οικονομικό ενοίκιο. Έτσι θα πετύχουμε το νησί να είναι πιο ελκυστικό για τους δημοσίους υπαλλήλους και ταυτόχρονα ο Δήμος θα αυξήσει τα δημοτικά του έσοδα."
Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, από το όλο πρότζεκτ, έχει γίνει μόνο ...η απόκτηση του χώρου.
Κατανοητές οι γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Τις οποίες ΦΥΣΙΚΑ και γνώριζε, αλλά αποσιωπούσε.

Ούτε αυτό όμως είναι το θέμα.
Το θέμα είναι ότι:
1. Στο μεταξύ (4 χρόνια) δεν έχει γίνει ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ για προσωρινή έστω επίλυση των προβλημάτων που και ο ίδιος παραδεχόταν, και
2. Η υπόθεση θα εξακολουθεί να είναι προμετωπίδα της συνεχούς προεκλογικής περιόδου του Δημάρχου, που ενώ δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα, θα ζητήσει άλλη μια θητεία για την ...ολοκλήρωσή της.


Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τους τρόμαξαν οι υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητας του Κώστα Μπιζά

 


Εάν σας τρόμαξαν οι υπογραφές 100 συμπατριωτών μας, που δήλωσαν δημόσια, ότι θα είναι υποψήφιοι ή θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του επάρχου Κώστα Μπιζά, είναι δικό σας πρόβλημα και φροντίστε να το διαχειριστείτε με πολιτισμένο δημοκρατικό τρόπο και όχι με υπονοούμενα που ενσπείρουν φόβο.

Δημοκρατία έχουμε και δημοκρατία σημαίνει ότι το φρόνημα είναι ελεύθερο και εκφράζεται με όποιο νόμιμο τρόπο κρίνει ο κάθε συμπολίτης μας.

Δεν ζούμε σε εποχές που ο κομματάρχης αστυνόμευε και εκφόβιζε τον ψηφοφόρο.

Στη σημερινή εποχή, ιδιαίτερα οι νέοι μας, έχουν προσωπικότητα, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και δεν σας φοβούνται.

Να είστε βέβαιοι, ότι οι όποιες αθέμιτες προσπάθειές σας να μεταπείσετε ανθρώπους αποφασισμένους να αλλάξουν την πορεία του νησιού μας, όχι μόνο θα πέσουν στο κενό, αλλά θα τους πεισμώνουν και θα τους κάνουν μαχητές μιας ευγενικής προσπάθειας με στόχο ένα καλλίτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το δημοτικό πρυτανείο, που σιτίζει, χωρίς να παράγει έργο, θα τελειώσει.

Υ.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ετοιμάζεται και δεύτερη λίστα ονομάτων υποστηρικτών του υποψήφιου δημάρχου Κώστα Μπιζά.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ





Ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης προς τους εκπαιδευτικούς μας.

Αγαπητοί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ψηφίσατε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση…

Πώς μπορείς να αξιολογείς τους δασκάλους / καθηγητές των παιδιών σου; Πώς μπορείς να έρχεσαι για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα χωρίς ΕΣΥ Έλληνα βουλευτή να γνωρίζεις τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δημοσιών σχολείων; Πώς τολμάς να στέλνεις συναδέλφους να έρχονται αντιμέτωποι όταν ΕΣΥ Έλληνα βουλευτή δεν έχεις πράξει ώστε τα σχολεία μας να είναι λειτουργικά, χωρίς κτηριακά προβλήματα και χωρίς ελλείψεις Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θα ψηφίσετε για τη βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά για την εκπαίδευση της υποτίμησης μίας κοινωνίας που δεν έχετε εντολή να πράξετε.

Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών όταν τα παιδιά μας στριμώχνονται σε μία αίθουσα το πολύ 20 τ.μ. Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν δεν εφαρμόζετε ήδη έτοιμους νόμους αναπλήρωσης όλων των εκπαιδευτικών κενών συμπεριλαμβανομένων και των κενών παράλληλης στήριξης; Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν δεν δημιουργείτε περισσότερα τμήματα ένταξης ως οφείλετε; Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν δεν έχετε επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς με συναδέλφους τους της ίδιας ειδικότητας; Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν δεν υπάρχουν όλοι οι αξιολογητές στη θέση τους ενώ οι αξιολογήσεις εφαρμόζονται κατά περίπτωση και ανά περιοχή; Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν δεν εφαρμόζεται η ουσιαστική δωρεάν παιδεία; Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων είναι πολλαπλά και κινδυνεύουν ακόμη και οι ζωές των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας; Γιατί επιμένετε στην αξιολόγηση όταν δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και σε πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικοί και γονείς παίρνουν αυτό το ρόλο;

Με την ψήφο σας επιλέξατε το διαχωρισμό των σχολείων σε καλά & κακά που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε ότι εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή… Εμείς αναρωτιόμαστε πόσες φυλακές θα ανοίξουν αν κλείσουν τα ‘’κακά’’ σχολεία

Αν λοιπόν πρέπει κάποιος να αξιολογήσει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, αυτοί είμαστε εμείς.

Όσο το αγαθό της εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν, καθολικά για όλα τα παιδιά, ΕΜΕΙΣ οι γονείς θα είμαστε στη πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας.

Συμπαραστεκόμαστε στη απεργία των δασκάλων / καθηγητών και βρισκόμαστε στο πλευρό τους στην απεργία της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2023 




Η Επιτροπή Συνταξιούχων Πάρου-Αντιπάρου στηρίζει των αγώνα των εκπαιδευτικών και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην συγκέντρωσή των στην πλατεία Μαντώς αύριο 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει φιλότιμα τις προσπάθειές της να φέρει το μεσαίωνα και στην Παιδεία. Μιλάνε για αξιολόγησηΑξιολόγηση από ποιούς;

• Από αυτούς που αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς δασκάλους
• Από αυτούς που έχουν αφήσει τα σχολικά κτήρια ερείπια με τους σοβάδες και τα μπαλκόνια να πέφτουν;
• Με τις αίθουσες χωρίς θέρμανση;
• με τους δάσκαλους αμειβόμενους με αναξιοπρεπείς μισθούς
• Από αυτούς που κάθε χρόνοεπί σειρά ετώνδηλώνουν ότι είναι πανέτοιμοι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάςκαι κάθε χρόνο τα σχολεία ξεκινούν με λειψούς καθηγητές/δασκάλους και λειψά βιβλία.
• Με τους εκπαιδευτικούς στα νησιά να μη βρίσκουν που να μείνουν και, χωρίς κάποιο επίδομα στέγασηςνα αναγκάζονται σε παραίτηση

Στα μάτια των παιδιών μας και των εγγονιών μας η κυβέρνηση έχει αξιολογηθεί ήδηΚαι δεν πέρασε τα κριτήρια.

Ας τους δώσουμε και την δική μας αξιολόγηση.

Κυρία υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησηςΜανέ Θεκέλ ΦαρέςΣας μετρήσαμεσας ζυγίσαμε και σας βρήκαμε λειψούς.

Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούςΗ επίθεση εναντίον τουςείναι επίθεση στα παιδιά μας.

Και δεν θα την επιτρέψουμεΘα μας βρείτε και μας μπροστά σας.


Πάρος, 14/2/23

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με τις υποδομές στο χώρο του πολιτισμού


Ώρα περισυλλογής και αποφάσεων για όσα λάθη έγιναν από αδιαφορία και έλλειψη πρόνοιας. Αναφερόμαστε στην απουσία αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο της Παροικιάς.

Το κενό το κάλυπτε εδώ και 50 χρόνια η αίθουσα του «Αρχίλοχου», ένας νοικιασμένος χώρος, που έπεσε πολλή δουλειά από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου διαχρονικά για να μπορεί να λειτουργεί και να καλύπτει το σύνολο των εκδηλώσεων της πρωτεύουσας του νησιού.

Και επειδή αυτή η αίθουσα, που έγραψε ιστορία, πληρούσε τα απαραίτητα, αδιαφορήσαμε και δεν προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου.

Και τώρα που το ακίνητο που στεγάζει την αίθουσα πουλήθηκε, ψαχνόμαστε.

Ένα ερώτημα που αιωρείται είναι γιατί ο δήμος δεν φρόντισε να αγοράσει το ακίνητο και τη διπλανή 'Ηλεκτρική'. Είχε όλο το χρόνο να επέμβει και να περάσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του. Στο παρελθόν και με άλλες διοικήσεις του δήμου, αγοράστηκε το ακίνητο που στεγάζει τη δημοτική βιβλιοθήκη, το Ξενία που στεγάζει το δημαρχείο, πέρασε στην ιδιοκτησία του το κτήριο Δημητρακόπουλου καθώς και το αγροκήπιο και εσχάτως όλα δείχνουν ότι θα αποκτηθεί και το ακίνητο που στεγάζει την τράπεζα Πειραιώς.

Όσον αφορά το κτήριο της τράπεζας Πειραιώς, χάριν αντικειμενικής καταγραφής, να θυμίσουμε, ότι πρώτος που ανέσυρε το θέμα ήταν ο Σπύρος Καλακώνας, στη συνέχεια ο Θανάσης Μαρινόπουλος, βοηθούμενος από συνταξιούχο συμβολαιογράφο και τέλος ο δικηγόρος του Δήμου Κώστας Φιφλής που το πάλεψε δικαστικά και το κέρδισε.

Λύσεις υπάρχουν για να αποκτήσει και η Παροικιά αίθουσα εκδηλώσεων, όσο είναι ακόμα καιρός και προτάσεις ασφαλώς υπάρχουν, αλλά ατυχώς η παρούσα δημοτική αρχή περί άλλων τυρβάζει.

Πρώτη πρόταση: Κατασκευή πολιτιστικού Κέντρου στο Καστροβούνι, πίσω από το κοιμητήριο σε συνεννόηση αρχικά με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Δεύτερη πρόταση: Κατασκευή του σε χώρο του Αγροκηπίου και μια τρίτη, η αγορά ακινήτου, που με την κατάλληλη μετασκευή του, θα πληροί τις προϋποθέσεις για τις οποίες θα αγοραστεί. Π.χ. το ξενοδοχείο ΠΑΝΔΡΟΣΟΣ, εάν στις προθέσεις των ιδιοκτητών του είναι η πώληση. Σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος, εφόσον η τιμή είναι συμφέρουσα και για τα δύο μέρη, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την αγορά του, με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι προτάσεις μας δεν διεκδικούν το αλάθητο. Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και άλλες, αρκεί να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος, με οριοθετημένο το χρονικό όριο, ώστε η όποια πρόταση επιλεγεί, να γίνει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Φέρουσα ικανότητα | Του Δ.Μ.Μ.

 


Από τον Φιλελεύθερο:
Η τελευταία συζήτηση - «καραμέλα» στην τοπική μας κοινωνία είναι η λεγόμενη φέρουσα ικανότητα της Πάρου, σε ό,τι αφορά τον αριθμό προσέλευσης των τουριστών.

Δεν γνωρίζω πόσοι εξ όλων όσοι τη συζητούν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του θέματος ή το αναμασούν στις συζητήσεις τους γιατί επιθυμούν να δείχνουν ότι έχουν προβληματισμό για την υπόθεση. Το ωραίο είναι ότι το θέμα έχει ξεκινήσει να απασχολεί και την αυτοδιοίκηση του νησιού μας, αλλά τίποτα δεν αποδεικνύει ότι το σκέπτεται σοβαρά… Δηλαδή, από τη μία λέμε «μα πόσο κόσμο μπορεί να αντέξει το νησί» κι από την άλλη κάνουμε όλο και περισσότερες προσπάθειες για να φέρουμε περισσότερο κόσμο τους θερινούς μήνες. Είναι σαν να βλέπουμε ότι το σπίτι μας δεν έχει στατική επάρκεια, αλλά έως να λύσουμε το πρόβλημα, ρίχνουμε κι άλλον έναν όροφο από πάνω!

Το θέμα απασχολεί σχεδόν όλα τα κυκλαδονήσια, αλλά μόνο η Σαντορίνη για την ώρα έχει πάει κάποιες αποφάσεις, με κύρια αυτήν του περιορισμού του αριθμού κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια βάση. Κι όταν ισχυρίζομαι ότι το θέμα απασχολεί σχεδόν όλα τα κυκλαδονήσια, αυτό είναι πραγματικό και δεν αφορά μόνο τα τρία νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο), που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών το καλοκαίρι. Ποιος σας είπε ότι παρόμοια πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν και τα νησιά με πολύ μικρότερο όγκο τουριστών.

Η Δονούσα π.χ. των 250 ψυχών και των 13,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασης, υποφέρει τους καλοκαιρινούς μήνες όχι μόνο από τον δεκαπενταπλασιασμό των τουριστικών μονάδων μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια, αλλά όσο κι αν ακούγεται περίεργο, και από την τρομερή φασαρία που δημιουργείται τις βραδινές ώρες. Μόνο ησυχία και δε θα βρεις τον Αύγουστο στη Δονούσα. Πουθενά, δεν μπορείς να «εξαφανιστείς» και να βρεις γαλήνη. Είναι τόσο μικρή… Ακόμα, εκτός του μοναδικού λεωφορείου που υπήρχε, πλέον έκαναν την εμφάνισή τους και ταξί για τις μετακινήσεις… Να δείτε που σε λίγο θα ζητούν εκεί νέους δρόμους, όπως άλλωστε κι εμείς στην Πάρο δε θέλουμε να κατανοήσουμε την ανάγκη ύπαρξης φαναριών στους δρόμους!

Η Πάρος πρέπει να δει το ζήτημα της φέρουσας ικανότητάς της όχι μόνο σε σχέση με το κυκλοφοριακό ζήτημα (που κάθε χρόνο είναι και δυσκολότερο), αλλά και σε σχέση με την ποιότητα που μπορεί να προσφέρει τόσο στους επισκέπτες της όσο κυρίως και στους μόνιμους κατοίκους της. Μία ποιότητα ζωής, που δυσκολεύει όλο και περισσότερο για τον ντόπιο πληθυσμό…

Δ.Μ.Μ.