Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Δεν θα χαρίσουμε στον Κωβαίο μια τρίτη θητεία που αυτή τη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια


Πέρα από το πρόγραμμα, πέρα από τον εάν είναι κομματική ή όχι μια δημοτική παράταξη, τα πρόσωπα που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό της παίζουν σημαντικό ρόλο και ιδιαίτερα το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου.

Στις προηγούμενες εκλογές η προσωπικότητα του Κώστα Ροκονίδα ήταν αυτή που έπαιξε σημαντικό ρόλο και για λόγους συγκυρίας, και όχι η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Και εάν χάθηκαν οι εκλογές, στην κυριολεξία στο νήμα, αυτό οφείλονταν σε λάθη τακτικής.

Το εκλογικό σώμα της Πάρου δεν ψήφισε ΚΚΕ ούτε λαϊκή Συσπείρωση. Ψήφισε πρόσωπα. Και αυτό άλλωστε πιστοποιήθηκε λίγο μετά, από το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του ΄19.

Όποιος διαφωνεί μάλλον είναι βαθειά νυχτωμένος.

Η προσωπικότητα του Κώστα Ροκονίδα, η σύνθεση και η ποιότητα του ψηφοδελτίου και η συγκυρία οδήγησαν το μισό εκλογικό σώμα της Πάρου σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής στο δήμο και η εκλογική τακτική της Λαϊκής Συσπείρωσης οδήγησε όλη αυτήν την προσπάθεια σε ήττα.

Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν για αντικομμουνισμό, τους απαντάμε προκαταβολικά, ότι απλά διαφωνούμε με την πολιτική του κόμματος. Και αυτό είναι αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμά μας.

Δεν θα χαρίσουμε στον Κωβαίο μια τρίτη θητεία που αυτή τη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια και μάλιστα με ένα εκλογικό νόμο που τον ευνοεί.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Γιατί επιμένουμε στη συγκρότηση ανεξάρτητου συνδυασμού


Μα είναι απλό και κατανοητό και από τα μικρά παιδιά
.

Κατοικούμε όλοι στο ίδιο σπίτι.

Το σπίτι αυτό είναι η Πάρος και είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες. Και χρέος όλων μας είναι να το φροντίζουμε, να το συντηρούμε και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας σε καλή κατάσταση.

Διαφορές ανάμεσά μας υπάρχουν. Άλλοι από εμάς το θέλουμε με τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά και άλλοι να το συγχρονίσουμε ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Κανένας όμως δεν θέλει να το αλλοιώσει εντελώς ή να του κάνει ζημιά και να το καταστρέψει.

Σ΄αυτό το σπίτι άλλοι προσφέρουν πολλά, άλλοι λίγα και άλλοι είναι καναπεδάτοι.

Λογικό είναι να το κουμαντάρουν οι καλύτεροι. Αυτοί που το νοιάζονται περισσότερο και είναι σε θέση να το λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που παρουσιάζει. Γιατί το σπίτι αυτό και προβλήματα έχει και είναι ανοιχτό στη φιλοξενία.

Κάποιοι μάλιστα από τους φιλοξενούμενους κατάφεραν και έγιναν συνιδιοκτήτες κουβαλώντας άλλες νοοτροπίες επεμβαίνοντας αυθαίρετα και καταστροφικά.

Αυτά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Γιατί πιο απλά δεν μπορούμε να τα πούμε, επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να μας δώσουν το χαρακτηρισμό του λαϊκιστή.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η άλλη εκδοχή δημοτικού κομματικού ψηφοδελτίου


Η πιο καθαρή περίπτωση υποψήφιου κομματικού δημάρχου είναι αυτή που εκφράζεται από τη δημοτική παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, η οποία με το ίδιο όνομα, τα ίδια σύμβολα και τις ίδιες θέσεις συμμετέχει στις δημοτικές εκλογικές διαδικασίες οριζόντια σε όλους ή σχεδόν σε όλους του δήμους της χώρας.

Δηλώνει ξεκάθαρα, ότι στηρίζεται από το ΚΚΕ και ότι οι ιδεολογικές και προγραμματικές της αρχές είναι ταυτόσημες με το κόμμα που τη στηρίζει.

Δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά της, ακόμα και όταν αυτό ήταν σε βάρος της εκλογικής της επιτυχίας.

Στα προεκλογικά της φυλλάδια τόνιζε: «…Το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης“ εκφράζει την κοινή δράση των ριζοσπαστικών κοινωνικών δυνάμεων στο νησί μας. Είναι ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ».

Και συνέχιζε: «… δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση και Ε.Ε. συνδέονται με ένα νήμα που “γεννά” τα προβλήματα για την κοινωνία των πολλών και την ευημερία των λίγων και οικονομικά ισχυρών. Γι΄αυτό και εμείς λέμε, ότι και η ψήφος πρέπει να είναι ενιαία. “Λαϊκή Συσπείρωση” στο δήμο και την περιφέρεια, ΚΚΕ στις ευρωκλογές και τις βουλευτικές, όποτε γίνουν. Αυτή είναι η θέση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και προσπαθούμε να πείσουμε γι΄αυτήν».

Και πρόσφατα στη συγκέντρωση της παράταξης στο ΕΠΑΛ: «Από την πρώτη στιγμή δεν κρυφτήκαμε και είπαμε ξεκάθαρα στον παριανό λαό ποιοι είμαστε. Ο συνδυασμός της “Λαϊκής Συσπείρωσης” πανελλαδικά στηρίζεται από το ΚΚΕ. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι η φωνή του στη τοπική διοίκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συγκροτούμε ένα κομματικό ψηφοδέλτιο».

Τα κείμενα που παραθέσαμε μιλούν από μόνα τους. Περιττεύει ο δικός μας σχολιασμός.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Για τους δημάρχους – υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής

 

Καμιά δημοτική αρχή δεν θέλει να τελειώσει τη θητεία της χωρίς έργο και χωρίς να αφήσει το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία που έχει ως σημείο αναφοράς.

Για να το πετύχει αυτό θα χρειαστεί μελέτες, χρήματα και κυβερνητική στήριξη.

Δεν αναφερόμαστε στα μικρής κλίμακας έργα που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει από το δικό της προϋπολογισμό, που είναι χρήματα κυρίως των δημοτών.

Μιλάμε για αναπτυξιακά έργα, για έργα υποδομής που έχει ανάγκη ένας τόπος, όπως τα σχολικά κτήρια, τα λιμενικά έργα, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα έργα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έργα που αναδεικνύουν το την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως π.χ. στη δική μας περίπτωση είναι τα αρχαία λατομεία και άλλα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προγράμματα που τα διαχειρίζονται τα υπουργεία και οι περιφέρειες και οι δήμοι προτείνουν, πιέζουν ή και απαιτούν και οι υπουργοί αποφασίζουν.

Εάν ο δήμαρχος είναι κυβερνητικός, έχει ευκολότερη πρόσβαση στα προγράμματα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ώριμους φακέλους των έργων και ο υπουργός δεν έχει εξαντλήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε έργα άλλων δήμων. Γιατί, εάν έχει εξαντληθεί η χρηματοδότηση, θα του πει να περιμένει, μήπως από την αξιολόγηση των φακέλων των έργων, κάποια έργα στερούνται ωρίμανσης, θα τεθούν εκτός προγράμματος και επομένως θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους σε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση δημάρχους.

Αυτά για τους δημάρχους που είναι καλά παιδιά, προβάλλουν το κυβερνητικό έργο και στις εθνικές εκλογές επιστρατεύονται για να αυξήσουν τη δύναμη του κόμματος στην περιοχή τους, χρησιμοποιώντας το ρουσφέτι, που συχνά αποτελεί την κατάρα για ένα τόπο, αφού διχάζει την κοινωνία σε ημέτερους και μη.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της Πάρου, με τη διαφορά, ότι ούτε αυτήν την κυβερνητική σχέση μπόρεσε να αξιοποιήσει, με αποτέλεσμα πολλά έργα υποδομής του νησιού να σέρνονται για ολόκληρες δεκαετίες.

Και αναφερόμαστε στην έλλειψη σχολικών κτηρίων και υποδομών στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στην κατάντια του σκουπιδότοπου, στο κυκλοφοριακό, στα λιμενικά έργα και σε άλλα έργα που αναγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχει προοπτική πραγματοποίησής τους, όπως π.χ. ο δεύτερος περιφερειακός της Παροικιάς.

Κατά τα άλλα ο δήμαρχος μετέτρεψε το δήμο μας σε κυβερνητικό κομματικό παράρτημα στερώντας τον διεκδικητικό του χαρακτήρα, διευκολύνοντας τα κυβερνητικά σχέδια που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν ήδη εισβάλει στο νησί μας καταστρέφοντας το φυσικό του περιβάλλον και εξαντλώντας τις αειφόρες πηγές του.

Αυτή είναι η μία εκδοχή κομματικοποιημένου δήμου. Υπάρχει η άλλη για την οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Τον ΕΝΦΙΑ τον θυμάται κανείς;

 

Το σημερινό μας άρθρο βασίζεται σε ειδήσεις που εμφανίστηκαν στην ροή των ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά λόγω μεγαλύτερων σε ενδιαφέρον γεγονότων, υπερκεράστηκαν, πέρασαν στα ‘ψιλά’ και ξεχάστηκαν, ενώ έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην τσέπη μας. Λίγο μεγάλο, αλλά χρειάζεται η εισαγωγή, για το δια ταύτα:

Στους δήμους θα περάσει σταδιακά από το 2022 η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο μηχανισμός είσπραξης θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση καθώς ενισχύει την ανεξαρτησία των δήμων δια της αποκέντρωσης πόρων και εντάσσεται σε αυτές που προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
(Έθνος, 18.12.2020)

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τον Απρίλιο του 2022, αναφέρθηκε  στην ανάγκη να απεξαρτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, κάτι που θα επιτευχθεί αν μεταφερθούν οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε -ένας λόγος παραπάνω- εκείνοι να είναι υπόλογοι στους πολίτες για το πώς αξιοποιούν τα χρήματά τους.
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανεξαρτητοποίηση και ενηλικίωση της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει ένα σημείο μετάβασης που θα μπορούσε να περιγραφεί στη φράση “δείξε μου το χρήμα!”. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, οπότε κάθε φορά που θέλουμε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθούμε στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη κι αν διαθέτουμε και σχεδιάζουμε τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία, πράγμα που ούτως ή άλλως κάνουμε ως δημοτική αρχή. Υπάρχει ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να διασφαλιστούμε, να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς του πολιτικού συστήματος. Θα σήμαινε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια θα ήταν άμεσα υπόλογοι στους πολίτες τους για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους», ήταν η σχετική αναφορά του κ. Μπακογιάννη στο θέμα
. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 7.4.2022)

Διορθώσεις στις τιμές ζώνης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022, οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ζητήσουν αρκετοί δήμοι της χώρας.
Οι πρώτες ενστάσεις αναμένεται να κατατεθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών από νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια, η Κως και η Κεφαλονιά όπου οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά και από δήμους όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Χερσόνησος στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και του Ναυπλίου. Εξαιρετικά πιθανό είναι να ζητηθούν διορθώσεις και από δήμους της Αττικής όπου οι τιμές ζώνης ναι μεν αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά η αναπροσαρμογή δεν οδήγησε στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
(Καθημερινή, 15.11.2022)

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι από την Αστυπάλαια ότι: "έγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μία αδικία η οποία θα διορθωθεί" δεν ήταν υπεκφυγή για να αποφύγει τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής.

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η επανεξέταση των τιμών ζώνης σε όλες τις περιοχές που καταγράφονται υπερβολικές αυξήσεις και που οδήγησαν σε εξωπραγματικό ΕΝΦΙΑ. Καλούνται λοιπόν οι Δήμοι να προχωρήσουν σε ενστάσεις μέχρι το τέλος του έτους και να παρουσιάσουν τη δική τους γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.
Με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.  Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι Δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο το τη μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.  Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσουν και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα η τιμή ζώνης στην Αστυπάλαια από τα 650 ευρώ το τ.μ. εκτινάχθηκε στα 800-2.150 το τ.μ.
(Capital.gr, 14.11.2022)

Στην Πάρο, οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά +20% περίπου. Αλλά πέρασαν απαρατήρητες, καθώς το τελικό ποσό πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2022, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν λιγότερο από τα προηγούμενα έτη, λόγω κατάργησης του Συμπληρωματικού Φόρου και άλλων μαθηματικών ‘επεμβάσεων’.

Οπότε οι (ρητορικές πάντα…) ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή είναι 2:
1. Αναφέρθηκε καθόλου, κάτι για την μεταφορά τμήματος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, στο Ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, έστω και σε πηγαδάκια;
2. Έχει κάνει κάτι η Δημοτική Αρχή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Πάρο; Η 
μεγαλύτερη αύξηση είναι σε Μάρπησσα, Κώστο κλπ, δηλ μακριά από τα ‘φιλέτα’.

Η προθεσμία λήγει σε ένα μήνα!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Με αφορμή την εκδήλωση για τα αρχαία λατομεία

 


Άλλη μια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων.

Συμμετέχουν φορείς και αξιόλογοι επιστήμονες με τη φιλοδοξία αυτή τη φορά να γίνει κάτι.

Μακάρι.

Δεν είναι άγνωστες οι αρχαίες στοές και το μοναδικό λευκό και διαυγές μάρμαρο της Πάρου.

Γνωστό σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, αφού από αυτό το υλικό δημιουργήθηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες πολλά από τα αριστουργήματα της γλυπτικής του αρχαίου κόσμου.

Όμως ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, που οι αντίρροπες δυνάμεις τσακίζουν κόκκαλα.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει η ανάδειξή τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι θυμάται τις προσπάθειες που έγιναν επί υπουργίας Ελισάβετ Παπαζώη, που όμως σταμάτησαν μετά την αντικατάστασή της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και επιπλέον έχουμε την τύχη στις Κυκλάδες να υπηρετεί ένας δραστήριος αρχαιολόγος, ο προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νομού μας, ο Δημήτριος Αθανασούλης.

Όμως για να προχωρήσει αυτό το μεγαλεπήβολο έργο, θέλει δουλειά πολύ, σύμπνοια, και συνεχείς προσπάθειες, γιατί η ασυνέχεια των προσπαθειών αποτελεί την κατάρα που μας συνοδεύει.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 11:00 Π.Μ.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Πάρκο Αρχαίων Λατομείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με σκοπό να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς και τον λαό της Πάρου για τις προσπάθειες για την προστασία των αρχαίων λατομείων και τη δημιουργία αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαράθι και περιλαμβάνει ενημέρωση για την πρόοδο της γεωλογικής έρευνας των υπογείων στοών από τον καθηγητή Βασίλη Μαρίνο.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Κυριακή 27/11/2022, 11:00 π.μ.
Στην Αίθουσα του Π.Σ. ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ

11:00 Έναρξη / Χαιρετισμοί

  • Άννα Κάγκανη, ΔΣ ΑΜΚΕ
  • Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου
  • Κώστας Μπιζάς, Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου

11:15 Εισαγωγή: Το πλαίσιο των δράσεων για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Πάρου

  • Ελένη Καλάβρια, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

11:30 Η τρισδιάστατη ψηφιακή τοπογραφική αποτύπωση και γεωλογική έρευνα των υπογείων στοών

  • Βασίλης Μαρίνος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ

12:00 Οι δράσεις για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων της Πάρου: Ρόλος και προτεραιότητες της ΑΜΚΕ

  • Νίκος Μαλατέστας, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΜΚΕ

12:15 Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας: Στρογγυλό τραπέζι και γενική συζήτηση

  • Εκπρόσωποι: ΦτΠΑ, ΠΣ ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ, ΟΠΑΣ, Ένωσης Ξενοδόχων, ΠΕΣ ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΙΑΠΚ
    Συντονιστής: Σπύρος Μητρογιάννης, ΔΣ ΑΜΚΕ

12:45 Σύνοψη και συμπεράσματα

  • Ελένη Καλάβρια, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
  • Μάνια Αμπατζή & Γιώργος Βλαντάς, ΔΣ ΑΜΚΕ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Χρειαζόμαστε και άλλα Πάρκινγκ στον Περιφερειακό

 


Η δημοτική αρχή προβάλλει το έργο της , όποιο είναι αυτό και καλά κάνει. Και δική μας δουλειά είναι να επισημαίνουμε τις αδυναμίες της, τα λάθη της και τις παραλείψεις της, για να την βελτιώνουμε.

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε δυσάρεστοι, αφού δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν μας απασχολεί. Μας ενδιαφέρει ο τόπος και η μελλοντική του πορεία.

Η ΔΕΥΑΠ εκτέλεσε ένα μεγάλο έργο. Συνέδεσε την αφαλάτωση του Παρασπόρου με το κεντρικό δίκτυο και τη δεξαμενή των Αγίων Αναργύρων, δημιουργώντας όμως σοβαρά προβλήματα στον πολύπαθο περιφερειακό της Παροικιάς.

Τις μέρες αυτές, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, ο δρόμος ασφαλτοστρώνεται. Και αυτό είναι καλό.

Όμως υπάρχουν θέματα.

Δεν θα αναφερθούμε στην έλλειψη των πεζοδρομίων, που τον καθιστούν επικίνδυνο για τους πεζούς. Με αυτά ασχοληθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Η απουσία τους, τον έχει καταστήσει άκρως επικίνδυνο, ιδιαίτερα την νύχτα, που ο δημοτικός φωτισμός είναι ελάχιστος.

Θα ασχοληθούμε με την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων παρκινγκ, πέραν των υφισταμένων, τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν εκτάσεις δεξιά και αριστερά του περιφερειακού, ευτυχώς ακόμη αδόμητες, που μπορούν να προσθέσουν νέα παρκινγκ στα υπάρχοντα.

Τολμήστε να τις αξιοποιήσετε. Ελάτε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και διαπραγματευτείτε την ενοικίαση ή την αγορά τους. Και εάν δεν υπάρξει συμφωνία προχωρήστε σε απαλλοτριώσεις. Τα χρειαζόμαστε. Και εάν τα οικονομικά διαθέσιμα του Δήμου δεν είναι αρκετά, προχωρήστε σε δανεισμό από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με δανεισμό αγοράστηκε και το Ξενία.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Τελικά μας χαρακτηρίζει αδράνεια και ασυνέχεια στις πράξεις μας

5.7.2022. Ολιγόωρη επίσκεψη στην Πάρο.

Στις μέρες μας ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο, ζούμε την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Και επειδή η επικοινωνία έχει αναχθεί σε επιστήμη, ο ψεύτικος λόγος γίνεται πιστευτός ευχερέστερα.

Τα μέσα ενημέρωσης με την ανάπτυξη της τεχνολογίας συχνά κάνουν το μαύρο άσπρο και προκαλούν, όταν το θελήσουν, τέτοια και τόση σύγχυση που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα.

Όμως υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η αλήθεια βγάζει μάτι. Μην πάει ο νους σας σ΄αυτά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, στον παπά που τα ΜΜΕ τον ξέσκισαν στην κυριολεξία, όταν τα ίδια μέσα τον είχαν προβάλει ως εικόνα αγίου, ούτε στις υποκλοπές, από το κινητό μας, που αποδείχτηκε ότι είναι ο μεγαλύτερος ρουφιάνος όλων των εποχών.

Εμείς θα ασχοληθούμε με ήσσονος σημασίας θέμα, που και αυτό έχει πέσει θύμα της επικοινωνίας με ψεύτικες υποσχέσεις και που είναι μείζονος σημασίας για το νησί μας.

Πρόκειται για το κουφάρι του ΣΑΜΙΝΑ, που για χρόνια ρυπαίνει τις ακτές μας με ορατές και μη ορατές μολύνσεις.

Ίσως μας πουν ότι το θέμα δεν απασχολεί την επικαιρότητα της Πάρου. Συμφωνούμε. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το καθιστούμε και πάλι επίκαιρο.

Τι μας έλεγε στις 5 Αυγούστου του 2020 από την Πάρο ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης; Σας το θυμίζουμε: «…δρομολογούμε τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν.2881 για την ανέλκυση του ναυαγίου».

Από τότε πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια. Έγινε κάτι το ουσιαστικό; Τίποτε απολύτως. Και εμείς τι κάναμε εκτός από τις αναμνηστικές φωτογραφίες που βγάλαμε μέσα και έξω από το Δημαρχείο; Μία 'Υπενθύμιση'. Δηλ, τίποτε απολύτως. Επικοινωνία με ωραία λόγια. Αυτό ήταν όλο.

Τελικά μας χαρακτηρίζει αδράνεια και ασυνέχεια στις πράξεις μας. Γι΄αυτό δεν προχωρούν σε λύση μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά μας.

Στην ημερίδα που έγινε πρόσφατα για τα παριανά οικοσυστήματα, αναφέρθηκε κάτι για το τεράστιο σκουπίδι που μολύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της Πάρου;

Μήπως θα πρέπει να γίνει ημερίδα και γι΄αυτό;

Σύσκεψη για την ανέλκυση του Σαμίνα, 5.8.2020.
Πηγή: Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Αεροδρόμιο Πάρου: καμιά είδηση, καμιά πληροφορία για την πορεία του έργου. Πλήρης συσκότιση.

 

Κάποιος πρέπει να μας ενημερώσει για το πολύπαθο έργο του αεροδρομίου. Προχωρεί, δεν προχωρεί, είναι μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση, εάν καθυστερήσει η εκτέλεσή του, κανένας μας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει.

 Η δημοτική αρχή και οι βουλευτές μας δεν θα έπρεπε να βγάλουν έστω ένα δελτίο τύπου για να μας πουν, που ακριβώς έχει σκαλώσει αυτό το μεγάλο έργο των 47 εκατομμυρίων ευρώ;
Τα καθησυχαστικά "μέχρι τέλος του χρόνου, αρχές '23 έχουμε τελειώσει", δεν αρκούν πλέον.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Στο μεταξύ η ξεφτίλα με τους επιβάτες, που περίμεναν και αυτό το καλοκαίρι έξω από την σχεδόν ανύπαρκτη αίθουσα αναχωρήσεων, συνεχίστηκε, εκθέτοντας όχι μόνο το νησί μας αλλά και τον ελληνικό τουρισμό εν γένει.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Πάρου παραμένει αναξιοποίητος

 

1900. Ανασκαφές στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή (D.A.I.)

Η Πάρος είναι ευλογημένος τόπος. Δεν είναι μόνο το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον που την καθιστά προνομιούχο νησί. Το ίδιο περιβάλλον με μικρές παραλλαγές διαθέτουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Αυτό που την καθιστά ξεχωριστό νησί είναι το μάρμαρο που υπάρχει σε αφθονία στα πετρώματά του και που χάρη σ΄αυτό υπήρξε πηγή πολιτισμού και πλούτου στην αρχαιότητα.

 Στις μέρες μας το ίδιο υλικό, με τους υπόγειους ταμιευτήρες που έχει δημιουργήσει, μας παρέχει μεγάλες ποσότητες νερού που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες μας από την πηγή αυτή της ζωής.

Η Πάρος είναι προνομιούχο νησί και λόγω του αρχαιολογικού του πλούτου, που παραμένει αναξιοποίητος από το κράτος των Αθηνών, αλλά και από τη δική μας αδιαφορία.

Αρχαίες στοές εξόρυξης του μοναδικού σε λευκότητα και διαύγεια μαρμάρου, που κινδυνεύουν με κατακρήμνιση από σύγχρονες δραστηριότητες, υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, που είναι αφημένοι στην τύχη τους, πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα που δεν εκτίθενται, επειδή η κατασκευή μεγάλου και σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου έχει μπει στο χρονοντούλαπο, το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο της Εκατονταπυλιανής, που από την εποχή της αναπαλαίωσης από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, ελάχιστα έχουν γίνει ως συνέχεια και τέλος η Μονή Πατέρων, το γνωστό ως Φραγκομονάστηρο, που θα μπορούσε να αναπαλαιωθεί και να αποτελέσει το κόσμημα της Παροικιάς, όλος αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος του νησιού μας πρέπει να αναδειχθεί.

Κάποιος εύλογα θα μπορούσε να μας πει, ότι αυτό είναι έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καμία αντίρρηση. Όμως η συνεργασίας της Εφορείας και με το Δήμο θα μπορούσε να επιφέρει αποτελέσματα σε πολλά από αυτά που πιο πάνω εκτέθηκαν.

Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έπραξε τίποτε το ουσιαστικό, ενώ θα μπορούσε. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε, ήταν να προσκαλέσει τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού μας τον δραστήριο κ. Αθανασούλη, σε θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να του δηλώσει διαθεσιμότητα στη στήριξη του έργου του. Θεωρούμε βέβαιο, ότι ο κ. Αθανασούλης θα είχε ανταποκριθεί, όπως άμεσα ανταποκρίνεται σε ότι του ζητηθεί.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη δημοτική αρχή.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Περί πονηρών το ανάγνωσμα

 


“Οι «πονηροί» της Πάρου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των κομμάτων για τα οποία ισχυρίζονται είτε ότι δεν προσφέρουν τίποτα στην πολιτική ζωή είτε ότι αυτά επιφέρουν μόνο κακό στην αυτοδιοίκηση”.

Αυτά διαβάσαμε πρόσφατα σε έντυπο της Πάρου.

Ποιούς εννοούν άραγε; Και γιατί ξεκίνησε η κατευθυνόμενη προσπάθεια να τους θέσουν εκτός παιδιάς; Τόσο πολύ φοβούνται να μην τους χαλάσουν τη μανέστρα και ξοδεύουν από τώρα τα προεκλογικά τους πυρομαχικά;

Εάν εννοούν εμάς, τους απαντάμε:

Στην πολιτική τα λάθη πληρώνονται και το “δις εξαμαρτείν” θα πληρωθεί ακόμη πιο ακριβά, όσα παραποιημένα και εάν δημοσίως προσκομίσουν.

Θα επαναλάβουμε για όσους δεν το έχουν διαβάσει ή συνειδητά το παραποιούν, παραπλανώντας τους αναγνώστες τους, αυτό που γράψαμε στην πρώτη μας ανάρτηση.

"Τα κόμματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατία μας και χωρίς αυτά δεν νοείται δημοκρατική λειτουργία. Όμως η όποια έλλειψη σεβασμού της αυτοδιοικητικής λειτουργίας δημοτικών παρατάξεων για προώθηση κομματικών και όχι αυτοδιοικητικών θέσεων, μας βρίσκει και θα μας βρίσκει αντίθετους. Δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε και θα συμβάλλουμε στο να αναδειχτούν νέες δυνάμεις που θα σέβονται και θα υπηρετούν με συνέπεια τις αυτοδιοικητικές αρχές στο δήμο μας".

Η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Η Πάρος διαθέτει αξιόλογες δυνάμεις που θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές λογικές και να συνυπάρξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού μας.

Μας ενδιαφέρει η Πάρος που ήδη έχει αρχίσει να λεηλατείται από τα αρπακτικά, που με το χρήμα που διαθέτουν, εξαγοράζουν συνειδήσεις και επιδιώκουν να καταστήσουν υποχείριό τους και εκτελεστικό τους όργανο το Δήμο μας.

Αυτό κυρίως επιχειρούμε να αποτρέψουμε με ένα δήμαρχο και ένα δημοτικό συμβούλιο που θα απολαμβάνει της πλειοψηφίας του παριανού λαού.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει να επιχειρηθεί.

Εμείς θα το προσπαθήσουμε.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Λίγα λόγια για τη συνοικία του Κάστρου της Παροικιάς

Δεν χρειάζονται πολλά για να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας. Ειλικρινές και συνεχές ενδιαφέρον χρειάζεται και πρακτικό μυαλό.

Ο οικισμός της Παροικιάς διαθέτει στοιχεία μοναδικά που συνθέτουν ολόκληρη την ιστορία της Πάρου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Μόνο μια συνοικία του, το Κάστρο να επισκεφτείς, σ΄αυτήν και μόνο, θα συναντήσεις αρχαιότητες, όπως το ναό της Αθηνάς, το ενετικό κάστρο, κατασκευασμένο από αρχαία μάρμαρα, που θυμίζει την εποχή της φραγκοκρατίας, τα παρεκκλήσια που κατασκευάστηκαν από την εποχή της τουρκοκρατίας και μετά, σπίτια με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, βόλτα και στενά δρομάκια και το σήμα κατατεθέν της Παροικιάς, τον άγιο Κωνσταντίνο, που δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου λόφου με το χιλιοφωτογραφημένο ηλιοβασίλεμα.

Τι χρειάζεται;

Καθαριότητα, αντικατάσταση των φθαρμένων πλακόστρωτων, κατάλληλο φωτισμό με υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ και πληροφοριακή σήμανση πιο οργανωμένη με αντικατάσταση της παλιάς.

Αν εξαιρέσουμε τη δαπάνη της υπογείωσης των δικτύων, τα υπόλοιπα έχουν ελάχιστο κόστος.

Μια μικρή μελέτη χρειάζεται, που μπορεί να γίνει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας.

Το γιατί δεν έγιναν αυτά, φταίνε οι δικές μας επιλογές και τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε. Και από κοντά η δική μας αδιαφορία για τον τόπο μας.







Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Περιφερειακός της Παροικιάς: δρόμος πυκνής κυκλοφορίας χωρίς πεζοδρόμια

 

Μας ανήκει δικαιωματικά το βραβείο πρωτοτυπίας. Ο πλέον πυκνός σε κυκλοφορία οχημάτων δρόμος της Πάρου, ο περιφερειακός της Παροικίας στερείται σχεδόν σε όλο το μήκος του πεζοδρομίων.

Εάν εξαιρέσουμε τα πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν πριν από 25 χρόνια σε ελάχιστα τμήματα του περιφερειακού με πρωτοβουλία του τότε δημοτικού συμβούλου Χάρη Γιουρτζίδη, και μια 'απόπειρα' ελαττωματικής τελικά πεζοδρόμησης το 2013, καμιά άλλη δημοτική αρχή δεν τόλμησε να φτιάξει άλλα.

Από την παρούσα δημοτική αρχή, στο ξεκίνημά της, κάτι επιχείρησε να κάνει ο αντιδήμαρχος Πάνος Κεμπάμπης. Αλλά και πάλι, πέρα από μία αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης, στην πράξη δεν έγινε τίποτε απολύτως. Και αυτή η τετραετία πέρασε χωρίς να γίνει ούτε ένα μέτρο πεζοδρόμιο.

Όμως το πράγμα έφτασε πλέον στο απροχώρητο.

Τη νύχτα διαθέτει είτε ελάχιστο φωτισμό, είτε περιοχές με εκτυφλωτικό φωτισμό από φωτεινές επιγραφές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πεζοί είναι δυσδιάκριτοι, γεγονός άκρως επικίνδυνο.

Η νέα δημοτική αρχή, όποια και αν είναι, με την συναίνεση όλων των δημοτικών παρατάξεων πρέπει στα σοβαρά να καταπιαστεί με την κατασκευή των πεζοδρομίων του περιφερειακού.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει κόστος, επειδή δεν είναι εύκολη η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες, όμως προέχει η προστασία της ζωής μας. Είναι ζωτικής σημασίας έργο.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Το Πολυτεχνείο είναι πάνω από όλα γιορτή της αγωνιζόμενης νεολαίας

 

Η σημερινή μέρα θυμίζει πολλά στους παλιούς, που τότε, πριν από 49 χρόνια ήταν νέοι και το αίμα τους έβραζε. Στην αρχή ήταν λίγοι, αλλά αποφασισμένοι. Ήταν αυτοί που οργάνωσαν την εξέγερση και κατέλαβαν το Πολυτεχνείο με συνθήματα κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Μετά από λίγο έγιναν πολλοί. Μια τεράστια λαοθάλασσα που περικύκλωσε το γύρω χώρο του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας μια ελεύθερη ζώνη, στην οποία είχε καταλυθεί το ανελεύθερο καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας. Λίγες μέρες μετά το Πολυτεχνείο βάφτηκε με το αίμα των εξεγερμένων. Οι σιδερόφρακτες δυνάμεις του καθεστώτος σκότωσαν, τραυμάτισαν, βασάνισαν, φυλάκισαν, εξόρισαν, αλλά το πλήγμα που υπέστη από εκείνη την εξέγερση το καθεστώς, ήταν ανεπανόρθωτο. Μετά από ένα χρόνο η χούντα κατέρρευσε, αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει την τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι πάνω από όλα γιορτή της νεολαίας, γιατί οι νέοι μας, ήταν αυτοί που ξεσηκώθηκαν και ξεσήκωσαν το ελληνικό λαό, γράφοντας μια σπουδαία σελίδα αντίστασης στην νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Οι δικές μας προτάσεις για ένα ρεαλιστικό προεκλογικό δημοτικό πρόγραμμα (3)


Προτάσεων συνέχεια. Για τα αρχαία του λιμανιού της Παροικιάς

Θα το ξαναπούμε και πάλι. Τα προγράμματα των παρατάξεων πρέπει να είναι ρεαλιστικά και όχι να εικονογραφούν το μέλλον, στοχεύοντας στην παραπλάνηση του εκλογικού σώματος.

Εμείς συνεχίζουμε τις προτάσεις μας με ένα φαινομενικά εύκολο θέμα, που όμως είναι δύσκολο, επειδή έχουμε να κάνουμε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πρόκειται για τον κόλπο της Παροικιάς και τις αρχαιότητες που βρίσκονται στη λεκάνη μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Είναι γνωστά στους αρχαιολόγους τα σημεία που υπάρχουν αρχαιότητες εντός του κόλπου της Παροικιάς. Αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι δεσμευμένα και όχι ολόκληρος ο κόλπος. Αρκεί μια απόφαση του Κεντρικού αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Δεν έχει νόημα να μπαίνουν εμπόδια από μια υπηρεσία χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται για έργο που απαιτεί χρηματοδότηση. Πρόκειται για μια απόφαση που επαναφέρει τη λογική σε μια απόφαση, που σχετίζεται με την διαταραγμένη σχέση Δήμου και Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν.

Όσον αφορά τα αρχαία που αναπαύονται στο βυθό της λεκάνης του Αγίου Νικολάου, η ανάσυρσή τους είναι εύκολη και χωρίς μεγάλο κόστος.

Η ανάδειξή τους σε μια πλατεία της Παροικιάς μαζί με τις αρχαιότητες που φυλάσσονται πέραν της εικοσαετίας σε αποθήκη θα υπηρετούσε δύο σκοπούς: την παρουσίαση του σημαντικού έργου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και την προβολή τμήματος της αρχαίας Πάρου.

Είναι μια προσπάθεια που μπορεί να ολοκληρωθεί στο χρονικό πλαίσιο μια θητείας, αρκεί η νέα δημοτική αρχή, (εάν προκύψει), διεκδικήσει από το κράτος των Αθηνών τα αυτονόητα.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Τουριστική προβολή: όταν το προβαλλόμενο είναι αναντίστοιχο με την πραγματικότητα

Δεν θα διαφωνήσουμε με τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την προβολή του νησιού μας στις εκθέσεις τουρισμού του εξωτερικού, αν και αυτού του είδους η προβολή έχει πλέον περιορισμένα αποτελέσματα.

Εκεί που διαφωνούμε ριζικά είναι ότι διαφημίζουμε το νησί μας για παροχή υπηρεσιών που δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν, γιατί τότε κοροϊδεύουμε τους επισκέπτες μας.

Ένα από αυτά (το πρώτο) είναι η ασφάλειά τους κατά την παραμονή τους στο νησί. Το Κέντρο Υγείας και οι γιατροί που υπηρετούν σ΄αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζονται εξοντωτικά, αφού το σύνολο του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται ενώ ο αριθμός των γιατρών παραμένει ο ίδιος. Η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και αφορά όλους μας.

Ένα δεύτερο είναι η οδική ασφάλεια. Πολλά είναι τα τροχαία επειδή, οι δρόμοι απαιτούν βελτιώσεις. Ασφαλτοστρώσεις, οδική σήμανση και διαγραμμίσεις παρέχουν ασφάλεια στους επισκέπτες, αλλά και σε εμάς τους ντόπιους. Και βέβαια επισταμένος έλεγχος στα πάσης φύσεως ενοικιαζόμενα οχήματα.

Ένα τρίτο είναι οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης. Δεν είναι μόνο η έλλειψη οργάνωσης των χώρων αυτών. Απουσιάζει η σήμανση που οδηγεί σ΄αυτούς. Αφήνουν οι τουρίστες το αυτοκίνητό τους, επισκέπτονται τον οικισμό (αναφερόμαστε κυρίως στην Παροικιά) και αγνοούν την επιστροφή, επειδή δεν υπάρχει επαρκής σήμανση που οδηγεί στα παρκινγκ. 

Ένα τέταρτο είναι η καθαριότητα, που για τους επισκέπτες μας ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί κεκτημένο. Δεν είναι μόνο οι πολυσύχναστε περιοχές όπως είναι το λιμάνι και οι κεντρικοί δρόμοι των οικισμών, είναι και τα δρομάκια που δέχονται επισκέπτες και που αυτά έχουν επίσης σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας.

Τέλος για άλλη μια φορά θα αναφερθούμε στις δημοτικές τουαλέτες. Η απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται, μας ντροπιάζει όλους.

Ποιος θα πήγαινε για δεύτερη φορά σε ένα εστιατόριο με βρώμικες τουαλέτες;

Κάπως έτσι σκέπτονται και όσοι επισκέπτονται τις δημοτικές τουαλέτες.

ΟΙ αναντιστοιχία ανάμεσα στο προβαλλόμενο και την πραγματικότητα μας εκθέτει όλους και κάνει ζημιά σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί μας για δεύτερη φορά.

Ευτυχώς που οι επιχειρηματίες τουρισμού ανεβάζουν συνεχώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και σώζουν την κατάσταση. Αλλά μέχρι πότε;

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Όταν η γραφειοκρατία ακυρώνει έργα ζωτικής σημασίας για έναν τόπο. Μια διδακτική ιστορία.

Βαδίζαμε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990, όταν μια αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών της Πάρου, προσκεκλημένη από μεγάλη γερμανική εταιρεία, έφτασε στο Baden-Baden για να δει στην πράξη πως λειτουργεί στην πόλη αυτή της Γερμανίας η εγκατάσταση διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της περιοχής.

Στη Γερμανία η διαλογή γίνεται στην πηγή και αναφερόμαστε στο οργανικό σκουπίδι.

Το περιβάλλον, που οδήγησαν τη παριανή αντιπροσωπεία, δεν θύμιζε με τίποτα ότι ήταν χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων. Τι γίνονταν στην εγκατάσταση αυτή. Τα σκουπίδια τα άδειαζαν σε ένα μεγάλο όρθιο κύλινδρο. Εκεί γίνονταν ζύμωση από την οποία παραγόταν βιοαέριο. Στη συνέχεια με σωληνώσεις το μετέφεραν σε χώρο που υπήρχαν ηλεκτρογεννήτριες και την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος την πωλούσαν στην πόλη.

Ότι απέμενε από τη ζύμωση, το τοποθετούσαν σε μια λεία τσιμεντένια επιφάνεια που είχε υπόγεια σωλήνωση, από την οποία διοχέτευαν οξυγόνο και μετέτρεπαν τη μάζα σε οργανικό λίπασμα.

 Η πρόταση της εταιρείας ήταν να κατασκευαστεί κάτι ανάλογο και στην Πάρο.

Με την επιστροφή της παριανής αντιπροσωπείας στο νησί, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις και η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με τους Γερμανούς για την ίδρυση ΕΠΕ με μέτοχο το δήμο και τη γερμανική εταιρεία. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών επισκέφτηκαν τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και ερευνώντας το θέμα διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τέτοιου είδους συμπράξεις και η όλη προσπάθεια ναυάγησε στα λιμνασμένα νερά της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

Το τι έγινε μετά, το περιγράψαμε στο χθεσινό μας σχόλιο.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Απορρίμματα και περιβάλλον: Μια πονεμένη ιστορία

 

Αν κάνουμε την υπόθεση, ότι μπήκε τάξη στην καθαριότητα παντού, σε όλους τους οικισμούς του νησιού, που είναι σχετικά εύκολο για μια δραστήρια δημοτική αρχή, τότε πάμε στο δύσκολο, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος από τα παραγόμενα σκουπίδια. Και για μην λέμε πολλές κουβέντες, εκεί τα κάναμε μούσκεμα.

Πριν οργανωθεί ο ενιαίος δήμος, υπήρχαν στο νησί 7 σκουπιδότοποι, όσοι ήταν οι ΟΤΑ του νησιού και ένας επιπλέον στο Άσπρο Χωριό, που διοικητικά υπάγεται στην κοινότητα Λευκών. Τότε τα σκουπίδια καίγονταν.

Στη συνέχεια ήρθε η απαγόρευση της καύσης και το σκέπασμα των σκουπιδιών με χώμα. Ακολούθησε η κατάργηση των σκουπιδότοπων, εκτός από αυτόν της Παροικιάς. Και επειδή η πίεση για την κατάργηση και αυτού του σκουπιδότοπου ήταν πολύ μεγάλη, λόγω της επαφής του με τα επιφανειακά αρχαία λατομεία, ο δήμος αγόρασε έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση Καμπί και έπειτα από πολλές προσπάθειες δημιούργησε τάφρο καλυμμένη με μεμβράνη και με σύστημα παροχέτευσης των υγρών για την προστασία του υπεδάφους, το λεγόμενο κύτταρο, όπου εκεί γίνονταν η εναπόθεση των σκουπιδιών.

Μέχρις εδώ ας πούμε ότι τα πράγματα ήταν ανεκτά, γιατί μετά υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις οφειλόμενες στην αδράνεια της δημοτικής αρχής.

Γιατί με το ξεκίνημα της λειτουργίας του κυττάρου, έπρεπε ταυτόχρονα να ξεκινήσει η κατασκευή ενός δεύτερου. Αυτό όμως δεν έγινε και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας , υπήρξε η υπερφόρτωση του κυττάρου, η καταστροφή του έργου και το σημερινό αδιέξοδο.

Κατόπιν αυτού και μετά τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχολεί πολλά νησιά του Νότιου Αιγαίου, ανέλαβε η περιφέρεια να λύσει το πρόβλημα.

Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει, αλλά ας αισιοδοξούμε. Στο μεταξύ δημιουργήθηκαν και άλλοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, που μετά από μια καταγγελία, ο Δήμος θα βρεθεί κατηγορούμενος.

Και όμως λύση θα είχε βρεθεί τρεις δεκαετίες πριν, εάν το τότε Υπουργείο Εσωτερικών είχε το νομικό πλαίσιο που θα την επέτρεπε. Αλλά δυστυχώς ατυχήσαμε και η Πάρος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, να λύσει με πλέον σύγχρονο τρόπο το πρόβλημα.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Οι δικές μας προτάσεις για ένα ρεαλιστικό προεκλογικό δημοτικό πρόγραμμα (2)



Ας πούμε για την καθαριότητα, που αυτή πρωτίστως ενδιαφέρει τον δημότη.

Η Παροικιά, η πρωτεύουσα του νησιού, ήταν πριν αναλάβει η διοίκηση Κωβαίου, καθαρή. Και αναφερόμαστε στην Παροικιά γιατί εκεί κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα. Οι δρόμοι της Παροικιάς, οι πλατείες της και γενικότερα οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν πρόβλημα.

Πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό και οι αναθέσεις στον τομέα της καθαριότητας και να ελέγχεται η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.

Να επιδιωχθεί από τα σχολεία η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας σχετικά με την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή.

Να υπάρξει ωράριο στο οποίο θα γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων και επιτέλους να ξεκινήσει η υπογείωση των κάδων, που εκτός από απαράδεκτο αντιαισθητικό θέαμα που εμφανίζουν, αποτελούν κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών στα σημεία των χειμάρρων που έχουν τοποθετηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι με την κλιματική αλλαγή τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αυξάνουν σοβαρά την πιθανότητα πλημμυρών.



Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Τι ζητούμε από την αυτοδιοίκηση

 

Η αυτοδιοίκηση πέραν των άλλων αποτελεί και μια πρόκληση προς τις κεντρικές εξουσίες. Να «πιάσει» την ουσία της πολιτικής και να δώσει μαθήματα προς το κέντρο. Είναι η αλφαβήτα της πολιτικής. Η άποψη ότι αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο κεντρικών ιδεολογιών είναι λάθος και δείχνει αδιέξοδους δρόμους γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουμε παρά ελάχιστα δείγματα λαμπρής τοπικής πολιτικής. Αυτονόητο είναι ότι τα κόμματα, οι κεντρικοί φορείς εξουσίας και άλλοι που έχουν συμφέροντα και λόγο και ισχύ θα θελήσουν να ποδηγετήσουν τους Δήμους και τις Κοινότητες εκεί που υπάρχουν ακόμα. Αλλά αυτό είναι που πρέπει να αμφισβητηθεί.

Και ποια είναι η ουσία της πολιτικής που θέλουμε να «πιάσει» το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο;

α) Η ανάγνωση των τοπικών προβλημάτων και η δρομολόγηση λύσεων με την αξιοποίηση δυνάμεων και δυνατοτήτων που προσφέρονται.

β) Η καλλιέργεια με όλες τις δυνάμεις της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με συνελεύσεις και δημόσιους διαλόγους και με κάθε άλλον μέσον.

γ) Η φροντίδα για πολύπλευρη και τακτική ενημέρωση για όλα τα τοπικά θέματα.

δ) Η φροντίδα για τη λειτουργία των Κοινοτήτων όλων και τη συνεργασία μεταξύ τους και με το Δημοτικό Συμβούλιο.

ε) Η ανάγνωση με βάση την καθημερινή εμπειρία όλων των αδυναμιών του θεσμικού πλαισίου, ώστε κάθε φορά να υπάρχουν προτάσεις προς βελτίωση.

στ) Η συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να καταστεί καθεστώς και να ξεχωρίσουν κάθε φορά αξιόλογες ικανότητες και πρωτοβουλίες.

ζ) Η συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια ώστε από νωρίς οι νέοι να αποκτήσουν διάθεση συμμετοχής και να λαμβάνουν πολύτιμες εμπειρίες.

η) Και αυτό που δεν προσέχεται, αλλά είναι από τα σοβαρότερα. Η διαρκής επαγρύπνηση και εργασία ώστε τα όρια της ελευθερίας και της ευθύνης των Δήμων να διευρύνονται. Να μην λέμε αυτά καθορίζει ο νόμος, που βεβαίως θα τα σεβόμαστε, αλλά τα όρια να τα πηγαίνουμε πιο πέρα ώστε με τον καιρό να αναπτύσσεται η ανάγκη για νέο θεσμικό καθεστώς.

θ) Ακόμα και αν η αυτοδιοίκηση παρουσιάζει τρωτά στην ανεξαρτησία της το ορθό είναι να τη θεωρούμε ανεξάρτητη ώστε η περισσότερη συμμετοχή να επιτυγχάνει αυτό ακριβώς!

ια) Τέλος είναι σοβαρό πολιτικό λάθος να θεωρούμε τους Δήμους προκεχωρημένα φυλάκια της πολιτικής του κέντρου. Να πειθαρχούμε στον ένα ή τον άλλο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Έτσι δεν φέρνουμε τίποτα καινούριο, αλλά επαναλαμβάνουμε αυτά του Κοινοβουλίου της Αθήνας.

Χρίστος Γεωργούσης

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Οι δικές μας προτάσεις για ένα ρεαλιστικό προεκλογικό δημοτικό πρόγραμμα (1)


Ας ξεκινήσουμε να γράφουμε τη δική μας πρόταση για το προεκλογικό πρόγραμμα, αρχής γενομένης από την οργάνωση του προσωπικού του Δήμου.

Τρεις είναι οι βασικές υπηρεσίες του Δήμου. Η οικονομική, η τεχνική και η υπηρεσία καθαριότητας. Είναι τα βασικά εργαλεία του δημάρχου, που χωρίς τη σωστή χρήση τους δεν μπορεί να παραχθεί έργο.

Οι άλλες υπηρεσίες είναι επίσης σημαντικές και οφείλουν να προσφέρουν στην εξυπηρέτηση των δημοτών, χωρίς επ΄ουδενί να υποτιμάται το έργο τους.

Ο Δήμος χρειάζεται επίσης μια καλά οργανωμένη νομική υπηρεσία, τουλάχιστον από δύο νομικούς, σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, γιατί οι τρέχουσες υποθέσεις χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου είναι ο δήμαρχος. Αυτός αξιοποιεί το προσωπικό, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Είναι τα χέρια και τα πόδια του και χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως.

Η παρούσα δημοτική αρχή διέλυσε την εσωτερική οργάνωση του Δήμου. Ενέπλεξε το προσωπικό σε έριδες και κάποιοι υπάλληλοι έχουν αυτονομηθεί προκειμένου να επιβιώσουν υπηρεσιακά και να προστατεύσουν τον εαυτό τους από λανθασμένες εντολές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου για πρώτη φορά ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Η πρώτη ενέργεια του νέου δημάρχου, εάν έχουμε αλλαγή της δημοτικής αρχής, είναι η οργάνωση του προσωπικού και η δημιουργία σχέσεων που θα το καταστήσουν παραγωγικό, χωρίς τριβές και στείρες αυταρχικές συμπεριφορές.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, ενώ το μόνιμο προσωπικό παραμένει μέχρι την συνταξιοδότησή του, κρατά όρθιο το Δήμο από ελλειμματικούς δημάρχους και είναι ο αλάνθαστος κριτής του έργου των δημάρχων που κατά καιρούς υπηρέτησαν τον Δήμο μας.