Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Μικρο-συνέντευξη #2: "Μεγάλοι άνθρωποι και μικρά παιδιά δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια μέσα στην πόλη"


 Δημοσιεύουμε το δεύτερο σχόλιο συμπατριώτη μας.

Δεν γνωστοποιούμε το όνομά του σεβόμενοι την επιθυμία του. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του. Δηλώνουμε πάντως ότι το σχόλιο δεν είναι κατασκευασμένο, όπως κάποιοι θα επιχειρήσουν να πουν. Μας ενδιαφέρει η ουσία των σχολίων, που ελπίζουμε να είναι πολλά, καταγράφοντας πραγματικότητες και καταστάσεις που δεν έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη.

Η Γ.Θ. εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο

Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.
1. Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
- Παρ’ όλα όσα ακούγονται και γράφονται για άνθηση του real estate, το γραφείο είναι 50% κάτω από την περσινή χρονιά. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι συνεχείς αλλαγές στην αξία και φορολόγηση των ακινήτων είναι μερικά μόνον που προβληματίζουν τους υποψήφιους αγοραστές, είτε για κατοίκηση είτε για εκμετάλλευση.

2. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
- Δεν υπάρχει λειτουργική κατάσταση τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στην Παροικιά όπου κατοικώ. Η αύξηση του μόνιμου πληθυσμού όσο και των τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς κανένα έργο υποδομής για πολλά χρόνια, έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας εφόσον δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης, που μειώθηκαν φέτος λόγω του καταυλισμού των τσιγγάνων, καμία απολύτως διαφύλαξη του παραδοσιακού οικισμού από τα τροχοφόρα, μηχανές τρέχουν με ταχύτητα μέσα στα σοκάκια. Μεγάλοι άνθρωποι και μικρά παιδιά δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια μέσα στην πόλη. Ούτε συζήτηση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

3. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
- Η Δημοτική αρχή δεν αφουγκράζεται τίποτα λες και δεν την ενδιαφέρει το κοινό όφελος των δημοτών. Αδιαφορεί πλήρως για τα παράπονα και τις συστάσεις των κατοίκων. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη θίξει τα κακώς κείμενα, να τα έχει καλά με όλους και να επανεκλεγεί στις επόμενες εκλογές.

4. Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
- Σκουπίδια, σχέδιο πόλης Παροικίας, κέντρο Υγείας Πάρου.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Μικρο-συνέντευξη #1: "Υγεία: Είναι να μη σου τύχει."


Δημοσιεύουμε το πρώτο σχόλιο συμπατριώτη μας.
Δεν γνωστοποιούμε το όνομά του σεβόμενοι την επιθυμία του. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του. Δηλώνουμε πάντως ότι το σχόλιο δεν είναι κατασκευασμένο, όπως κάποιοι θα επιχειρήσουν να πουν. Μας ενδιαφέρει η ουσία των σχολίων, που ελπίζουμε να είναι πολλά, καταγράφοντας πραγματικότητες και καταστάσεις που δεν έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη.

Καλή αρχή δημότες της Πάρου.

Μας μίλησε ο Γ.Κ., επιχειρηματίας στον Ξενοδοχειακό Κλάδο.

Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.

1.       Είστε ικανοποιημένος με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
-Κίνηση υπάρχει και μεγάλη, αλλά οι περισσότερες κρατήσεις έχουν γίνει τέλη 2021, αρχές του 2022 σε τιμές που ίσχυαν τότε. Η έκρηξη του πληθωρισμού και των λειτουργικών εξόδων στο τριπλάσιο, σχεδόν εξανεμίζει το όποιο κέρδος. Η κίνηση, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν δίνει λύση. Στον πελάτη μπορείς να μετακυλίσεις μικροαυξήσεις, που δεν αντισταθμίζουν πολλά πράγματα.

2.       Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
-Ο Δήμος είναι απών από παντού: στις αυθαιρεσίες στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, στην ασυδοσία και στις παρανομίες. Στις παραλίες γίνεται τυπικός έλεγχος τώρα, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, για τα μάτια του κόσμου. Τεράστιο το πρόβλημα της καθαριότητας, ιδίως μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου: Όλα τα σημεία συγκέντρωσης απορριμμάτων βρωμάνε από απόσταση πλέον. Απορώ τι κάνουν οι επαγγελματίες της εστίασης. Δεν διαμαρτύρονται; Η Αστυνόμευση είναι ένα τεράστιο μηδέν με τους κατοίκους να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ζούμε στο έλεος της ανυπαρξίας τους, σε πλήρη αναρχία.

3.       Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
-Κανένα και σε τίποτα! Ο κάθε ένας λειτουργεί αυτόνομα, κάνοντας ό,τι θέλει. Τρανό παράδειγμα τα ενοικιαζόμενα (αυτοκίνητα). Δεν είμαστε Μύκονος να έχουμε χώρο στο Λιμάνι για παράταξη των πάντων! Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τόσες επιχειρήσεις στο ίδιο σημείο εισόδου στο Νησί, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση που ζούμε όλοι.

4.       Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
-
Υγεία. Είναι να μη σου τύχει.
-Καθαριότητα. Η βρώμα των απορριμμάτων είναι παντού!
-Κυκλοφοριακό.

Σας ευχαριστούμε.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Επιστολή με Θέμα: Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας


Παροικία, Πάρος 28/8/2022

Προς
Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Κοινοποίηση
Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
ΜΜΕ Πάρου


Θέμα: Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα με την μίσθωση παραλιών για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων έχει πλέον γιγαντωθεί και χρειάζεται άμεσα επέμβαση και επανασχεδιασμό στρατηγικής από μέρους της Πολιτείας.

Με το ισχύον καθεστώς, την αποκλειστική διαχείριση έχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με τον εκάστοτε Δήμο, παρ’ όλη την είσπραξη του 70% των εσόδων,  να έχει απλώς καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης.

Με τις τελευταίες δε ρυθμίσεις για το έτος 2022, λόγω πανδημίας, στην πραγματικότητα δόθηκε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες για ολική κατάληψη παραλιών, ουσιαστικά απόλυτο δικαίωμα για δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών (μόνιμων ή ημιμόνιμων) και αυθαίρετες διαμορφώσεις προστατευόμενων περιοχών με σταδιακή μετατροπή τους σε ιδιωτικές.

Ο Δήμος μπορεί μόνο να καταγράψει καταγγελίες, για τις οποίες αυτοψία γίνεται από την ΕΤ.Α.Δ. σε νεκρές τουριστικά περιόδους, και φυσικά και πάντα, πολύ κατόπιν εορτής.

Η υποβάθμιση του Δήμου είναι τόση, που ακόμα και κανείς από τους Τοπικά υπεύθυνους να μην υπογράψει τις συμβάσεις/μισθωτήρια, η μίσθωση μπορεί να προχωρήσει κανονικά και ετεροχρονισμένα! Ακόμα και για κατασκευή για Α.Μ.Ε.Α, που ο Δήμος έχει υποχρέωση να κάνει, απαιτείται προηγουμένως άδεια από την ΕΤ.Α.Δ.!

Η άμεση επίπτωση αυτής της ιδιότυπης μονοπώλησης των παραλιών, σε συνδυασμό με το υπερβολικό αντίτιμο για υπηρεσίες, είναι η ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης σε πολύ κόσμο. Σε βάθος χρόνου δε, υποβάθμιση τοπίου, μη αναστρέψιμες βλάβες σε προστατευόμενες περιοχές και νομιμοποίηση ιδιωτικών παραλιών.

Φέτος, λόγω του απρόσμενου όγκου προσέλευσης τουριστών, έγιναν εμφανείς όλες οι αδυναμίες του συστήματος, οι δε απεριόριστες διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες λόγω Covid-19, έδωσαν την χαριστική βολή στην νομιμότητα. 

Σας παρακαλώ να επιληφθείτε άμεσα του θέματος.


Με εκτίμηση

Πέτρος Αυλήτης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου
Σύμβουλος Κοινότητας Πάρου





Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ο Λόγος στους Δημότες και όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό

 


Το καλοκαίρι του 2023, εάν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό, θα είναι ανάλογο με αυτό που διανύουμε φέτος.

Κοσμοπλημμύρα, ασυδοσία παντού, πλημμελής καθαριότητα και μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα στον περιφερειακό της Παροικιάς.

Σκοπεύουμε να ρωτήσουμε μεγάλο μέρος των κατοίκων του νησιού μας για τα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, ώστε κατά την προσεχή τουριστική περίοδο η εικόνα που θα εμφανίσει το νησί μας να είναι σαφώς καλύτερη από τη φετινή.

Θα επικοινωνήσουμε με συμπατριώτες μας και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να πουν τις απόψεις τους και να κάνουν προτάσεις. Δεν μας απασχολεί εάν θα είναι ανώνυμες ή επώνυμες. Μας ενδιαφέρει το περιεχόμενό τους και κατά πόσον αυτές είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, εάν γίνει η απαραίτητη προετοιμασία κατά την χειμερινή περίοδο.

Μας ενδιαφέρει να μιλήσουν οι δημότες και να ακουστεί η φωνή τους τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου και είναι νωπά ακόμα τα προβλήματα του καλοκαιριού.

Η δημοτική αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις και οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούνται στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν τον τόπο μας.

Η φωνή όμως της τοπικής κοινωνίας απουσιάζει και εμείς θα επιχειρήσουμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να μιλήσει.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ότι είναι η Οία για τη Σαντορίνη είναι η Νάουσα για την Πάρο.

 

Η Οία έχει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που έρχονται πούλμαν γεμάτα με τουρίστες για να το απολαύσουν και να το φωτογραφίσουν και στη Νάουσα έρχονται από όλη την Πάρο για να απολαύσουν το γραφικό λιμανάκι με το κάστρο πίνοντας ούζο με καταπληκτικούς μεζέδες.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι παραλίες με υπέροχες αμμουδιές που είναι απλωμένες σχεδόν σε όλο τον κόλπο, από τον Άι Γιάννη και τις Κολυμπήθρες μέχρι τη Σάντα Μαρία και ακόμα παραπέρα.

Όμως ένας τουριστικός τόπος με τόση έκταση, με μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, με ένα πλήθος επισκεπτών, που ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες δημιουργεί το αδιαχώρητο, έχει προβλήματα καθημερινότητας, τα οποία η δημοτική αρχή αδυνατεί να αντιμετωπίσει από έλλειψη οργάνωσης οφειλόμενη σε μη έγκαιρη προετοιμασία.

Η κουτσουρεμένη αυτοδιοίκηση της Νάουσας, όσο και να προσπαθεί, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πλήθος των καθημερινών προβλημάτων του χωριού, που δεν είναι πια χωριό, αλλά κωμόπολη.

Καταπατήσεις κοινοχρήστων χώρων, από συμφέροντα που μοιάζει να έχει συμβιβαστεί μαζί τους η δημοτική αρχή, η εξαφάνιση πεζοδρομίων από τους επιχειρηματίες που δεν ελέγχονται, προβλήματα με τους χώρους στάθμευσης και εδώ, όπως και στην Παροικιά, προβλήματα με τις δημοτικές τουαλέτες.

Και παρόλα αυτά οι Ναουσαίες και οι Ναουσαίοι επιμένουν μέσα από τοπικούς φορείς και με τον εθελοντισμό που τους διακρίνει να κρατούν το χωριό, στο βαθμό που μπορούν, ευπρεπισμένο και με εκδηλώσεις πολιτισμού ποιότητας, όπως αυτές του Πάρκου του Άι Γιάννη του Δέτη, που προκαλούν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Η Νάουσα αξίζει καλύτερης μεταχείρισης και εμείς στο βαθμό που θα πετύχει το εγχείρημά μας θα το επιχειρήσουμε.



Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, παίρνει σειρά η Πάρος

 

Εάν θελήσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία που ακολουθεί η Πάρος και την κατάληξη αυτής της πορείας, εάν δεν παρέμβουμε, δεν έχουμε παρά να δούμε το τι συμβαίνει στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Η Μύκονος ήταν το πρώτο νησί που άρχισε να προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών από τη δεκαετία του 1960. Σ΄αυτό συνετέλεσαν και οι αρχαιότητες της Δήλου, νησί ακατοίκητο στις μέρες μας , που στην αρχαιότητα έσφυζε από ζωή.

Όταν στη Μύκονο άρχισε και λόγω του μικρού της μεγέθους να συντελείται το αδιαχώρητο, επειδή την ανακάλυψαν ονόματα διεθνώς γνωστά για τον πλούτο τους ή γιατί μεσουρανούσαν στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, η Μύκονος έγινε «μόδα».

Ναρκωτικά, πορνεία πολυτελείας, μπράβοι προστάτες ισχυρών, μαφιόζοι, εγκληματικές φυσιογνωμίες και ό,τι άλλο κακό συναπάντημα το συναντούσες και το συναντάς στη Μύκονο.

Ο όρος Μυκονοποίηση με αρνητικό πρόσημο έχει ήδη μπει στο λεξιλόγιό μας.

Το δεύτερο νησί, που έγινε παγκόσμια γνωστό, η Σαντορίνη, το οφείλει στο ηφαίστειο, στη καλντέρα και στη γραφική Οία με το καταπληκτικό της ηλιοβασίλεμα. Και σ΄ αυτή τη γνωριμία και την τουριστική ανάπτυξη ρόλο μεγάλο έπαιξε και το μεγάλο στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο. Ήταν τότε που είχε επιλεγεί η Πάρος το 1958 από το ΝΑΤΟ για την κατασκευή του, αλλά η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής μαζί με πολιτικές δυνάμεις αντίθετες λόγω του ψυχρού πολέμου, απέτρεψαν την δημιουργία του.

Στη Σαντορίνη συμβαίνει πλέον το αδιαχώρητο με πολύ σοβαρά προβλήματα στην υποδομή του νησιού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου τουριστικού κύματος.

Ένας παλιός αυτοδιοικητικός του νησιού μας έλεγε πόσο έχει μετανιώσει που συνετέλεσε στην χωρίς όρια διαφημιστική καμπάνια της Σαντορίνης και ιδιαίτερα της Οίας.

Και τώρα μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ήρθε η σειρά της Πάρου που, εάν δεν προσέξουμε, τα συμβαίνοντα στα δύο νησιά μπορεί να πάρουν διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες που θα αλλοιώσουν τελείως τη φυσιογνωμία του νησιού αλλά και τις συνειδήσεις μας. 

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, μόνο που για την ώρα το έχουν αντιληφθεί λίγοι.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑ



Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου Κώστου πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων για το μεγάλο ευεργέτη της Πάρου Φραγκίσκο Βελέντζα.

Γεννημένος στον Κώστο , μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού και αργότερα αρχιμηχανικός, εγκαταστημένος στις ΗΠΑ, όπου δημιούργησε σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρα γη.

Ίδρυσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του και το προίκισε με μια πολυκατοικία που βρίσκεται στο Παγκράτι των Αθηνών για να έχει έσοδα πραγματοποίησης των σκοπών του.

Για λόγους ορθής και με διαφάνεια διαχείρισης των χρημάτων του Ιδρύματος, διατύπωσε την επιθυμία του, που η πολιτεία τη δέχτηκε, να προΐσταται του ιδρύματος δικαστικός λειτουργός και μέλη του συμβουλίου να είναι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της εκπαίδευσης.

Με χρήματα του Βελεντζείου κατασκευάστηκε το Κέντρο Υγείας Πάρου – Αντιπάρου, ενισχύθηκε οικονομικά η λειτουργία του, επιχορηγείται η κοινότητα Κώστου και αγοράστηκε το υγειονομικό αεροπλάνο που είχε συνολικό κόστος πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Βελεντζείου σιωπά και έτσι δεν γνωρίζουμε το εύρος της δραστηριότητας που έχει αναπτύξει. Ελπίζουμε με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του ιδρυτού του ιδρύματος, να το πράξει. Το οφείλει στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη της Πάρου


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τι γίνεται με τα αρχαία μας;

 



Πάρος 23 Αυγούστου 2022

Προς

την Υπουργό Πολιτισμού

Κυρία Λίνα Μενδώνη

Κυρία Υπουργέ,

Σας είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάρος, των οποίων η επίλυση αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου σας.

Εμείς απλώς σας τα υπενθυμίζουμε επιγραμματικά.

1.       Η διάσωση και η ανάδειξη των αρχαίων λατομείων

2.       Η κατασκευή νέου αρχαιολογικού μουσείου Πάρου

3.       Η ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής στο λιμάνι της Πάρου

4.       Ο περιορισμός του αρχαιολογικού ελέγχου του κόλπου της Παροικιάς

5.       Η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν ανασυρθεί από τον πυθμένα του λιμανιού, τα οποία φυλάσσονται σε νοικιασμένη αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

6.       Η ψηφιακή προβολή του μοναδικού μνημείου της Εκατονταπυλιανής

Επειδή για όλα τα προαναφερθέντα το υπουργείο σας δεν έχει πράξει κάτι το ουσιαστικό, θα επιθυμούσαμε να έχουμε μια εξήγηση, δεδομένου ότι η ανάδειξη και η προβολή του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού μας θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, που τόσο έχει ανάγκη η Πάρος.

Με εκτίμηση

Πέτρος Αυλήτης

 

Αρχιτέκτων

Πρόεδρος του Συλλόγου

Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς



Κοινοποίηση:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων
Βουλευτές νομού Κυκλάδων
Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

 

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Μέρα γιορτής η σημερινή μέρα για τη Νάουσα. Το χωριό γιορτάζει τα εννιάμερα της Παναγίας με όλη την λαμπρότητα που αρμόζει στη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας και το βράδυ βεγγαλικά και κουρσάρικα δρώμενα, με τον κόσμο κάθε χρόνο να δημιουργεί το αδιαχώρητο.

Αυτή είναι η μία όψη αυτής της περιοχής της Πάρου, που αναπτύχτηκε ταχύτατα και έγινε γνωστή για την ομορφιά της και τη φιλοξενία των κατοίκων της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την υφήλιο.

Η άλλη όψη της περιοχής είναι χρωματισμένη με σκούρα χρώματα.

Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με καταστάσεις που έχουν σκορπίσει ανησυχία και απογοήτευση σε αρκετούς Ναουσαίους και ιδιαίτερα στους πιο ευαίσθητους, που δεν βλέπουν μόνο το χρώμα του χρήματος, αλλά και όσα άλλα το συνοδεύουν.

Χρόνια πολλά στις Ναουσαίες και τους Ναουσαίους!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Οι αρχαιότητες της Πάρου και η θέση μας

 

Η αρχαιολογική υπηρεσία υπήρξε και παραμένει ο φτωχός συγγενής του ελληνικού κράτους.

Με ελάχιστα κονδύλια οι αρχαιολόγοι μας προσπαθούν να αναδείξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέρνουν κυρίως με χορηγίες εφοπλιστών. Παράδειγμα η ανασκαφή και η ανάδειξη του ιερού του Δεσποτικού από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο, που χωρίς τους χορηγούς που τον στήριξαν και τον στηρίζουν θα είχε πράξει ελάχιστα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα στην Πάρο που δεν απαιτούν χρήματα ή μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα ποσά με μία προϋπόθεση: την καλή συνεργασία του Δήμου μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Η τακτοποίηση του αύλειου χώρου της Εκατονταπυλιανής. Το υποσχέθηκε δημόσια ο προϊστάμενος της οικείας Εφορείας, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο.
  • Ο περιορισμός της αρχαιολογικής δέσμευσης του κόλπου της Παροικιάς, που δεν έχει λόγο να υφίσταται, αφού οι χώροι που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι γνωστοί στην αρχαιολογική υπηρεσία.
  • Ο ευπρεπισμός των αρχαιολογικών χώρων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου.
  • Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν από το λιμάνι της Παροικιάς και φυλάσσονται σε αποθήκη, πλησίον του αγίου Ραφαήλ, στο δρόμο προς τη Νάουσα.
  • Η σύνταξη μελέτης για τη αναπαλαίωση του Φραγκομονάστηρου στην Παροικιά.
  • Η αγορά από το δήμο, του χώρου των αρχαίων λατομείων με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αυτά χωρίς να αναφερόμαστε στα μεγάλα αρχαιολογικά έργα, όπως είναι η ανάδειξη των αρχαίων λατομείων ή η κατασκευή νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα προβάλλει αρκούντος τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πάρου.

Όμως για όλα όσα αναφέρθηκαν πρέπει να υπάρχει ευαισθησία, αισθητική καλλιέργεια και κυρίως πολιτική βούληση που ατυχώς τα τελευταία χρόνια στο δήμο μας είναι ανύπαρκτη.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Η υπουργός Πολιτισμού και η Πάρος

 

Μαρμάρινη κεφαλή γυναίκας που βρέθηκε στη λεκάνη του Αγίου Νικολάου

Η κυρία Λίνα Μενδώνη είναι γνωστή εις τους παροικούντας την Πάρο.

Πολιτικό τέκνο της πρώην υπουργού, Ελισάβετ Παπαζώη, παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού επί ΠΑΣΟΚ, ως γενική γραμματέας, για πολλά χρόνια και τώρα επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, αναβαθμισμένη σε υπουργό στο ίδιο υπουργείο μοιάζει να είναι αναντικατάστατη.

Αρχαιολόγος η ίδια, εργασιομανής, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας τις αρχαιότητες της Πάρου, όχι μόνο αυτές που ανέδειξε η Φωτεινή Ζαφειροπούλου ή ο Γιάννος Κουράγιος, αλλά και αυτές που βρίσκονται καλά φυλαγμένες υπό το έδαφος και στο θαλάσσιο χώρο, στη λεκάνη του Αγίου Νικολάου στην Παροικιά.

Και επειδή κάτι γνωρίζουμε και εμείς για τις τελευταίες, εκτιμούμε ότι εύκολα θα μπορούσαν να ανασυρθούν από το βυθό και να ελευθερωθεί ο πολύτιμος αυτός χώρος.

Θέματα με την αρχαιολογική υπηρεσία η Πάρος έχει πολλά, για τα οποία θα αναφερθούμε σε άλλο σημείωμα.

Όμως για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό έργο ανάσυρσης των αρχαιοτήτων από το βυθό, θα μπορούσε να είχε υπάρξει αποτέλεσμα, εάν υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον από το δήμαρχο.

Ακόμα και από την Ελισάβετ Παπαζώη θα μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση, εάν της είχε ζητηθεί.

Αλλά για ποιον δήμαρχο μιλάμε τώρα; Γι΄αυτόν που πέταξε στα σκουπίδια την εισήγησή της για το πάρκο του Αη Γιάννη του Δέτη, ένα στολίδι που όλοι καμαρώνουμε και που είναι δικό της δημιούργημα;

Η Παπαζώη υπήρξε και παραμένει κεφάλαιο για την Πάρο. Και αυτό το κεφάλαιο, εάν ευδοκιμήσει η προσπάθειά μας, εμείς θα το αξιοποιήσουμε.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΟΙ ΠΑΡΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ


Είναι πολλοί οι παριανοί που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν μακριά από τη γενέτειρα γη.

Οι περισσότεροι κατοικούν στην Αθήνα και τον Πειραιά και αποτελούν κεφάλαιο για τον τόπο μας που παραμένει για χρόνια αναξιοποίητο.

Ιδιαίτερα οι σύλλογοι των παριανών της Αθήνας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, εάν συντονιστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας.

Είναι κοντά στα κέντρα εξουσίας και εάν έχουν την αναγκαία πληροφόρηση και κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση ζητημάτων που χρονίζουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας που συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη στην εξέλιξη των αναγκαίων έργων της Πάρου.

Αλλά μια τέτοια προσπάθεια βαραίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου το Δήμο μας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάρει καμιά πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντίθετα είναι γνωστό αυτό που έγινε με την πρόταση της ΟΠΑΣ για το αγροκήπιο της Παροικιάς, που, εάν είχε λάβει σάρκα και οστά, θα είχε αλλάξει την εικόνα μια υποβαθμισμένης περιοχής. Αλλά οι τοπικοί άρχοντες εθισμένοι σ΄αυτήν την εικόνα της ντροπής, αφήνουν 20 στρέμματα γης εντός του οικισμού, χωρίς αξιοποίηση εδώ και 20 χρόνια.

Εμείς αντίθετα, που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά αυτοδιοικητική παράταξη στο νησί, δηλώνουμε εξαρχής ότι θα συνεργαστούμε με όλους τους συλλόγους των Αθηνών αλλά και με κάθε παριανό που μπορεί να συμβάλει, λόγω θέσεως, στην κοινή προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του νησιού μας.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Συχνά μια κρίση οδηγεί σε νέο ξεκίνημα


Πρόκειται για τον ιστορικό πολιτιστικό σύλλογο, τον «ΑΡΧΙΛΟΧΟ».

Ιδρύθηκε το 1976 ως αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος από τη συρραφή δύο καταστατικών:
του Εθνικού Πειραιώς και του πολιτιστικού συλλόγου Καισαριανής.

Από το ξεκίνημά του πολεμήθηκε από τις συντηρητικές δυνάμεις του νησιού, όσο κανένας άλλος σύλλογος, αλλά άντεξε και μεγαλούργησε.

Από τον «Αρχίλοχο» ξεκίνησε το πρώτο χορευτικό της Πάρου με δασκάλα τη γυμνάστρια Μαρία Τριπολιτσιώτου, η μουσική παιδεία της Πάρου με το Νίκο Σαρρή, τον Αριστείδη Βαρριά, τον Αλέξη Γκόκα κ.ά., το ελεύθερο βήμα  με το Χρίστο Γεωργούση.

Στον «Αρχίλοχο» είδαν το φως οι αφίσες του Στέλιου Γκίκα που κοσμούν την  αίθουσά του, τη μοναδική  αίθουσα πολιτισμού που διαθέτει η Παροικιά, που και αυτή υπάρχει χάρη στον ΑΡΧΙΛΟΧΟ και στο μεράκι δραστήριων μελών του.

Στην ακμή του, με πρόεδρο τον αείμνηστο συμβολαιογράφο Δημήτρη Κονδύλη, σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε συγκέντρωνε 2.500 κόσμο.

Αυτός ήταν ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ που είχε δημόσια άποψη και θέση για κάθε ζήτημα που αφορούσε την παριανή κοινωνία.

Βαριά η κληρονομιά προς του νεότερους συνεχιστές και ακόμα πιο βαρύ το όνομα.

Χρέος του Διοικητικού του Συμβουλίου είναι η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των μελών του για να συζητηθούν ανοιχτά όλα όσα έχουν οδηγήσει στην τωρινή κρίση και στις  παραιτήσεις.

Συχνά μια κρίση οδηγεί σε νέο ξεκίνημα και αυτή είναι η δική μας ευχή: να δούμε και πάλι τον ΑΡΧΙΛΟΧΟ πρωτοπόρο, με πολιτιστικές δράσεις και συμμέτοχο σε προσπάθειες που θα βγάλουν την τοπική μας κοινωνία από το τέλμα που την χαρακτηρίζει.

Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ

 

Η Ελληνική Πολιτεία σε μια καλή της φάση και έπειτα από πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά δημιούργησε το ΕΣΥ και στη θέση των υγειονομικών σταθμών τα Κέντρα Υγείας.

Ήταν τότε που ιδρύθηκαν και διοικούσες επιτροπές στα Κ.Υ. στις οποίες συμμετείχε και συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου. Πέρα όμως από αυτή τη θεσμοθετημένη θέση του δημοτικού εκπροσώπου, με την οποία η πολιτεία αναγνωρίζει τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα της δημόσιας υγείας υπάρχει και το παρεμβατικό ενδιαφέρον του Δήμου προς το υπουργείο Υγείας με προτάσεις που θα βελτιώσουν την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών στην υγεία.

Τα τελευταία χρόνια εκτός από κάποια ηχηρά και επικοινωνιακά, επί της ουσίας δεν έγινε τίποτε απολύτως σε επίπεδο δημοτικών παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση.

Εμείς, εάν ευδοκιμήσει η προσπάθεια μας και πάρει σάρκα και οστά μια όντως αυτοδιοικητική δημοτική παράταξη, το πρώτο που θα θέσουμε προς την όποια κυβέρνηση είναι η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Είναι ανεπίτρεπτο για ένα μόνιμο πληθυσμό 15.000 κατοίκων που σταδιακά φτάνει λόγω τουρισμού να προσεγγίζει πληθυσμούς μεγάλων πόλεων όπως είναι η Λάρισα ή τα Γιάννενα, να μην υπάρχουν σύγχρονες Δημόσιες δομές υγείας.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με την υγεία μας και να απαλλαγούμε από τον άρρωστο εγωκεντρισμό μας, ότι θα αρρωστήσουν όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΕΡΤ







Παροικία Πάρου, 16.8.2022

Προς
Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΡΤ Α.Ε., κον. Κωνσταντίνο Ζούλα
Διοικητικό Συμβούλιο ΕΡΤ Α.Ε.


Κοινοποίηση
Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας
Γραφείο Πρωθυπουργού
Δήμαρχος Πάρου
Έπαρχος Πάρου
Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου
Μ.Μ.Ε. Πάρου



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Κύριοι

Ως πολίτης της Πάρου, κάτοικος Παροικίας Πάρου, Σύμβουλος Κοινότητας Πάρου και Πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου, αισθάνομαι θλίψη και προσβολή για την μη τηλεοπτική κάλυψη της Πανελλήνιας εορτής του Ιερού Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής.

Σας υπενθυμίζω, ότι ο Ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής είναι ένα από τα αρχαιότερα θρησκευτικά μνημεία στον Ελλαδικό χώρο.

Φέτος η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αγνοώντας πλήρως τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Εκατονταπυλιανή Πάρου και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελαροπούλου, απογοήτευσε τόσο τους Παριανούς της διασποράς όσο και τους απλούς Πιστούς που περίμεναν να δουν την Θεία Λειτουργία και την Λιτάνευση της Εικόνας της Θεομήτορος από την τηλεόρασή τους.

Η Ε.Ρ.Τ. σχεδόν πάντα κάλυπτε την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης στο Νησί μας.

Θα παρακαλούσα να μου εξηγήσετε τους λόγους της μη κάλυψης των φετινών θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Με εκτίμηση
Πέτρος Α. Αυλήτης
Αρχιτέκτων-Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ


Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή, γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα.

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν οι Επίσκοποι: Παροναξίας Καλλίνικος, Χρυσουπόλεως Εμμανουήλ, Φιλαδέλφειας Μελίτων, Κεράμων Βαρθολομαίος.

Επίσημοι που παρέστησαν: Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης και Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Έπαρχος Πάρου Αντιπάρου Κων/νος Μπιζάς, ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, ο Δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος.

Τα πλοία που ήταν στο Λιμάνι, συνεόρτασαν με παρατεταμένα σφυρίγματα.

Το βράδυ έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις στην παραλία, με χορευτικά συγκροτήματα και ρίψη βεγγαλικών.

Και του χρόνου να είμαστε καλά,
ΑΛΛΑ
υπάρχουν ορισμένα πράγματα, που επισημάνθηκαν και από επισκέπτες αλλά και από συμπολίτες μας, και θα πρέπει μέχρι του χρόνου, να έχουν διευθετηθεί:

1.       Κουτσούρεμα της Λιτανείας, με κατάληξη στο Λιμάνι. Πατροπαράδοτα, η Λιτανεία περνάει από όλη την Πόλη. Η δικαιολογία του Covid 19 είναι άκυρη, καθώς δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας οι δε μάσκες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

2.       Η ΕΡΤ, πάντοτε παρούσα αυτές τις μέρες, φέτος ήταν τελείως απούσα, υποβαθμίζοντας τον πανηγυρισμό που παρίσταται ο Ανώτατος Άρχων της χώρας.

3.      Τα βεγγαλικά ήταν εντυπωσιακά και άφθονα μεν, αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι μετά τις συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού της Κοινότητας Πάρου, τα 5-10 λεπτά φωταψίας, καταναλώνουν πάνω από το 50% των ετήσιων εξόδων της.
Μήπως είναι καιρός το θέμα να μπει σε νέες βάσεις;

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της/Τι αξίζει να προσέξουμε στον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής.



Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσε ο επισκέπτης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, επισκεπτόμενος το ναό.
Όμως εμείς θα σταθούμε στα πλέον βασικά.

Η εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής

Είναι εξαίρετο έργο του 18ου αιώνα.
Είναι βρεφοκρατούσα στον τύπο της οδηγήτριας.
Καλύπτεται από αργυρή επένδυση που έγινε στο Βουκουρέστι το 1788 και είναι αφιέρωμα του Νικολάου Μαυρογένους, όπως και οι δύο άλλες εικόνες του τέμπλου.
Αξίζει να σταθεί ο προσκυνητής επισκέπτης στην απαράμιλλης τέχνης αργυρή επένδυση καθώς και στο περιεχόμενό της.
Πάνω στην επαργύρωση αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών με συντομογραφίες καθώς και όνομα του χρυσοχόου.
Διαβάζουμε:
Ιωάννου, Νικολάου, Πέτρου Μαυρογένους, Βοεβόδα, Μαρίας, Δόμνας και τέκνων 1788, Βουκουρέστι.
Και στη συνέχεια
Εχρυσώθη και εκοσμήθη δια χειρός Δημοσθένους Δημητριάδου, Κωνσταντινοπολίτου.

Η εικονογράφηση περιλαμβάνει 33 παραστάσεις . Απεικονίζονται τα σύμβολα των Ευαγγελιστών, οι περισσότεροι οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου και θαύματα της Παναγίας των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης.

Το σύνθρονο


Το σύνθρονο έχει τη μορφή αρχαίου θεάτρου και βρίσκεται στο βάθος της κόγχης του Ιερού βήματος.
Σύνθρονο υπάρχει και στον αρχαιότερο ναό του Αγίου Νικολάου.
Το σύνθρονο της Εκατονταπυλιανής έχει οκτώ σειρές ημικυκλικών εδωλίων και του Αγίου Νικολάου πέντε.

Στο μέσον της επάνω σειράς βρίσκεται ο θρόνος του επισκόπου.
Τα σπουδαιότερα σύνθρονα είναι δύο: της Εκατονταπυλιανής και της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.

Το κιβώριο







Το κιβώριο που μοιάζει με κουβούκλιο, σκεπάζει την Αγία Τράπεζα. Αποτελείται από 4 κίονες με διάτρητα κιονόκρανα που θυμίζουν κορινθιακό ρυθμό.

Πάνω από τα κιονόκρανα υπάρχουν τοξωτά επιστύλια στα οποία στηρίζεται ο ημισφαιρικός μονόλιθος ουρανός.

Ελάχιστα κιβώρια έχουν διασωθεί και ένα από αυτά είναι της Εκατονταπυλιανής.

Το βαπτιστήριο



Στη νότια πλευρά και σε επαφή με το ναό της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται το βαπτιστήριο. Το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σε όλη την ορθόδοξη ανατολή.

Η υπάρξή του επαληθεύει την παράδοση, ότι η Εκατονταπυλιανή είναι κτίσμα του 4ου αιώνα, αφού μέχρι τότε οι άνθρωποι βαφτίζονταν σε μεγάλη ηλικία και αφού περνούσαν από το στάδιο της κατήχησης.

Στο δάπεδο του βαπτιστηρίου σώζονται τμήματα από παλιό μωσαϊκό δάπεδο. Υπάρχει επίσης φθαρμένη τοιχογραφία του 11ου ή του 12ου αιώνα από τις αρχαιότερες που βρέθηκαν στο νησί.

Αυτά τα λίγα για ένα μεγάλο μνημείο της Ορθοδοξίας, που θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης προβολής σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο.

Είναι στο χέρι μας να το πράξουμε εμείς οι παριανοί, αρκεί να το θελήσουμε.

Πηγές: Θεολόγου Αλιπράντη « Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ», Παναγιώτη Πατέλλη «ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ»

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Εκατονταπυλιανή: Απόσπασμα από ανακοίνωση της αρχαιολόγου Φανής Α. Δροσογιάννη.

 

«Το συγκλονιστικό είναι ότι μέσα στην Εκατονταπυλιανή, εκτός από τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, σώζονται ακόμα λείψανα παλαιοχριστιανικών τοιχογραφιών, τοιχογραφιών δηλαδή που χρονολογούνται πριν από την εικονομαχία (πριν από το 726 μ.Χ.), πράγμα πολύ σπάνιο.

Στο ναό του Αγίου Νικολάου, στον τοίχο του βόρειου κλίτους, αμέσως μπρος από το τέμπλο του ιερού, σώζεται μία τοιχογραφία με δύο γυναικείες μορφές, που η κάθε μία κρατά ένα νήπιο.

Η μία μορφή διατηρείται πολύ καλά και είναι μια εντυπωσιακή φυσιογνωμία. Έχει μεγάλα μαύρα μάτια που ατενίζουν το θεατή και το πλάσιμο του προσώπου επιτυγχάνεται με ένα κοκκινωπό χρώμα και με ελεύθερη πινελιά.

Στο αριστερό της χέρι βαστά ένα παιδί με κορμοστασιά ολόρθια, που ευλογεί με το δεξί του χέρι και φορεί ένα ωχροκίτρινο χειριδωτό χιτώνα με δύο μαύρα σήματα.

Η άλλη μορφή είναι πολύ κατεστραμμένη. Φαίνεται όμως ότι κρατεί προ του στήθους μία ασπίδα με ένα παιδί καθιστό κατ΄ενώπιον που φορεί ένα μαφόριο πορφυρό.

Η τοιχογραφία αυτή με τις δύο μητέρες είχε για χρόνια παραμείνει απαρατήρητη, ασχολίαστη και αδημοσίευτη».

Σύμφωνα με την ίδια αρχαιολόγο  η πρώτη μορφή της τοιχογραφίας είναι η Αγία Ελισάβετ που κρατά στην αγκαλιά της τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, η δε άλλη που είναι κατεστραμμένη είναι η Αγία Άννα που κρατά τη μικρή Παναγία μέσα σε ασπίδα.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Οι σχέσεις του Δήμου με την τοπική μας Εκκλησία υπήρξαν διαχρονικά καλές.

Μπορεί κάποιες κοινές προσπάθειες να μην ευδοκίμησαν, όπως η περίπτωση του Δημοτικού και Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, αλλά αυτό δεν αναιρεί την προηγούμενη διαπίστωση.

Η συμβολή του Δήμου στον εορτασμό των 17 αιώνων από την ανέγερση της Εκατονταπυλιανής, η παραχώρηση ακινήτου του Δήμου και η οικονομική βοήθεια που παρέχει στο συσσίτιο για τους ανήμπορους συμπατριώτες μας, και η γενναία χρηματοδότηση πάλι του Δήμου (από το κληροδότημα Ραγκούση) για τις λειτουργικές ανάγκες του εκκλησιαστικού γηροκομείου, αλλά και η συμφωνία παραχώρησης τμήματος του δασυλλίου για τις ανάγκες του ΣΒΑΚ Παροικιάς, αποτελούν δείγματα της καλής συνεργασίας που υφίσταται.

Όμως υπάρχουν δύο θέματα εξαιρετικά σοβαρά που πρέπει να προχωρήσουν στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που υπάρχει.

Το πρώτο έχει σχέση με την προβολή του μνημείου της Εκατονταπυλιανής.

Δεν υπήρξε συνέχεια εκείνης της μεγάλης προσπάθειας του 1996. Αλλά τώρα με την τεράστια απήχηση που έχει το διαδίκτυο, υπάρχουν προγράμματα ανάδειξης του μνημείου στα πέρατα της οικουμένης.

Το δεύτερο σχετίζεται με τη Μονή Πατέρων, το επονομαζόμενο Φραγκομονάστηρο, που βρίσκεται εντός του οικισμού της Παροικιάς.

Είναι ένα νεότερο μνημείο του οποίου η αναπαλαίωση και η χρηστική του λειτουργία θα προσθέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς στην υποβαθμισμένη Παροικιά

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού.

Όμως από πλευράς δήμου και τοπικής Εκκλησίας, που είναι πλέον συνιδιοκτήτες του ακινήτου δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη και ουσιαστική ενέργεια.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους φορείς του νησιού είναι το ζητούμενο, που όμως μόνο μια ξεκούραστη και με όραμα δημοτική αρχή μπορεί να επιχειρήσει.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Πρόσφατα έγινε εκδήλωση, στην οποία ‘αλλοδαπή’ μακρόχρονα κάτοικος της Πάρου ανέλυσε την εμπειρία της ζωής στο Νησί, από τις αρχές της δεκαετίας ’60, που πρωτοήρθε. Την παρακολούθησαν αρκετοί, ντόπιοι και αλλόχθονες.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκαν οι λόγοι που καθένας είχε επιλέξει την Πάρο σαν τόπο μόνιμης κατοικίας του. Οι χρονολογίες εγκατάστασης ποικίλαν από αρχές του ’60 έως αρχές του 2000, με διαφορετικές αιτίες για τον καθένα. Αναπόφευκτα, έδιναν και ένα μικρό επαγγελματικό βιογραφικό στίγμα, που και αυτό είχε μεγάλη ποικιλία.

Κοινό χαρακτηριστικό, η αμέριστη αγάπη για την Πάρο και τους ανθρώπους της. Το έχουν αποδείξει κιόλας πολλές φορές, με την μαχητική και άμεση συμπαράταξη με τους γηγενείς σε δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, όπως οι κινητοποιήσεις για την Υγεία, οι ανεμογεννήτριες, τα αρχαία λατομεία, η προστασία και φροντίδα των αδέσποτων κ.ά. Οι περισσότεροι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα, και με όρεξη να βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε τους ζητηθεί.

Και εκεί είναι το πρόβλημα:
Παρ’ όλο που δίπλα μας έχουμε μια πρόθυμη τεράστια δεξαμενή γνώσεων, εμπειριών και διεθνών διασυνδέσεων, ελάχιστα έως καθόλου δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί!

Παραβλέπουμε το πόσοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ, παρά τα πλείστα όσα ελαττώματα μας. Και μένοντας μαζί μας, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, επαναλαμβάνουμε, σε ό,τι τους ζητηθεί.

Απόπειρες έχουν γίνει στο παρελθόν, δεκτό, αλλά απεδείχθησαν πυροτεχνήματα. Η κύρια κοινή γλώσσα συνεννόησης είναι μεν τα Αγγλικά, αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως η απαξιωτική συμπεριφορά και έλλειψη, ας πούμε, …συνέπειας των ‘δικών’ μας.

Η κοινότητα των μόνιμων αλλοδαπών που επέλεξαν να μείνουν μόνιμα στο νησί μας είναι μεγάλη, αλλά για τον Δήμο, πεισματικά αόρατη.

Και να φανταστεί κανείς, ότι έχουμε ήδη τις βάσεις συνεννόησης με Αυστριακό και Γαλλικό Τιμητικό Προξενείο!

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ωφεληθούμε όσο μπορούμε από τους νέους συμπατριώτες μας. Και έχουμε σκοπό, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν με αλλαγή της δημοτικής αρχής, να το κάνουμε.



Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ

 

Την τουριστική εξέλιξη του νησιού μας ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να αποτρέψουμε. Αποτελεί την κινητήρια οικονομική του δύναμη.  Την ποιότητά του όμως μπορούμε να επηρεάσουμε προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, και ιδιαίτερα τον πλούσιο αρχαιολογικό μας πλούτο, καθώς και άλλες μορφές τουρισμού, όπως π.χ. αγροτοτουρισμό,  θρησκευτικό τουρισμό, περιπατητικό-αθλητικό κλπ.

Όσον αφορά τη νεολαία μας, που αναφερθήκαμε και χθες, χρέος μας είναι να τη θωρακίσουμε με γνώσεις που θα έχουν σημείο αναφοράς τη σωματική και ψυχική της υγεία και την επίγνωση της τοπικής κληρονομιάς.

«Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», «σχέσεις των δύο φύλων», «αλκοολισμός», «ναρκωτικά», «επαγγελματικός προσανατολισμός» προσαρμοσμένος στα δεδομένα της Πάρου, «αθλητική δραστηριότητα και υγεία» είναι θέματα επαναλαμβανόμενων σεμιναρίων, που μπορεί να οργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με ειδικούς, τη σχολική κοινότητα και τους αθλητικούς και μορφωτικούς συλλόγους.

Όλα όμως όσα αναφέραμε, απαιτούν ενεργοποίηση ότι καλύτερου διαθέτει ο τόπος μας,  δουλειά, συνέπεια και συνέχεια.

Συλλόγους με πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα το νησί διαθέτει. Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που αφιερώνουν αφιλοκερδώς πολύτιμο γι΄αυτούς χρόνο συμμετέχοντας στα διοικητικά τους συμβούλια.

Και είναι πολλά τα παιδιά που αθλούνται σε στεριά και θάλασσα.

Η δημοτική βούληση πρέπει πάντα να λειτουργεί ενισχύοντας, συντηρώντας  και πολλαπλασιάζοντας τις κατάλληλες υποδομές, και εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία βελτίωσης. Αρκετά γίνονται μετά από πολλές πιέσεις, άλλα χρονίζουν, ενώ σαν παραδείγματα για μελλοντική αποφυγή, η απώλεια του μοναδικού μεγάλου πολιτιστικού χώρου της Παροικιάς και η παράτυπη εκδίωξη γονέων και παιδιών από το μουσικό τους σπίτι, για εγκατάσταση της Πολεοδομίας

Η δημοτική παράταξη που ευαγγελιζόμαστε, πολλά μπορεί να κάνει, αρκεί να πλαισιωθεί από ικανούς και διαθέσιμους δημότες.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Αγαπητοί αναγνώστες μας

 


Δεν επιθυμούμε να προστεθούμε στη λίστα των γκρινιάρηδων του διαδικτύου. Ήδη υπάρχουν αρκετοί.

Είμαστε συγκάτοικοι αυτού του νησιού και ανησυχούμε για την πορεία που έχει πάρει.

Ο τουρισμός ασφαλώς αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας του νησιού μας, αλλά μπροστά στη βουλιμία του περισσότερου κέρδους και με ό,τι αυτή συνοδεύεται, θα χρειαστεί να υπάρξουν αναχώματα πριν είναι πολύ αργά.

Η χθεσινή μας ανάρτηση με άρθρο του κ. Παπαχελά, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, διαπιστωμένο, γενικευμένο και άμεσο.

Τα λεφτά που θα έχουμε στο τέλος της σεζόν, δεν θα λύσουν τα προβλήματά μας. Μπορεί και λόγω καλπάζοντος πληθωρισμού να αξίζουν κλάσμα όσων υπολογίζαμε, όταν πρόσφατα διεθνή γεγονότα αποδεικνύουν πόσο έρμαιοι είμαστε πλέον των διεθνών συγκυριών (Πανδημία, Οικονομία, Πόλεμος κτλ).

Τα διεθνή και εγχώρια κυκλώματα ήδη εδραιώνουν τα θεμέλια τους στο Νησί μας. Άπειρα τα παραδείγματα διεθνών τουριστικών προορισμών, πολύ καλύτερων από την Πάρο, που μεταλλάχτηκαν σε μηχανές είσπραξης χρημάτων που δεν επενδύονται στον τόπο παραγωγής τους.
Και εμείς, οδεύουμε ταχύτατα στο δρόμο που χάραξε η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο όμως, είναι τα παιδιά μας, γιατί ο κίνδυνος να τα χάσουμε είναι πλέον ορατός.
Το δόλωμα του εύκολου εποχιακού χρήματος έχει ήδη φέρει μέσα στα σπίτια μας τα παρελκόμενα του, δηλ. ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογικά προβλήματα,
bullying, παραβατικότητα, αλκοολισμό, ναρκωτικά κλπ.
Μακριά από εμάς η ηθικοδιδασκαλία, αλλά ο κίνδυνος να γίνουν κυρίαρχοι του νησιού μας οι μπράβοι των διεθνών και των εγχώριων κυκλωμάτων είναι ορατός.

Αργήσαμε πάρα πολύ, αλλά ακόμα και τώρα που οι ρομαντικές Κασσάνδρες του παρελθόντος επιβεβαιώνονται, προλαβαίνουμε, με μία όμως προϋπόθεση: Να βγούμε επώνυμα, ενωμένοι και οργανωμένα, αδιαφορώντας εάν θα δυσαρεστήσουμε συγγενείς και φίλους και να μιλήσουμε ανοιχτά και στα ίσια στον κόσμο της Πάρου για όσα πρόκειται να ΄ρθούν.

Αρκετοί από εσάς που μας διαβάζετε είστε προικισμένοι είτε από τη φύση, είτε από τις σπουδές σας, είτε από την επαγγελματική εμπειρία σας, με ικανότητες που ξεφεύγουν από το μέτριο. Μην κρύβετε το τάλαντο, που σας δόθηκε, στο χώμα.
Και επειδή με κουβέντες, όσο συγκροτημένες και αν είναι, δεν βγαίνει τίποτε απολύτως, εάν δεν συνοδεύονται με πράξεις, καλούμε όσους από εσάς ακουμπά ο προβληματισμός μας, σε συμπόρευση σε μια προσπάθεια που θα περισώσει, ό,τι μπορεί να περισωθεί από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού μας, από τον πρωτογενή του τομέα, τις παραδόσεις του και τους ανθρώπους του.

Αν αφήσουμε συνθηκολογημένες μετριότητες να συνεχίζουν να διοικούν το νησί, ενώ γνωρίζουμε που το οδηγούν, όταν το πράγμα φτάσει σε αδιέξοδο, δεν θα τους αναζητήσουμε ευθύνες.

Οι ευθύνες θα βαρύνουν όλους εμάς που ξέραμε και δεν κάναμε τίποτε για να το αποτρέψουμε.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Το ξέφρενο πάρτι ξανάρχισε

 

Αλέξης Παπαχελάς – Καθημερινή  03.08.2022

Κάθε Ελληνας χαίρεται που ο τουρισμός θα πάει τόσο καλά φέτος και που ξένοι –κυρίως– αγοράζουν συνεχώς οικόπεδα και σπίτια στα ελληνικά νησιά. Με τον κίνδυνο να φανεί κανείς «γκρινιάρης» την ώρα του μεγάλου πάρτι, όμως, κάποιος πρέπει να θέσει ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Από τη μία, έχουμε μια εκτόξευση επισκεπτών και αγοραστών. Από την άλλη, έχουμε μια προφανή ανεπάρκεια υποδομών και σχεδιασμού.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Το πρόβλημα της κίνησης, που γίνεται αφόρητο τους μήνες αιχμής, όταν μια απόσταση που κάποτε χρειαζόταν 15 λεπτά για να τη διανύσεις τώρα παίρνει μία και ώρα; Από τη συλλογή και επεξεργασία των σκουπιδιών, που βρίσκεται ακόμη στα μέσα του 20ού αιώνα; Την έλλειψη δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης; Τα λιμάνια που είναι φτιαγμένα για τη δεκαετία του 1970; Το ζήτημα του νερού;

Πέρα από αυτά, βεβαίως, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Εχει να κάνει με το «τι αντέχει» κάθε νησί από οικοδομικής απόψεως. Πολλά νησιά, ειδικά στις Κυκλάδες, βρίσκονταν σε μια ξέφρενη πορεία που μετέτρεπε μεγάλες εκτάσεις σε αστικά τοπία. Ηλθε η κρίση και μπήκε ένα φρένο. Τώρα, όμως, το πάρτι ξανάρχισε και δεν μοιάζει να μπορεί κανείς να βάλει κάποιους όρους και περιορισμούς.

Οι δημοτικές αρχές νιώθουν ότι τους ξεπερνούν οι προκλήσεις και οι πιέσεις από μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Συμβιβάζονται, αδρανούν και μαζεύουν ψήφους για την επόμενη αναμέτρηση. Το κράτος δεν κάνει τίποτα, γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι που έδωσαν μάχες πριν από πολλά χρόνια έχουν αρχίσει και εγκαταλείπουν τον αγώνα, καθώς μεγαλώνουν και βλέπουν το παιχνίδι να χάνεται.

Ο φόβος μου είναι πως στο τέλος η κουλτούρα του «ό,τι να ‘ναι» θα γίνει μπούμερανγκ για το brand της χώρας και των διαφόρων προορισμών. Αυτό ήδη συμβαίνει με μερικά από τα πλέον τουριστικά νησιά που δεν μπορούν να λύσουν τα στοιχειώδη, όπως το θέμα της ασφάλειας και των σκουπιδιών. Είναι τρελό κάποιος να ξοδεύει εκατομμύρια για ένα σπίτι και μετά να συνειδητοποιεί ότι οι υποδομές γύρω από την επένδυσή του είναι εντελώς τριτοκοσμικές. Ή να πληρώνει 1.000 ευρώ το δωμάτιο και μετά να μπλέκει στην ατέλειωτη κίνηση ή να βλέπει βρώμικα καλντερίμια.

Ένας ταξιδεμένος φίλος προβλέπει ότι τελικά η «σωτηρία» θα έλθει από τους ξένους που αγοράζουν ιδιοκτησίες εδώ και θα αρχίσουν κάποια στιγμή να απαιτούν υποδομές και υπηρεσίες που να συνάδουν με τις αξίες των επενδύσεών τους. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά αυτό με θυμώνει πολύ, γιατί δείχνει ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να προστατεύσουμε την κληρονομιά, την περιουσία, το brand μας. Και η ζημιά που προκαλείται θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη, εάν δεν υπάρξουν σχεδιασμός, περιορισμοί και αυστηρή επιβολή όρων και κανόνων.

Πηγή