Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Προεκλογικά προλεγόμενα


Η Πάρος διαθέτει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους και άλλες συλλογικότητες με πλούσια δράση.

Αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, επαγγελματικοί σύλλογοι, σύλλογοι στο χώρο της υγείας καθώς και ομάδες που συγκροτούν τα φεστιβάλ της Μάρπησσας και της Παροικιάς.

Το πλήθος των συλλόγων που ξεπερνά τους 50, εάν πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων θα διαπιστώσουμε ότι πάνω από 350 συμπατριώτες μας ενεργοποιούνται σε συλλογικές προσπάθειες συχνά με εξαίρετα αποτελέσματα, όπως πρόσφατα συνέβη με τα «καπετανέικα» στη Νάουσα από τον Ναϊάς.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο ζήλος των συμπατριωτών μας που στον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να προσφέρουν στη μικρή μας κοινωνία τον καλύτερό τους εαυτό.

Εκτός από τους συλλόγους του νησιού μας με τη μεγάλη τους εθελοντική προσφορά υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος στίβος κοινωνικής προσφοράς και δράσης, που είναι ο στίβος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το άθλημα του εθελοντισμού στο χώρο αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά εάν στελεχωθεί με τους κατάλληλους παράγει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Όμως ο χώρος αυτός δεν είναι θελκτικός για τους πολλούς. Είναι αρκετοί οι συμπατριώτες μας που τον βλέπουν ως ρωμαϊκή αρένα όπου συγκρούονται συμφέροντα, φιλοδοξίες και κόμματα. Και δεν έχουν άδικο. Τον αντιλαμβάνονται ως προσωπική έκθεση που ενέχει κινδύνους και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς και ικανούς συμπολίτες μας.

Γι΄αυτό και η συγκρότηση των συνδυασμών των δημοτικών παρατάξεων δεν είναι εύκολη δουλειά. Εάν στα πλαίσια μιας υπόθεσης εργασίας, αποφάσιζαν οι 350 και πάνω των διοικητικών συμβουλίων συμπατριώτες μας να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων, τότε θα μπορούσαν να συγκροτηθούν ακόμα και τέσσερεις ή πέντε συνδυασμοί. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Είναι ζήτημα αν μπορούν με πλήρη σύνθεση που απαιτεί 80 υποψηφίους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, να συγκροτηθούν τρείς συνδυασμοί. Και αυτό το έλλειμμα έρχονται τα κόμματα να το καλύψουν. Αλλά τα κόμματα έχουν αξιώσεις. Και όσο πιο καλά οργανωμένα είναι τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απαιτήσεις τους.

Να γιατί η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνήθως καπελωμένη από τα κόμματα και είναι κατ΄όνομα αυτοδιοίκηση. Όμως αυτό συνιστά παθογένεια για την αυτοδιοίκηση του τόπου μας και βαραίνει όλους μας. Εάν ασκούμε κριτική στην παρούσα δημοτική αρχή, ενίοτε σκληρή και κάποιες φορές υπερβολική, την ίδια κριτική θα πρέπει να ασκήσουμε και στους εαυτούς μας. Γιατί η όποια δημοτική αρχή δεν είναι διορισμένη, αλλά εκλεγμένη. Και την εκλέγουμε εμείς με τα όποια ποιοτικά χαρακτηριστικά τη συνοδεύουν.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας

 Σήμερα δημοσιεύουμε επιστολή συμπατριώτη μας.

Δεν γνωστοποιούμε το όνομά του σεβόμενοι την επιθυμία του. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του. Μας ενδιαφέρει η ουσία.
Γράφει ο Τ.Δ.:

Η τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου σταδιακά ανανεώνεται και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την μελλοντική πορεία του τόπου μας.

Με πρώτη ματιά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, αφού η εικόνα που εμφανίζει το νησί, έπειτα από 8 χρόνια διοίκησης από την παράταξη Μάρκου Κωβαίου, δεν είναι αυτή που περίμεναν οι κάτοικοί του. Ακόμα και οι πλέον ένθερμοι οπαδοί του έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί άλλο. Υπάρχει κόπωση και αυτό είναι κατανοητό.

Η αισιόδοξη προοπτική, έχει να κάνει με τους νέους μας, που ασχολούνται ήδη με το Δήμο ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, αλλά και με άλλους που έχουν ήδη ξεκινήσει να ασχολούνται με τα κοινά μέσα από Συλλόγους και εκδηλώσεις. Δεν έχει σημασία η παράταξη στην οποία ανήκουν ή με ποια θα κατέβουν στις προσεχείς εκλογές. Είναι αρκετό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου μπολιάζεται με νέο αίμα.

Αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, με επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, που όμως έχουν κάνει την επιλογή να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην κοινή υπόθεση, στο κοινό μας σπίτι, στο νησί μας.

Παρακάτω μερικά ονόματα νέων ανθρώπων που ήδη έχουν εμφανιστεί στην Πολιτική σκηνή της Πάρου.

Ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δύσκολες συνθήκες λόγω κορωνοϊού, τα πήγε αρκετά καλά.

Η πρώην κοινοτική σύμβουλος Αρχιλόχου Σπυριδούλα Καβάλη με το δυναμισμό που τη διακρίνει, παραμένει μαχητικό στέλεχος με εμβέλεια σε ολόκληρο το νησί.

Η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Παυλάκη, με δυνατή παρουσία και πάντα εύστοχες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κοινοτικός σύμβουλος Κώστου Άγγελος Πιτσικάλης, αποτελεί την ήρεμη δύναμη της περιοχής του, που ενώνει και δεν διχάζει το χωριό.

Ο πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Πάρου, Παναγιώτης Ιορδάνης, συνεχίζει με πετυχημένη δράση σε Συλλόγους.

Ο νεότερος όλων, Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Βελέντζας, με πλούσια δράση στα πολιτιστικά, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους συνομηλίκους τους για συμμετοχή και άλλων νέων της ηλικίας του στα δημοτικά δρώμενα.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι ‘εν δυνάμει’, που δοκιμάζονται σε Συλλόγους και δρώμενα, που κάποια στιγμή, θα κάνουν και αυτοί την είσοδό τους

Η τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου έχει συνέχεια. Σιγά σιγά αλλά σταθερά ανανεώνεται με φρέσκα μυαλά, προσαρμοσμένα στο παρόν και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί μας και αυτό είναι από μόνο του ελπιδοφόρο.

 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Κώστος: η δημοτική αρχή έγραψε στα παλαιά της υποδήματα τις προτάσεις της Κοινότητας.

 

Ο Κώστος, ως γνωστόν, είναι η μικρότερη κοινότητα της Πάρου. Οι κάτοικοί της είναι προοδευτικοί, έχουν συστήσει πολιτιστικό σύλλογο και με τις επιχορηγήσεις του Βελεντζείου, μέσω του δήμου (διαχρονικά) κρατούν το χωριό καθαρό και με μικρής κλίμακας έργα.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές οι δύο δημοτικές παρατάξεις ήλθαν ισόπαλες (133-133), και αφού πέρασε η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος, σταδιακά οι αντιθέσεις αμβλύνθηκαν και τώρα συνεργάζονται, όπως προκύπτει από μια σειρά ομόφωνες αποφάσεις.

Το ζήτημα είναι ότι οι αποφάσεις των κοινοτήτων έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και για να αποκτήσουν υπόσταση, πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο. Όμως όπως συμβαίνει και με άλλες κοινότητες και στην περίπτωση του Κώστου η δημοτική αρχή έγραψε στα παλαιά της υποδήματα τις προτάσεις της Κοινότητας.

Αλλά ας δούμε τι ζητά η κοινότητα.

Ένα γήπεδο για τη νεολαία του Κώστου, ανάπλαση της μοναδικής πλατείας του χωριού, ανακαίνιση του ιατρείου και αντιμετώπιση της αυθαίρετης στάθμευσης. 
Με απόφαση του Συμβουλίου (8/2019), την απαλλαγή από 2016 εώς 2019 χρεώσεων κοιμητηρίου, μείωση των τελών στο ήμισυ και ειδική μέριμνα για τους δωρητές.
Αυτά είναι όλα κι όλα που ζητούν οι Κωστιανοί και μάλιστα, πλην του Γηπέδου, με χρηματοδότηση του Βελεντζείου.

Όμως η δημοτική αρχή μιας ολόκληρης οκταετίας δεν μπόρεσε ούτε αυτά τα απλά να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις.

Και όταν αυτά συμβαίνουν στην πιο μικρή κοινότητα της Πάρου, εμείς έχουμε την απαίτηση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παροικιά και η Νάουσα, που συγκεντρώνουν μαζί το 60% του μόνιμου πληθυσμού του νησιού και πολλαπλάσιο τουριστικό πληθυσμό;

Θα το πούμε για άλλη μια φορά.
Η δημοτική αρχή αποτελείται από κουρασμένα παλληκάρια που μπορεί να θέλουν, αλλά δεν μπορούν.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το Βελέντζειο της σιωπής και της δημοτικής απαξίωσης

 

Συνέβη και αυτό επί Δημαρχίας Μάρκου Κωβαίου. Να μη συμμετέχει δήμαρχος στη διοίκηση του Βελεντζείου Ιδρύματος. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει από συστάσεώς του.

Οι εκάστοτε Δήμαρχοι με τη συμμετοχή τους σέβονταν και τη βούληση του διαθέτη και με τις προτάσεις τους καθόριζαν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επιρροής που άσκησε ο τότε Δήμαρχος για την αγορά του υγειονομικού αεροπλάνου με χρήματα του Ιδρύματος.

Εδώ και αρκετό χρόνο κανένας μας δεν γνωρίζει κάτι για τη δραστηριότητά του, αφού ακόμα και στην πρόσφατη εκδήλωση τιμής στον Κώστο για τον μεγάλο ευεργέτη της Πάρου δεν παρέστη η Πρόεδρός του, ούτε βρέθηκε κάποιο από τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα να πει λίγα λόγια κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου του των τελευταίων χρόνων.

Όμως χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, εάν ενισχύει οικονομικά ή με ιατρικά μηχανήματα το Κέντρο Υγείας και επίσης τι σκοπεύει να πράξει για το υγειονομικό αεροπλάνο που είναι καθηλωμένο για χρόνια.

Είναι ερωτήματα που ζητούν απάντηση από τη διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία για λόγους άγνωστους σε μας, σιωπά.

Η σιωπή όμως δεν είναι πάντοτε χρυσός και καλό θα ήταν η Πρόεδρός του να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού μας για την πορεία και τη δραστηριότητα του Ιδρύματος, αφού γι΄αυτούς συστήθηκε και αυτούς αφορά.

Ας γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του Βελεντζείου, ότι η κριτική που ασκούμε είναι καλόπιστη και ότι είμαστε στη διάθεσή τους, να συμβάλουμε, εάν μας ζητηθεί, ιδιαίτερα στη διαχείριση του προβλήματος του υγειονομικού αεροπλάνου.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΑΜΙΝΑ: Όταν η Πάρος δίδαξε ανθρωπισμό και αλληλεγγύη


Από τη νύχτα εκείνη της τραγωδίας και μέχρι που αναχώρησε  και ο τελευταίος ναυαγός από το νησί, εμείς οι Παριανοί αποδείξαμε με τις πράξεις μας ότι ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη και  το ενδιαφέρον γενικότερα για τον συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή και χρώμα παραμένουν ακόμα ζωντανά.

Δεκάδες Έλληνες και αλλοδαποί φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, ντύθηκαν με δικά μας ρούχα, βοηθήθηκαν στην επικοινωνία με τους δικούς τους  και τους δόθηκαν χρήματα, όχι δανεικά, για να καλύψουν άμεσες ανάγκες.

Υπήρξε ναυαγός που επί μήνες αναζητούσε συμπατριώτη μας, που του έβαλε σεβαστό ποσόν στην τσέπη, όταν τον άκουσε να λέει ότι έχασε όλα του τα χρήματα.

Η αναγνώριση της προσφοράς των Παριανών στη διάσωση και τη φιλοξενία των ναυαγών ήταν για μέρες θέμα στον ημερήσιο τύπο και στα κανάλια και δεκάδες ήταν οι φορείς που τίμησαν τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου,  όπως η Βουλή των Ελλήνων, η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τα  υπουργεία  Ναυτιλίας και Εσωτερικών, αρκετοί δήμοι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και πολλά σωματεία και σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Αλλά και οι χώρες που είχαν ναυαγούς έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον και κινητοποίησαν τις πρεσβείες τους.  Το νησί μας επισκέφτηκαν οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας. Μάλιστα ο Γερμανός πρέσβης δώρισε στο Κέντρο Υγείας της Πάρου έναν υπολογιστή για τις ανάγκες της τηλεϊατρικής και ο Γάλλος ένα φουσκωτό Zodiac το οποίο ο δήμος παρέδωσε στο Ναυτικό Όμιλο για τις ανάγκες του.

Το ΣΑΜΙΝΑ ακόμα και στις μέρες μας κάνει αισθητή την παρουσία του, ρυπαίνοντας τις ακτές μας. Και οσάκις συμβαίνει να έχουμε ορατή ρύπανση, ο αρμόδιος υπουργός κάνει δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα για την απομάκρυνση του. 
Ο τελευταίος υπουργός που έκανε τέτοιες δηλώσεις ήταν ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΔΕΥΑΠ παράγει έργο, όταν ο Δήμος περί άλλων τυρβάζει

 

Το έργο της αποχέτευσης των Λευκών και του Κώστου είναι ένα μεγάλο, σύνθετο και αναγκαίο έργο, κυρίως γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι μεγάλος και η προστασία του τελείως απαραίτητη.

Δεν θα μπούμε στην πολιτική λογική, ότι προτεραιότητα είχε το έργο της Αγκαιριάς – Αλυκής. Αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία με την οποία θα ασχοληθούμε λεπτομερώς σε άλλο μας άρθρο.

Με αφορμή το έργο αυτό, που φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑΠ, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες παρατηρήσεις – διαπιστώσεις που αφορούν τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ και το Δήμαρχο.

Ο Γιώργος Πούλιος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και παλιός αυτοδιοικητικός έπραξε το αυτονόητο. Συνεργάστηκε στενά με το Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης τον κ. Νίκο Καραμανέ, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της. Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις του γίνονταν και γίνονται πάντοτε δεκτές στα πλαίσια μιας αρμονικής διοικητικής σχέσης με τον Πρόεδρο. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης είναι ομόφωνες ή σχεδόν ομόφωνες.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά και τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της επιχείρησης. Διαφήμισαν εαυτούς, ευχαρίστησαν την κυβέρνηση, αλλά λησμόνησαν να ευχαριστήσουν το βασικό συντελεστή του έργου, τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης και όσους υπαλλήλους εργάστηκαν για την ωρίμανση του φακέλου του έργου. Γιατί εάν δεν είχε ωριμάσει ο φάκελος δεν θα υπήρχε καμιά περίπτωση το έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Και τέλος μια τρίτη παρατήρηση. Ο Γιώργος Πούλιος διοικεί την επιχείρηση έχοντας αναπτύξει πολύ καλή σχέση με το προσωπικό της. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι χωρίς τις φιλότιμες προσπάθειές των εργαζομένων, οι όποιες βλάβες στα δίκτυα, που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα αφήσουν χωρίς νερό περιοχές του νησιού και με εκτεταμένη ρύπανση πολυσύχναστες παραλίες του. Είναι αυτό που λέμε ότι ξέρει να διοικεί, λόγω της αυτοδιοικητικής του εμπειρίας.

Αντίθετα η εικόνα που εμφανίζει η εσωτερική λειτουργία του Δήμου, είναι εικόνα διάλυσης. Και οι ευθύνες είναι μεγάλες και του Δημάρχου και κάποιων συμβούλων της πλειοψηφίας που απαξιώνουν το προσωπικό και μάλιστα αυτό που υπηρετεί σε καίριες θέσεις, όπως είναι οι οικονομικές υπηρεσίες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έκδηλο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή τα συμβαίνοντα στο τουριστικό καταφύγιο της Νάουσας.

Επιμύθιο. Κάποιοι θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν για τα καλά λόγια που γράφουμε για τον δεξιό Γιώργο Πούλιο. Δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας απασχολεί η κρίση τους. Υπηρετούμε την αλήθεια και τα συμφέροντα του νησιού μας.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η αξιοποίηση τη δημοτικής περιουσίας είναι το ζητούμενο και όχι οι πανηγυρισμοί της δημοτικής αρχής

Πανηγυρίζει με δελτίο τύπου ο Δήμαρχος για την έκταση του παλαιού αεροδρομίου που με την 103/2022 απόφαση του Εφετείου Αιγαίου περιήλθε στην κυριότητα του δήμου.

Το οποίο αναμφισβήτητα, είναι επιτυχία του δικηγόρου του δήμου κ. Κώστα Φιφλή.

Πρόκειται για μια έκταση 223 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 188 προήλθαν από δωρεά του αείμνηστου Νικολάου Παντελαίου και τα υπόλοιπα 35 στρέμματα από αγορά του Δήμου. Η έκταση αυτή επί δημαρχίας Στέλιου Φραγκούλη παραχωρήθηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με όρο:
Να επιστραφεί η έκταση στον Δήμο, εάν παύσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο. Όπερ και εγένετο με τη βούλα του δικαστηρίου.

Το πρόβλημα όμως είναι άλλο και εκεί θα εστιάσουμε.
Στην αδράνεια της δημοτικής αρχής (για να μη πούμε ανικανότητά της) όχι μόνον να αξιοποιήσει, αλλά και απλά να διαχειριστεί σωστά τη δημοτική περιουσία.
Παραδείγματα:

Το Αγροκήπιο της Παροικιάς ρημάζει πάνω από 20 χρόνια και είναι πολλά τα στρέμματα εντός του οικισμού, που θα μπορούσαν να είχαν γίνει το στολίδι της Παροικιάς.
Το κληροδότημα Κρίσπη  στην Πεντέλη, καταπατημένο στο παρελθόν, σήμερα κανείς δεν ξέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Το Φραγκομονάστηρο στην Παροικιά, που συμμετέχει ιδιοκτησιακά ο δήμος με ποσοστό 40% παραμένει ερειπωμένο και αναξιοποίητο.
Το ακίνητο που στεγάζει την τράπεζα Πειραιώς, φιλέτο στην είσοδο της Παροικίας, από κακούς αρχικά χειρισμούς, αφέθηκε να σέρνεται στα δικαστήρια, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο δικαστικό στάδιο βρίσκεται η υπόθεση.
Το λεγόμενο ‘Κοινοτικό Καφενείο’, άλλο φιλέτο μπροστά στο Λιμάνι, αντί να αποφέρει έσοδα με την σέσουλα, τελικά… προβληματικό!
Ο Ξενώνας στην Μάρπησσα, που αφού αφέθηκε να ερειπώσει καλά-καλά, τώρα ετοιμάζονται (λένε…) να τον ‘αξιοποιήσουν’. À la 'Ξενώνας Νάουσας'.
Ο Ξενώνας Λευκών. Ξέρετε: Προσεχώς Πολεοδομία Πάρου. Στο Ισόγειο.
Το Ωδείο. Αναστατώθηκε η Παριανή κοινωνία, γίναμε μαλλιά κουβάρια, για να…μείνει εκεί που είναι.
Το Δημαρχείο: Κτήριο του 1955, που μετά την αρχική μετασκευή του, δεν μπορεί να γίνει ούτε μια σωστή επισκευή.
Η πρόσφατη ιστορία με την Μαρίνα της Νάουσας…

Πανηγυρισμοί λοιπόν από το Δήμαρχο και εικονική πραγματικότητα για έργα που θα γίνουν στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, αλλά, εάν για το Αγροκήπιο πέρασαν 20 χρόνια χωρίς να έχει γίνει τίποτα, εκτός από έναν υποτυπώδη καθαρισμό και χτίσιμο γκρεμισμένων τοίχων, ο καθένας μπορεί να υποθέσει πόσα χρόνια θα περάσουν για την αξιοποίηση αυτής της μεγάλης έκτασης.

Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας μας θυμίζουν κουρασμένα παλληκάρια, που καιρός είναι να πάνε σπίτια τους. Ότι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Μπορεί να θέλουν, αλλά δεν μπορούν. Η κόπωση είναι εμφανής και όλοι ξέρουν, ότι η κούραση σε κάνει να κάνεις λάθη.

Απόδειξη πρόσφατη, τα γεγονότα στη μαρίνα της Νάουσας, που θα εμπλέξουν κάποιους και σε δικαστικές περιπέτειες.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Αλυκή: Οικισμός με δυναμική τουριστική ανάπτυξη χωρίς αποχέτευση

 

Τα τελευταία χρόνια η Αλυκή και η ευρύτερη περιοχή εμφανίζει εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη. Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις κυρίως από τη δημοτική αρχή και για έλεγχο της ασυδοσίας που έχει κάνει την εμφάνισή της και εδώ αλλά κυρίως για έργα υποδομής.

Έχουμε και στην Αλυκή καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Είναι γνωστή άλλωστε η αντίδραση του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, που έφτασε στο σημείο να ματαιώσει την καθιερωμένη εδώ και χρόνια εκδήλωση της 6ης Αυγούστου, μετά την άρνηση επιχειρηματία να απομακρύνει τραπεζοκαθίσματα από το χώρο που επρόκειτο να γίνει.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι η αποχέτευση.
Είναι γνωστές οι προσπάθειες που έγιναν πριν από 20 χρόνια για να αποκτήσει η περιοχή δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Γνωστό είναι επίσης και ποιοι ακύρωσαν το έργο που είχε φτάσει στο στάδιο της μελέτης.

Αλλά ότι έγινε, έγινε. Το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται. Ο Δήμος έχει βρει το χώρο εγκατάστασης του βιολογικού; Και εάν ναι, έχει προχωρήσει σε χωροθέτηση του χώρου; Η τοπική κοινότητα έχει πιέσει τη δημοτική αρχή για να προχωρήσει αυτό το ζωτικής σημασία έργο; Γιατί δεν αρκούν οι χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις, όταν έχουν περάσει 8 ολόκληρα χρόνια με την ίδια δημοτική αρχή χωρίς να έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό. Εκτός εάν η ΔΕΥΑΠ έχει προχωρήσει σε ενέργειες που εμείς αγνοούμε.

Πάντως, όπως και να έχει, εμείς επισημαίνουμε ότι όσο περνούν τα χρόνια τόσο και θα δυσκολεύουν έργα αυτής της κλίμακας, γιατί κανένας δεν θέλει ένα βιολογικό καθαρισμό δίπλα στο σπίτι του.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Τα τζακούζι σκοτεινιάζουν τον ουρανό


Του Πρόδρομου Νικηφορίδη

Ως γέννημα θρέμμα της Κρήτης, βίωσα και βιώνω τον επαναλαμβανόμενο βιασμό της βόρειας Κρήτης και ειδικότερα του Ηρακλείου. Το πρώτο μου ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε το 1978. Πάρος, Μύκονος και, ευτυχώς, αμέσως μετά Αμοργός. Στο Δημοτικό πηγαίναμε εκδρομή στα Μάταλα. Νάξος, Ιος, Σίκινος, Αστυπάλαια, Τήνος και Σύρος πολύ αργότερα. Στη Μύκονο επανήλθα για να επισκεφθώ τη Δήλο. Στην επιστροφή από τη Δήλο δεν αναγνώριζα το αγαπημένο κυκλαδίτικο τοπίο. Είχε χαθεί. Ο ξερός και απογυμνωμένος βράχος, με τη Χώρα και το πυκνό λευκό της, δεν υπήρχε πια. Το λευκό είχε εξαπλωθεί παντού, κυριαρχούσε. Ο βιασμός του τόπου είχε ήδη ξεκινήσει και σταδιακά χανόταν το όποιο πνεύμα του. Ο ρυθμός και η ταχύτητα ανέγερσης νέων κατασκευών διαταράσσουν αμετάκλητα την ισορροπία που έχει επιτευχθεί. 

Οι Κυκλάδες άντεξαν στην επιθετικότητα των μοντέλων τουριστικής ανάπτυξης απορροφώντας το κύμα των επισκεπτών με την κλίμακα του τόπου. Και μετά ήρθαν οι επενδυτές και οι προαγωγοί της αρχιτεκτονικής. Οι επενδυτές βλέπουν αλλιώς και πάντα θα κατευθύνουν την εξέλιξη των πραγμάτων σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Μοναδικές παραλίες, ολόκληρες πλαγιές, πάντα με θέα, και ιδιαίτεροι τόποι οικοδομούνται για να προσφέρουν ακόμη περισσότερα. Ταυτόχρονα, προαγωγοί της γυαλιστερής αρχιτεκτονικής αναζητούν τα νέα ταλέντα που θα δημιουργήσουν την τέλεια πισίνα, το τέλειο υπόσκαφο, το αίθριο των ονείρων μας, την πέργκολα της γης και του ουρανού, την αξεπέραστη θέα! Θα δημιουργήσουν το star system της επόμενης ημέρας: η αγορά είναι κερδοφόρα για τους συμμετέχοντες. 

Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για μια επιδημία που εξαπλώνεται εγκαθιστώντας μεγαλεπήβολα προγράμματα που χαρακτηρίζονται από γιγαντισμό. Κάποιοι άλλοι θα μας πουν για τη συμβιωτική σχέση σώματος και περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν την κλίμακα των Κυκλάδων, το τοπίο και τον τόπο. Ολα αυτά θα τα θαυμάσουμε και θα τα ζηλέψουμε σε γυαλιστερές εκδόσεις, σε δημοσιεύσεις κάθε είδους, σε πληρωμένες καταχωρίσεις, σε αρχιτεκτονικά βραβεία που προϋποθέτουν εγγραφή εκατοντάδων ευρώ και καλές δημόσιες και υποστηρικτικές σχέσεις. Η Σαντορίνη από ψηλά λάμπει τη νύχτα, η οπτική ρύπανση παραπέμπει στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, τα τζακούζι της Καλντέρας σκοτεινιάζουν τον ουρανό, τα αστέρια έφυγαν. Στην Ιο, σε προστατευμένους βιότοπους, ο βανδαλισμός του τοπίου ξεπερνά κάθε φαντασία και γίνεται εφιάλτης. Το εμπόρευμα είναι μοναδικό και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται: εμπόρευμα εντατικής εκμετάλλευσης.

Οι τοπικές κοινωνίες, ευτυχώς, παίρνουν πρωτοβουλίες, αντιδρούν και προσπαθούν να διαφυλάξουν τα πολύτιμα στοιχεία της νησιώτικης αρχιτεκτονικής, που είναι ζωή, η ζωή που χάνεται και η μοναδική ατμόσφαιρα μιας άλλης καθημερινότητας. Ηρθε η ώρα να μελετήσουμε, να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω θέματα, να αναλογιστούμε ως αρχιτέκτονες τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε, να απορρίψουμε το μάρκετινγκ και τους προαγωγούς της αρχιτεκτονικής, να δούμε καθαρά μέσα στην καταιγίδα, να ξαναβρούμε τη στράτα, να περπατήσουμε σιγά και αθόρυβα για να φωτίσει ξανά ο ουρανός, ακόμη και στο βαθύ σκοτάδι

(Δημοσιεύτηκε στις 9.9.2022 στην Καθημερινή, σαν μέρος του άρθρου "
Ο γρίφος του τουρισμού στις Κυκλάδες")

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Κοινότητα Κώστου: Προβλήματα, αλλά και διάθεση συνεργασίας για το κοινό καλό.


Δεν είναι δυνατόν ένα Κοινοτικό Συμβούλιο να παράγει έργο, όταν εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έχει συνεδριάσει μόνο 14 φορές, και έχουν παρθεί μόνο 53 αποφάσεις. Αν μη τι άλλο, ένα καινούριο Προεδρείο, θα έπρεπε να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 37 συνεδριάσεις ως τώρα, όπως ορίζει ο νόμος.

Μετά λύπης μου περιγράφω την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα του Κώστου.
Σίγουρα η πανδημία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτή την αδράνεια, αλλά αν κρίνουμε σύμφωνα με τη συνολική μας εικόνα, η πανδημία φαντάζει απλά δικαιολογία.

Οι 53 αποφάσεις που έχουν παρθεί ως τώρα, αφορούν κυρίως:
Την πολυπόθητη κατασκευή του γηπέδου που περιμένουν τόσα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού μας (09/2019)
Την ανάπλαση της πλατείας με χρήματα του Βελεντζείου Ιδρύματος (15 & 18/2020) Την ανακαίνιση του Ιατρείου της Κοινότητας (πάλι με χρήματα του Βελεντζείου), ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί ένας γιατρός (09/2021)
Την ανάπλαση του μνημείου του Αγίου Αθανασίου του Παρίου (με το υπέρογκο ποσό των €31,000 από «βαλτωμένες» επιχορηγήσεις του Βελεντζείου Ιδρύματος στα ταμεία του Δήμου). Επιχορηγήσεις που δεν δίνονταν στο χωριό μας είτε γιατί κάποιος παρανομούσε στο παρελθόν, προ του 2015, είτε γιατί κάποιος παρανομούσε μετά, από άγνοια ή ηθελημένα. Το θέμα βέβαια, ύστερα από απερίγραπτη κωλυσιεργία, προχώρησε τελικά, όπως αποφασίστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, κάτι που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο αλλά σεβάστηκα την απόφαση διότι λήφθηκε δημοκρατικά (4/2021).

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει το χωριό αλλά και το Συμβούλιο του, είναι το θέμα της στάθμευσης. Το καλοκαίρι δυστυχώς εκτός από τους κατοίκους του, ταλαιπωρούνται και οι οδηγοί του ΚΤΕΛ, οι οποίοι πέραν τον καθυστερήσεων, για να περάσουν από την πλατεία μας, πρέπει να έχουν και ιδιαίτερα καλές ικανότητες για να μπορέσουν να ελιχθούν από τα παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα. Λύσεις έχουν προταθεί από το συμβούλιο κατά καιρούς.(17/2019 & 1/2022) Σε καμία όμως δεν υπήρξε πίεση προς τον Δήμο για ολοκλήρωση.

Οφείλω να ομολογήσω βέβαια ότι στην μέχρι τώρα πορεία, από το 2019 μέχρι και σήμερα, το κλίμα και η συνεργασία βελτιώθηκε από όλους στην Τοπική Κοινότητα. Υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας, κάτι που δυστυχώς στην αρχή δεν υπήρχε ιδιαίτερα, διότι έπαιζε ρόλο η «παραταξιακή γραμμή». Αυτή η εξαρτημένη σχέση μόνο δυσάρεστα προκαλούσε, γιατί πάντα στο τέλος, είναι σίγουρο ότι όλοι όσοι λαμβάνουν θέσεις σε αυτό το Συμβούλιο, αγαπούν τον Κώστο και για αυτό ασχολούνται με τα προβλήματα του.
Αυτό καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε ποτέ όταν λαμβάνουμε κάποια απόφαση.

Κλείνοντας δεν θα ήθελα να σταθώ στο ποιος μπορεί να έκανε ή να μην έκανε την δουλειά του σωστά. Να κατηγορήσεις ίσως κάποιον είναι το πιο εύκολο, ειδικά στις μέρες μας.
Θα σταθώ μόνο, ότι τελικά το αποτέλεσμα για το χωριό του Κώστου είναι η απραξία και η στασιμότητα. 
Ίσως βέβαια δούμε αρκετά από αυτά τα έργα να γίνονται με το νέο έτος, λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό δυστυχώς είναι μια γνωστή τακτική, όχι βέβαια μόνο στην Πάρο, αλλά σε όλη την χώρα και πιθανόν σε όλο τον κόσμο. 
Ίσως γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος από τους «διοικούντες» ότι μέχρι να ρίξει κάποιος την ψήφο του στην κάλπη μπορεί να ξεχαστεί κάτι, και ο σκοπός μας είναι να μην το ξεχάσει. 


 Άγγελος Πιτσικάλης, Σύμβουλος Κοινότητας Κώστου

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Μερικά περί του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου


Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (19/9/2022), πρώτο θέμα ήταν:

Συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Νάουσας Πάρου.
Εισηγητής: Ροκονίδας Κωνσταντίνος, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου.

Η συζήτηση ήταν ‘θερμή’ και γεμάτη αντεγκλήσεις. Τελικά ψηφίστηκαν οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ήταν:

1. Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.
2. Ανάκληση της Δημοτικής Υπαλλήλου που είχε μετατεθεί στην Μαρίνα.
3. Επαναφορά του λιμενικού φυλακίου.
4. Ανάκληση απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για πρόβλεψη είσπραξης χρημάτων.
5. Ανάρτηση δίγλωσσων πινακίδων, με προειδοποίηση της απόφασης του Υπ. Τουρισμού (ολική απαγόρευση χρήσης), την μη παροχή οποιασδήποτε παροχής και βοήθειας ελλιμενισμού, ο οποίος θα γίνεται με ατομική ευθύνη των επισκεπτών
6. Παράσταση στον αρμόδιο Υπουργό για την αδειοδότηση της Μαρίνας
7. Διακοπή σύμβασης με την εταιρία φύλαξης: Αναμένεται πόρισμα, αλλά λήγει σύντομα, ούτως ή άλλως.

Καθώς η υπόθεση, όπως είπε ο Δήμαρχος, έχει από 19/9/2022 σταλεί στον Εισαγγελέα, δεν θα πούμε τίποτα περί αυτής, πέραν μερικών ‘διαδικαστικών’ που θεωρούμε ότι πρέπει να αναφέρουμε:

1.       Η πρώτη νύξη/αποκάλυψη για την υπόθεση, έγινε στις 7/9. Αμέσως φάνηκε ότι έχρηζε εισαγγελικής παρέμβασης, για αυτό και έγινε άμεση σύσκεψη παραγόντων. Όπως επεσήμανε ο Δημ. Σύμβουλος Β. Σιέττος, σε τέτοιες υποθέσεις, η αντίδραση πρέπει να είναι ακαριαία. Η δικαιολογία του Δημάρχου για την 12ήμερη καθυστέρηση, ήταν άγνοια του πρωτοκόλλου και καθυστέρηση Νομικής Γνωμάτευσης (αν και ο Νομικός Σύμβουλος παρίστατο στην αρχική σύσκεψη) .

2.       Ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος κ. Κουντρομιχάλης, σε 2 περιπτώσεις ανέφερε σωρεία παρατυπιών, παρανομιών και μηχανορραφιών που συνέβαιναν, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, πέραν καταναλώσεων νερού. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει παρόμοιες ‘αποκαλύψεις’. Σε μια από τις περιπτώσεις, επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος, επίσης χωρίς κανένα στοιχείο. Μέχρι και η Πρόεδρος αγανάκτησε, και ρώτησε: Αφού τα ήξερες, γιατί δεν μίλαγες;
Ελπίζουμε μέχρι να τον καλέσει ο Εισαγγελέας, να έχει συγκεντρώσει στοιχεία. Πραγματικά!

3.       Ο Δήμαρχος επέμενε επίμονα στην μετάθεση ευθυνών σε υπαλλήλους, αναφέροντας ότι η απαγορευτική απόφαση του Υπ. Τουρισμού του 2018, που μέχρι πρόσφατα την ήξερε μόνο αυτός και η Τεχνική Υπηρεσία (;) είχε κοινοποιηθεί (προσοχή: ΟΧΙ αποσταλεί! ) στην Οικονομική Υπηρεσία το 2019. Ο τωρινός Προσωρινός προϊστάμενος διορίστηκε στην θέση το 2021. Το ΠΩΣ διορίστηκε, είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία…
Σε συνέχεια βέβαια, προσπάθησε να ρίξει και κομμάτι ευθύνης στον Κ. Ροκονίδα, ανατρέχοντας μέχρι το 1999. Όλοι φταίνε, πλην…
Γιαυτό θα επιμείνουμε σε παρατήρηση του κ. Σιέττου, ότι σε περίπτωση ‘αναγκαστικών’ παρατυπιών υπαλλήλων που γίνονται υπακούοντας σε εντολές (π.χ. αιρετών), πρέπει να υπάρχει ουσιαστικά κάλυψη. Αλλού, ίσως. Σε εμάς…

4.       Η Λαϊκή Συσπείρωση (Ροκονίδας-Μαρινόπουλος) πρότεινε σχέδιο Πολιτικής Δράσης που μπορεί να επισπεύσει διαδικασίες αδειοδότησης που τελματώνουν. Πρέπει ΑΜΕΣΑ να υιοθετηθεί!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ


Εικόνα από τον αρχαιολογικό χώρο στις Φυστικιές

Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε δημοτικός σύμβουλος και είναι προχθεσινές. Αφορούν για άλλη μια φορά, τους Ρομά ή Αθίγγανους.

Έχουν εγκατασταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού στο παρκινγκ του νεκροταφείου και στις φιστικιές, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε σκουπιδαριό.

Κατά τα άλλα είμαστε τουριστικός προορισμός με αξιώσεις για να μας ξανάρθουν όσοι είδαν και έζησαν αυτό το τριτοκοσμικό θέαμα.

Η Δημοτική Αρχή τα …κατάφερε και εδώ. 
Δύσμοιρη Παροικιά τι υποβάθμιση βιώνεις.


Δεύτερο υπνοδωμάτιο και ράντζο σκεπασμένο με χαρτόνια

Αυτοκίνητο - υπνοδωμάτιο χωρίς αριθμούς

Σκουπίδια παντού

Στρώματα για τον βραδινό ύπνο

Σκουπίδια διάσπαρτα παντού

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Οι προχειρότητες της δημοτικής αρχής


Δεν είναι μόνο η μαρίνα της Νάουσας που ο νόμος ορίζει καταληκτική ημερομηνία μέχρι το τέλος του χρόνου για την αδειοδότησή της από το υπουργείο Τουρισμού.

Είναι και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου (διάβαζε πολεοδομία) που πρέπει μέχρι το τέλος του 2022 να έχει τεθεί σε λειτουργία. Διαφορετικά θα τρέχουμε στην Αθήνα για να τακτοποιήσουμε θέματα που αφορούν τα σπίτια μας.

Στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας (19/9), ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού επαναφέρει το θέμα της στέγασης της εν λόγω υπηρεσίας, δηλώνοντας ότι έχουν προ πολλού ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου.

Άρα εναπόκειται στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν θα μεταφερθεί το Δημοτικό Ωδείο σε άλλο χώρο ή θα παραμείνει στη θέση του.

Όταν φτάνουμε στο παραπέντε για να τακτοποιήσουμε θέματα ζωτικής σημασίας για το νησί, αυτό σημαίνει προχειρότητα, έλλειψη σχεδιασμού και τρέξιμο για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, τις καταληκτικές ημερομηνίες.


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τρία ερωτήματα για τη Μαρίνα της Νάουσας με δύο αποδέκτες


Την προσεχή Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο με πρώτο θέμα τη Μαρίνα της Νάουσας και με εισηγητή τον Κώστα Ροκονίδα.

Είχε προηγηθεί αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη δημοτική αρχή για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα συμβαίνοντα στο πολύπαθο τουριστικό καταφύγιο, αλλά ο δήμαρχος έκρινε διαφορετικά.

Προφανώς η παραίτηση του αντιδημάρχου και η αποδοχή της παραίτησης από το δήμαρχο καθώς και οι σχετικές δηλώσεις αμφοτέρων, δεν αποτελούσαν λόγο έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση, που εξαιτίας ενός δημοτικού υπαλλήλου είδε το φως της δημοσιότητας.

Τα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση αυτή είναι πολλά, αλλά εμείς θα θέσουμε επί του παρόντος μόνο τρία.

Το πρώτο απευθύνεται στην πρώην Έπαρχο Πάρου Γρηγορία Πρωτολάτη, η οποία ήταν φορέας υλοποίησης του έργου. Όταν ολοκληρώθηκε το έργο παραδόθηκε στον δήμο με ή χωρίς άδεια;

Το δεύτερο απευθύνεται στον Δήμαρχο. Γιατί επί 8 ή και περισσότερα χρόνια η Μαρίνα λειτουργεί χωρίς άδεια; Ήταν τόσα πολλά και ανυπέρβλητα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έκδοσή της ή υπήρξε κραυγαλέα αδιαφορία;

Το τρίτο απευθύνεται πάλι στο δήμαρχο. Λειτουργώντας το τουριστικό καταφύγιο παρά τη ρητή και έγγραφη απαγόρευσης του Υπουργείου Τουρισμού και με την ανοχή ή την απαγόρευση της λειτουργίας της από το Λιμεναρχείο Πάρου, δεν γνώριζε ότι βάζει τον αντιδήμαρχο και την οικονομική υπηρεσία του δήμου σε περιπέτειες που μπορεί να καταλήξουν στις δικαστικές αίθουσες;

Προειδοποιούμε ότι η δικαιολογία για τις εν γνώσει τους ‘παρατυπίες’, θα είναι το κακομοίρικο ‘προσπαθήσαμε αντί του τίποτα, να έχει κάποια έσοδα ο Δήμος’.
Πληροφοριακά, η ελεγχόμενη στάθμευση πέριξ της Εκατονταπυλιανής, που πάνω από 1,5 χρόνο δεν λειτουργεί λόγω μη τοποθέτησης… μιας πλακέτας, όταν λειτουργούσε, απέδιδε υπερτριπλάσια έσοδα στον Δήμο.

Η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και οι αστήρικτες δικαιολογίες για μια υπόθεση που μπάζει από παντού, εκτιμούμε ότι θα αναδειχτούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, από τον Κώστα Ροκονίδα.

Αναμένουμε.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Το Φωτοστέφανο της Παροικιάς

 

14.9.2022. Η Παροικία με φωτοστέφανο, από καπνούς εστιατορίων.
ΔΕΝ είναι ώρα καραβιού...

Όταν έμενα Αθήνα ή εξωτερικό και ερχόμουν μόνο για διακοπές στην Πάρο, δηλ. μέχρι πριν 10 χρόνια περίπου, θεωρούσα δεδομένο ότι θα χρειαζόμουν 2-3 μέρες προσαρμογής με πονοκέφαλο, από την υπεροξυγόνωση της Πάρου.
Ο αέρας ήταν τόσο καθαρός, που ο οργανισμός χρειαζόταν περίοδο προσαρμογής.

Τώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Με τόσα συμβατικά και ταχύπλοα, αυτοκίνητα, μηχανάκια, φορτηγά, πούλμαν να επικεντρώνονται στην Παροικία, ο αέρας πλέον έχει αλλάξει!
Αν προσθέσουμε και την πληθώρα καταστημάτων Μαζικής Εστίασης με εκτός προδιαγραφών καμινάδες, και τα διανυκτερεύοντα πλοία, μόνο οι Βοριάδες και τα μελτέμια μας έσωζαν.

Και φέτος ήταν εξαφανισμένα. Ο Αύγουστος ήταν κυρίως μπουνάτσες με καύσωνα.

Ο αντίλογος φυσικά λέει ότι η πλειονότητα των Ι.Χ/Ταξί είναι με καταλύτη, πολλά με υγραέριο. Το ίδιο και τα πούλμαν/λεωφορεία πρόσφατης παραγωγής, άρα χαμηλά καυσαέρια.
Τα πλοία, υποτίθεται, ότι από 1/1/2021 υπακούουν στους νέους κανονισμούς, αλλά στην πράξη διαψεύδονται, παρά τα επικοινωνιακά κόλπα.
Τα πρόστιμα από το Λιμεναρχείο πέφτουν βροχή, αλλά κανείς δεν στεναχωριέται, χώρια που το κόστος μεταπίπτει στους επιβάτες.
Τα πούλμαν και λεωφορεία σε αναμονή στο Λιμάνι, με αναμμένη μηχανή για το Αιρκοντίσιον.
Τα μηχανάκια πανταχού παρόντα.

Τα χαμηλότερα επίπεδα καυσαερίων, δεν σημαίνει μηδενικά καυσαέρια, απλά σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε Λονδίνο του 1952.

Φυσικά υπάρχουν εξαγγελίες για μετάβαση σε ηλεκτροκίνηση, αλλά το κόστος υποδομών και αγοράς αυτοκινήτων τις ακυρώνουν εν τη ανακοινώσει τους.

Θα φύγουν οι τουρίστες, τα ενοικιαζόμενα θα ξαναφορτωθούν στα Ρο Ρο, τα πούλμαν θα πάνε σε γκαράζ και τα ‘εποχιακά’ εστιατόρια θα κλείσουν.

Και η θέρμανση;
Με τις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού στον ουρανό, θα ξαναθυμηθούμε τζάκια, σόμπες και φουφούδες, θα καούν όλα τα μπάζα των ανακαινίσεων και θα γεμίσει η Παροικιά νέα αιθαλομίχλη.

Η Δημοτική αρχή τι κάνει, και τι θα μπορούσε να κάνει;

Δουλεύει επικοινωνιακά (από την πλευρά της) υπερδιαφημίζοντας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι της ανήκει η πατρότητα του καθαρισμού ακτών, βυθού, ανακυκλώσεων, no kaka κλπ από ΜΚΟ.
Αγνοεί τις συνθήκες ποιότητας ζωής των κατοίκων του κόλπου της Παροικίας, στον βωμό του ‘ας κάνουν όλοι την δουλειά τους’.

Τι θα μπορούσε να κάνει:
Το ελάχιστο και ανέξοδο: Να ζητήσει σταθμό μετρήσεως καυσαερίων κοντά στο Λιμάνι και στο Λιμανάκι στην Νάουσα και ανάλογα με τα αποτελέσματα να οργανώσει την πορεία της Πάρου.

Τόσο απλά.

Πολύ ψιλά γράμματα, ε;


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Κάτοικοι ενός Κατώτερου Θεού.

 


Σε όλους τους Διατηρητέους Παραδοσιακούς Οικισμούς, σε όλο τον κόσμο, λαμβάνονται ειδικές φροντίδες για τους κατοίκους. Αυτό γίνεται σαν αντιστάθμισμα των ειδικών ‘δυσμενών’ συνθηκών κατοίκησης σε αυτούς: Διαρρύθμιση χώρων άλλων εποχών, δύσκολη πρόσβαση, δαπανηρές και χρονοβόρες επισκευές και συντηρήσεις, δαπανηρή θέρμανση/ψύξη (λόγω απωλειών), απουσία κατηγοριών καταστημάτων, πεζόδρομοι, απουσία γκαράζ, απομακρυσμένοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ

Σε άλλες χώρες, για να καταστήσουν την κατοίκιση σε αυτές τις περιοχές ελκυστική και να αποφύγουν την ερήμωση ή μετατροπή σε γκέτο, τα αντισταθμίσματα αυτά αφορούν πολλούς τομείς: Ελαττωμένος ΕΝΦΙΑ, χρηματική ενίσχυση για επισκευές μέχρι και 100%, μειωμένο ΤΑΠ και κάθε είδους Δημοτικά τέλη και φυσικά, πρόβλεψη στάθμευσης αυτοκινήτων κατοίκων.

Το τελευταίο, είναι αυτονόητο για κατοίκους πόλεων, γενικά. Σε πόλεις ή χωριά με χαμηλή κίνηση, μπορεί να είναι και δωρεάν, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι με αντίτιμο.

Στην περίπτωση μας, του Παραδοσιακού Οικισμού της Παροικίας, προσπερνάμε τα υπόλοιπα κίνητρα, αν και κανονικά ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, και σταματάμε στην ‘πρόβλεψη στάθμευσης αυτοκινήτων κατοίκων.’

Το καμπανάκι για την Παροικία είχε κτυπήσει από το 1977, όταν πρωτοφτιάχτηκε ο Περιφερειακός και τα αυτοκίνητα τότε, και κατοίκων αλλά και τουριστών, ήταν ελάχιστα. Προβλέφθηκαν μεν περιμετρικοί ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ Δημοτικοί χώροι στάθμευσης, αλλά παρ’ όλες τις προτάσεις και τα διεθνή δεδομένα που ήδη υπήρχαν, χωρίς καμία οργάνωση.
Βασικά, στρωμένα χωράφια.

Τα χρόνια περνάνε, γίνονται τεράστιες ανακατανομές πλούτου και τρόπων μετακίνησης λόγω Τουρισμού. Οι περισσότεροι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις προοδευτικά μετακομίζουν εκτός, ή περιμετρικά της Πόλης. Η Παροικία μετατρέπεται σε Τουριστικούπολη: τα (τυχερά) άδεια παλιά σπίτια μετατρέπονται σε AIRBNB, οι κάτοικοι της σταδιακά λιγοστεύουν και αναπόφευκτα, μεγαλώνουν βιολογικά.

Σκληροί Νησιώτες, στωικοί και υπομονετικοί, συνηθισμένοι να είναι αυτάρκεις, ικανοί να ανταπεξέλθουν σε κάθε αντιξοότητα και αναποδιά, και περήφανοι για την καταγωγή τους.

Κάποια στιγμή όμως το 2011, έφτασαν στα όριά τους.
Και ζήτησαν για πρώτη φορά την παρέμβαση του Δήμου, ζητώντας το αυτονόητο:

Πρόβλεψη χώρων στάθμευσης κατοίκων, στα Δημοτικά Πάρκινγκ (συγκεκριμένα τότε, στου Ανάργυρου)
Η θέση του Συμβουλίου της Κοινότητας ήταν θετική μεν, αλλά τότε εκκρεμούσε η ανανέωση του μισθωτηρίου του χώρου, οπότε η απόφαση αναβλήθηκε για μετά την οριστικοποίηση (87/2011)
Αλλά, ξεχάστηκε.

Περνάνε τα χρόνια, και το 2018, η απόφαση 5/2018 (Συζήτηση και προτάσεις για το κυκλοφοριακό της Δ.Κ. Πάρου.) προέβλεπε: «21. Στάθμευση κατοίκων: Εφαρμογή συστήματος που ήδη λειτουργεί επιτυχημένα σε αρκετές ελληνικές πόλεις, και σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Ε.Ε.: Πρόβλεψη χώρων Μονίμων Κατοίκων κοντά στις κατοικίες, με αντίτιμο κλιμακούμενο για 1ο, 2ο, 3ο κ.ο.κ. αυτοκίνητο. Ένα οπωσδήποτε, τα υπόλοιπα αν επαρκούν οι θέσεις. Πρόβλεψη θέσεων ανάγκης/προμήθειας καταστημάτων» και παράλληλα έκανε πρόταση για καθορισμό των ‘μόνιμων κατοίκων’
Δεν έγινε τίποτα.

Από τότε (2011) μέχρι τώρα, υπάρχει πλήθος ανεφάρμοστων αποφάσεων και Κανονιστικών, για την κυκλοφορία στον Οικισμό, στον Παραλιακό, την τροφοδοσία καταστημάτων κλπ.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς, έφτασε το 2022 (11 χρόνια μετά την αρχική αίτηση!!!) και την Άνοιξη οι κάτοικοι επανήλθαν με το ίδιο αρχικό αίτημα!!!

Για να μη μακρηγορούμε περισσότερο, το αίτημα τώρα παραπέμφθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία, για να εξετασθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξουν οριοθετημένες θέσεις κατοίκων σε ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ χώρους στάθμευσης.

Αγαπητή (διαχρονική) Δημοτική Αρχή και κατ’ όνομα Υπεύθυνοι:
Κόφτε τις δικαιολογίες!
Ναι, το ξέρουμε ότι έχουμε ΣΒΑΚ!

ΒΡΕΙΤΕ ΛΥΣΗ! ΤΩΡΑ!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #16: "Στο χέρι των δημοτών είναι η επιλογή άλλου επίπεδου εκπρόσωπων."

 


Δημοσιεύουμε το δέκατο έκτο σχόλιο συμπατριώτη μας.

Δεν γνωστοποιούμε το όνομά της σεβόμενοι την επιθυμία της. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του. Μας ενδιαφέρει η ουσία των σχολίων, που ελπίζουμε να είναι πολλά, καταγράφοντας πραγματικότητες και καταστάσεις που δεν έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη.

Μας μίλησε ο Μ.Δ. που εργάζεται στον Ξενοδοχειακό/Τουριστικό Κλάδο.

Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.

1. Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
-Ναι γιατί φέτος οι αφίξεις αριθμητικά, ήταν σε επίπεδο προ κρίσης και η κίνηση ήταν ικανοποιητική , με την κλασσική πτώση ποιότητας τουριστών του Αυγούστου.

2. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
-Το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η κατάσταση σε όλο σχεδόν το νησί είναι απελπιστική. Οι δυο πόλοι Παροικία και  Νάουσα υποφέρουν περισσότερο και φυσικά πλήττονται από το κυκλοφοριακό και την στάθμευση. Η διασταύρωση ‘Γκίκα’ δημιουργεί πρόβλημα υπερτοπικού μεγέθους πλέον. Το νησί είναι πάρα  πολύ μικρό και φυσικά ο επισκέπτης επιθυμεί να πάει παντού, αλλά μάλλον το μετανιώνει αν  επισκεφθεί την Παροικία.
Αλλά ακόμη όπου και να μένεις καλείσαι να την επισκεφθείς γιατί είναι διοικητικό κέντρο. Στάθμευση;;

Σκουπίδια, νερό και σωστή λειτουργία βιολογικών άλλο ένα θέμα , λόγω της έντονης εποχικότητας. Ενώ  το ξέρουμε όμως αυτό και πρέπει να οργανωθεί καλύτερα ο Δήμος και φυσικά να δούμε στ’ αλήθεια με τι άδειες γίνονται οι πισίνες….

3. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
-Είναι φανερό ότι αυτό δεν συμβαίνει, γιατί πολλά  προβλήματα παραμένουν και δεν αντιμετωπίζονται. Διαχειρίζεται μία καθημερινότητα μέτρια και δεν δρα, δυστυχώς. Ο δήμος την στιγμή που είμαστε ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός, πρέπει να σκέπτεται και να δρα σαν ένας δήμος της Ευρώπης. Να σχεδιάζει, να προλαβαίνει, να έχει όραμα και πρόγραμμα υποδομών. Που είναι οι υποδομές για την προσέγγιση τουριστικών σκαφών, τα πλωτά πχ, που συζητάμε χρόνια; Που είναι η πίεση για ένα καλύτερο κέντρο υγείας; Που είναι η λύση του κυκλοφοριακού στον περιφερειακό της Παροικίας που έχει μποτιλιάρισμα και τον χειμώνα;

4. Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
-Κυκλοφοριακό, απόβλητα, κέντρο υγείας.

5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
-Σημαντικό ρόλο στην κακή κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί παίζει το εκλογικό σύστημα που δίνει μεγάλη ισχύ σε ένα συνδυασμό και έτσι αυτός εφησυχάζει. Ένα πραγματικό σύστημα απλής αναλογικής θα δώσει ένα δημοτικό συμβούλιο, αλλά και όργανα που θα δουλέψουν συνεργαζόμενα και όχι για να εξυπηρετήσουν προεκλογικά γραμμάτια και μεγάλα σόγια. Ευτυχώς που κάτι ξεφεύγει από τα φάλτσα  και το μαθαίνουμε από την διαύγεια. Στο χέρι των δημοτών είναι βέβαια και η επιλογή άλλου επίπεδου εκπρόσωπων.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #15: "πρέπει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες"


Η Μαρία Χανιώτη εργάζεται στον τομέα Τουρισμού
Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022 

 1. Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
-Θεωρώ ότι το 2022 θα κλείσει με θετικό πρόσημο.
Ήταν μια καλή χρονιά για όλους τους τομείς. Μετά από 3 δύσκολα χρόνια Πανδημίας ήταν αναμενόμενη η αυξητική τάση λόγω της διάθεσης του κόσμου να ταξιδέψει και όσοι ήμασταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι σωστά δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα.

 Η Πάρος τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν γίνει στο νησί , αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Πάντα όμως ήταν ένας προορισμός που κατείχε το προνόμιο να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό  επαναλαμβανόμενων τουριστών στις Κυκλάδες,των εραστών της αυθεντικής Πάρου με την ήπια ανάπτυξη, την φιλοξενία και το πηγαίο χαμόγελο των κατοίκων του.

 2. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
-Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Είναι απογοητευτική θα έλεγα.

Οι υποδομές έχουν σχεδόν καταρρεύσει κι ότι λειτουργεί είναι λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλουν οι εργαζόμενοι είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Τα προβλήματα τεράστια με μεγαλύτερα εκείνα του κυκλοφοριακού, της αποκομιδής των σκουπιδιών, της καθαριότητας του νησιού και της κατάληψης των δημοσίων χώρων. Αυτά είναι και τα προβλήματα που επισημαίνουν κυρίως και οι επισκέπτες του νησιού.

3. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
-Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή έχει καταθέσει τα μολύβια πέραν ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων .

Είναι απούσα σε όλα τα επίπεδα ακόμη και σαν φυσική παρουσία των αιρετών.

Υπάρχει μια αδιαφορία για τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του νησιού αλλά και τους επισκέπτες. Δείχνουν να μετρούν μόνο νούμερα (αφίξεις) και πανηγυρίζουν. Π.χ., αλγεινή εντύπωση έκανε η δημοσιοποίηση της ποσότητας των απορριμμάτων ως δικαιολογία για την ανικανότητα οργάνωσης της καθαριότητας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες νομίζω όλοι έχουμε  εικόνα.  

Η παρούσα δημοτική αρχή μετρά ήδη 8 χρόνια στο τιμόνι, δεν είναι χθεσινή, γνωρίζει τα προβλήματα όπως γνώριζε και το ότι φέτος η χρονιά θα ήταν «δυνατή», θα έπρεπε να έχει οργανωθεί πιο σωστά και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στα βασικά.

4. Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
-Κυκλοφοριακό, διαχείριση των φυσικών πόρων, υποδομές

5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
-Σίγουρα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και αυτές της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου και του Επαρχείου, ΟΜΩΣ, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία γι’ αυτό το χάος και την αναρχία  που αντιμετωπίζουμε στο νησί.

Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν, ότι η Πάρος είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός, ότι γίνονται επενδύσεις (ιδιωτικές) και να μην μπορείς να υποστηρίξεις το προϊόν σου. Δεν μπορεί να αφήνεις τα πάντα στον αυτόματο πιλότο  καταστρέφοντας στην ουσία ότι με πολύ κόπο δημιουργήθηκε, την ταυτότητα του νησιού στο όνομα της fast track Ανάπτυξης, διώχνοντας στην ουσία τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που τόσα χρόνια στήριζαν την οικονομία του τόπου.

Κατά την γνώμη μου οι Παριανές και οι Παριανοί, οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες, να θέσουμε ως προτεραιότητα τον τόπο και την ταυτότητά του και να απομονώσουμε όλους όσους δεν το σέβονται, το καταπατούν και κάνουν αφαίμαξη των πόρων του. ΑΛΛΑ και αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στην άλωσή του…

Σας ευχαριστώ,

Μαρία Χανιώτη
Επιχειρηματίας Τουρισμού
Πρ. Αντιδήμαρχος Πάρου

 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #14: "πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα"

 

Δημοσιεύουμε το δέκατο τέταρτο σχόλιο συμπατριώτισσάς μας.

Μας μίλησε η Σπυριδούλα Καβάλλη, διακοσμήτρια που εργάζεται σε τεχνική κατασκευαστική εταιρεία.

Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.
1. Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
Η κίνηση στην εταιρεία που δουλεύω είναι γενικά αυξημένη αλλά την περίοδο του καλοκαιριού γίνεται ιδιαίτερα κουραστική και πιεστική.

2. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
- Η κούραση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί, και στη κακή κατάσταση των δρόμων. Επίσης σχεδόν καμία επιχείρηση στο τομέα της κατασκευής δεν είναι σε τέτοιο βαθμό οργανωμένη για να αντέχει τέτοια πίεση και καθημερινά αντιμετωπίζουμε εξαντλημένους υπαλλήλους και εργάτες. Οι δημόσιες υπηρεσίες φανερά υποστελεχωμένες, αποδίδουν με μεγάλη καθυστέρηση. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν στα όριά τους οι τροφοδοσία τους γίνεται με δυσκολίες λόγω και της πίεσης στις μεταφορές. Τελικά πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κανείς δεν είναι ευχαριστημένος.

3. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
- Πιστεύω ότι η Δημοτική αρχή κάνει πως ακούει, αλλά βρίσκεται μακριά από το να οργανωθεί για να μπορέσει να αποδώσει. Κυρίως κουκουλώνει τα προβλήματα και δίνει λάθος προτεραιότητες. Όσα έργα καταφέρνει να ξεκινήσει, μένουν ημιτελή. Αλλά το χειρότερο πιστεύω είναι, ότι δεν υπάρχει καμία διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού ενώ στο τομέα της καθαριότητας παρόλο που φαίνεται να προσπαθεί δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών, οικιακών, οικοδομικών, ανακυκλώσιμων κλπ με αποτέλεσμα εκεί που καταλήγουν να επικρατεί χάος.

4. Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
- Δημόσιο σύστημα  υγείας του νησιού, κυκλοφοριακό, διαχείριση απορριμμάτων.

5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
-Σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στη πορεία που έχει πάρει το νησί και να ορίσουμε ποια πραγματικά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #13: "Υπάρχουν οι υποδομές για τόση μεγάλη ανάπτυξη;"


Δημοσιεύουμε το δέκατο τρίτο σχόλιο συμπατριώτη μας.

Δεν γνωστοποιούμε το όνομά του σεβόμενοι την επιθυμία του. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του. Μας ενδιαφέρει η ουσία των σχολίων, καταγράφοντας πραγματικότητες και καταστάσεις που δεν έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη.

Μας μίλησε ο Π.Α., επιχειρηματίας.

Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.

  1.  Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
    -Η Πάρος το φετινό καλοκαίρι γνώρισε μια ανέλπιστη άνοδο τουριστικής ανάπτυξης, στην κυριολεξία το νησί βούλιαξε από κόσμο και αυτό είναι πραγματικά υπέροχο για τους ανθρώπους που διατηρούν επιχειρήσεις εδώ όμως... Γεννάται το ερώτημα αν και κατά πόσο είναι έτοιμο το νησί να εξυπηρετήσει τις χιλιάδες κόσμου που το επιλέγουν για τις διακοπές του. Κατά πόσο  υπάρχουν οι υποδομές για τόση μεγάλη ανάπτυξη και το όγκο κόσμου και οχημάτων.

  2. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
    -Η Δημοτική αρχή... Απούσα στα ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν και συνεχίζουν να δημιουργούνται.

  3. Κατά την γνώμη σας, ποιά είναι τα θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
    -Θα αναφερθώ ονομαστικά μόνο σε μερικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης.
    1) Επίλυση κυκλοφοριακου σε βασικούς  δρόμους στο νησί.
    2) Στο διαχείριση των απορριμμάτων και μια οριστική λύση στο πρόβλημα.
    3) Το άναρχο πάρκινγκ σε όλους τους δρόμους και ιδιαίτερα σε κεντρικούς, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην διέλευση των λεωφορείων.
    4) Ενα επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η άναρχη δόμηση τα τελευταία χρόνια
    5) Η μη εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση για πολλούς εργαζόμενους του νησιού.

    Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα μαστίζουν το νησί μας που δυστυχώς πολλαπλασιαζονται με την συνεχόμενη ανάπτυξη του.
    Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση αν θέλουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό μας και να διατηρήσουμε το χρώμα και την παραδοσιακή ομορφιά του τόπου μας.
    Σημαντικό πιστεύω πως είναι, να προσφέρουμε σωστά τις υπηρεσίες μας στους επισκέπτες μας, αλλά χωρίς να αλλοιώσουμε την εικόνα μας.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #12: "Η Δημοτική Αρχή αποποιείται των ευθυνών της"

 


Δημοσιεύουμε το δωδέκατο σχόλιο συμπατριώτη μας.

Δεν γνωστοποιούμε το όνομά του σεβόμενοι την επιθυμία της. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του. Δηλώνουμε πάντως ότι το σχόλιο δεν είναι κατασκευασμένο, όπως κάποιοι θα επιχειρήσουν να πουν. Μας ενδιαφέρει η ουσία των σχολίων, καταγράφοντας πραγματικότητες και καταστάσεις που δεν έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη.

Μας μίλησε ο Κ.Δ., Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.

1. Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
Επικρατεί το απόλυτο χάος στην Παροικία στην περιοχή του λιμανιού με το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Επίσης, πρέπει να βρεθεί λύση με το κυκλοφοριακό. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει 1-1,5 χιλιόμετρο μποτιλιάρισμα στις εισόδους της Παροικιάς και με την αύξηση των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων στο νησί, το πρόβλημα θα οξυνθεί περισσότερο με απρόβλεπτες συνέπειες. Άλλο ένα θέμα είναι η απουσία πεζοδρομίου στον περιφερειακό. Τέλος, τι να πει κανείς για την καθαριότητα, όταν για την ανεπαρκή συλλογή των σκουπιδιών, ο Δήμος επιρρίπτει την ευθύνη στους πολίτες.

2. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
- Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Δημοτικής Αρχής και πολιτών, εκτός από μερικές ξύλινες ανακοινώσεις και φωτογραφίσεις οι οποίες  γίνονται περισσότερο για προβολή. Λαϊκές συνελεύσεις δεν γίνονται ή μάλλον αποφεύγονται εν αναμονή των προεκλογικών συγκεντρώσεων και εξαγγελιών κάθε πέντε χρόνια. Η Δημοτική Αρχή αποποιείται των ευθυνών στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, παιδείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και της καθημερινότητας, παραπέμποντας τους πολίτες στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων. Οι κάτοικοι της Πάρου ψηφίζουν Δήμαρχο και όχι Υπουργούς. Θέλουν  Δήμαρχο που τους συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους.

3. Κατά την γνώμη σας, πείτε μας θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
Η υγεία. Το κυκλοφοριακό. Η πάταξη της παραβατικότητας. Η καθαριότητα

4. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
-Να αξιοποιηθεί το υγειονομικό αεροπλάνο και να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας μέχρι να αποκτήσουμε Νοσοκομείο. Να περιοριστεί η αλόγιστη οικοδόμηση και να ελεγχθεί η νομιμότητα των  κτισμάτων και η κατάληψη των παραλιών. Επίσης υπάρχουν θέματα που χρονίζουν αδικαιολόγητα, όπως:
1. Η αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων, αφού περιέλθουν απευθείας στην κυριότητα του Δημοσίου και όχι με τεχνάσματα μέσω ιδιωτών.
2. Η άμεση αξιοποίηση του  Αγροκηπίου.
3. Η ανέγερση  νέων αιθουσών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Παροικίας σε αντικατάσταση των κοντέινερ.
4. Η απόκτηση Κέντρου Πολιτισμού. Είναι ντροπή για την Πάρο να μην διαθέτει  έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων για συναυλίες, παραστάσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες κ.α. και να καταφεύγουμε στον χώρο του Αρχίλοχου και του ΕΠΑΛ.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρο-συνέντευξη #11: «Μια δημοτική αρχή αξιολογείται, από τη διαχείριση της καθημερινότητας, από την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της και από τον οραματικό προγραμματισμό της.»

 

 Ο Σταύρος Στέλλας (Σέντζας),  είναι οικονομολόγος

1.Είμαστε μετά την μέση της Τουριστικής Περιόδου 2022.Είστε ικανοποιημένοι με την κίνηση στην επιχείρησή σας;
Εδώ και κάποια χρόνια δεν δραστηριοποιούμαι στον τουριστικό τομέα, οπότε δεν έχω ακριβή εικόνα αλλά απλά μια αίσθηση. Ως εκ τούτου υπάρχουν άλλοι που μπορεί να αναλύσουν καλύτερα, από εμένα, την κατάσταση.

 2.  Είστε γενικά ικανοποιημένοι με την λειτουργική κατάσταση (καθημερινότητα, υπηρεσίες, κυκλοφοριακό κλπ) της Πόλης σας;
Τα θέματα της καθημερινότητας είναι πολλά, κάποια αντιμετωπίζονται καλά κάποια όχι, η θετική ανταπόκριση είναι κύρια σε επίπεδο τοπικών διαμερισμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες του δήμου όπου πολλοί υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτώ.

Σε ότι αφορά στο κυκλοφοριακό θα πρέπει να το δούμε από δυο πλευρές.
Η μια είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε  σαν επαρχιακό δίκτυο και η άλλη το λεγόμενο δημοτικό.
Στην πρώτη περίπτωση που υπάγονται οι κεντρικοί άξονες του νησιού, η κατάσταση ειδικά στις εξόδους-εισόδους των χωριών και όπου υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα, είναι τραγική έως επικίνδυνη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Θα έπρεπε ο δήμος να έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις σε μια λογική ΕΝΙΑΙΟΥ επανασχεδιασμού του επαρχιακού δικτύου στο νησί, έτσι ώστε και η περιφέρεια, έστω και τμηματικά να εντάσσει στο πρόγραμμα και να υλοποιεί, κομβικά έργα. Σημειώνω δε, ότι ούτε καν οι προβλέψεις του ΓΠΣ που δημοσιεύτηκε το 2012 δεν έχουν προχωρήσει. Δεν είναι δυνατό το 2022 με αυτή την ανάπτυξη, επαρχιακοί δρόμοι να διασχίζουν τον οικιστικό ιστό χωριών.
Το δημοτικό δίκτυο, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και αντίληψη, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών το δίκτυο είναι ξεπερασμένο με τα σημερινά δεδομένα. Π.Χ ποιος σύγχρονος σχεδιασμός επιτρέπει δρόμους παράλληλα με τις παραλίες σε απόσταση λίγων μέτρων από τους λουόμενους;

Εάν θα έπρεπε να πούμε μια γενική διατύπωση, θα έλεγα η Πάρος είναι «στον αυτόματο πιλότο»  

 3 . Κατά την γνώμη σας, πείτε μας τρία θέματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεση βελτίωση.
Τα βασικά θέματα κατά τη γνώμη μου είναι :
Α) Χωροταξικό/περιβαλλοντικό
Β) Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Γ) Η βάση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού. Δηλ σε ποια κατεύθυνση θέλουμε την τουριστική, γεωργική, οικοδομική δραστηριότητα του νησιού.

 4. Θεωρείτε ότι η Δημοτική αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών και δίνει λύσεις;
Μια δημοτική αρχή αξιολογείται, από τη διαχείριση της καθημερινότητας, από την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της και από τον οραματικό προγραμματισμό της.

Θεωρώ ότι και στα τρία η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποτύχει, παταγωδώς.  Και για να είμαι πιο σαφής (επειδή με πολλούς δημοτικούς συμβούλους διατηρώ άριστες φιλικές σχέσεις) οι ευθύνες είναι σε όποιον «κρατά τη μπαγκέτα της ορχήστρας» και όχι ατομικά στον κάθε σύμβουλο ή τον επικεφαλής της κάθε δημοτικής επιχείρησης, διότι τις κατευθύνσεις τις δίνει ο επικεφαλής ο οποίος βεβαίως έχει και έλεγχο της υλοποίησης. 

 5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην Πάρο έχει ξεφύγει. Δυστυχώς  η δημοτική αρχή παρέμεινε και παραμένει θεατής, ενώ θα έπρεπε να είναι εκείνη που θα κατευθύνει τις εξελίξεις στο νησί. Θα πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν, τι θέλουμε. Και πρέπει να το αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Γιατί έχει ξεκινήσει ένας αδιέξοδος δρόμος χωρίς επιστροφή. Το τέλος του δρόμου το ξέρουμε. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.  Θέλουμε λοιπόν, να γίνουμε Μύκονος, Φαληράκι, Κάβος (Κέρκυρα), Ίμπιζα κλπ ή Πάτμος, Τοσκάνη κλπ.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί.
Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για εμάς, τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας για τις μελλοντικές γενιές.
Για όσους δεν βλέπουν την Πάρο, μόνο, σαν πηγή πρόσκαιρου πλουτισμού και άντλησης υπεραξιών από τα ακίνητα.